Arjantin’de devlet başkanlığı seçimleri sonuçlandı

Arjantin’de devlet başkanlığı seçimlerinin resmi olmayan sonucuna göre Alberto Fernández yeni devlet başkanı oldu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Ekim 2019
  • 11:06

Ekonomik krizin etkilerinin işçi ve emekçilerde büyük yıkıma yol açtığı Arjantin’de devlet başkanlığı seçimlerinin resmi olmayan sonuçları belli oldu. Oyların büyük bölümü sayılırken, yüzde 45 barajını aşan Alberto Fernández yüzde 47,8 oy oranıyla devlet başkanı oldu.

Mevcut devlet başkanı Mauricio Macri’nin aldığı oy oranı ise yüzde 40,7’de kaldı. Seçimlere katılım oranının da yüzde 81’i bulduğu öğrenildi.

Üç kişiden birinin yoksulluk sınırının altında olduğu Arjantin’de iktidarın ve toplumun temel gündeminde ekonomik kriz bulunuyor. Seçimlerin ardından yapılan açıklamalarda da “birlik” vurguları, krizi “birlikte” aşma vaatleri öne çıktı.

Seçimleri kazanmasının ardından yaptığı açıklamada “kendisine oy veren/vermeyen herkese” seslenen Alberto Fernández, “kamusal eğitim ve sağlığa destek veren üretken bir Arjantin kuracağı” vaadini tekrarladı. Kendisini tebrik eden Macri’ye de seslenerek geçiş sürecinde her türlü işbirliğine açık olduğunu ifade etti.

Küba, Venezuela ve Bolivya’dan tebrik

Seçim sonuçları Küba, Venezuela, Bolivya’da da yankı buldu. Alberto Fernández’e tebrik mesajları yayınlayan devlet başkanları Miguel Díaz-Canel, Morales, Maduro mesajlarında “neoliberalizmin yenildiği” vurgularına yer verdi.

Arjantin’de neoliberal sosyal yıkım politikalarını hayata geçiren Macri’ye karşı, seçimlerin öncesinde oluşturulan “Herkesin Cephesi” (Frente de Todos) adayı olan Alberto Fernández’in başkan yardımcılığını da Cristina Fernández de Kirchner yapacak. 2007-2015 yılları arasında devlet başkanlığı yapan Cristina Fernández de Kirchner’in ardından Macri göreve gelmişti.

“Herkesin Cephesi”nin adayının Cristina Fernández olması beklenirken, Alberto Fernández aday olmuş ve ön seçimlerde Macri’ye 15 puan fark atmıştı.

Düzen solunu temsil eden partilerin de içerisinde yer aldığı “Herkesin Cephesi”ni ülkenin en büyük işçi sendikalarından Genel İşçi Konfederasyonu (CGT) da destekliyordu.