Arjantin’de milyonerlere “servet vergisi”

“Milyonerlerin vergisi” olarak adlandırılan tek seferlik bu özel vergi ile serveti 200 milyon pesoyu (19 Milyon 150 bin TL) aşan sermayedarlara ülke içindeki varlıklarına yüzde 3,5 ve ülke dışındaki varlıklarına yüzde 5,25 oranında ek vergi yükümlülüğü getirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 31 Ocak 2021
  • 15:30

Arjantin yönetimi, Covid-19 destek fonları için ihtiyaç duyulan parayı sermaye sınıfının en zengin kesiminden almaya karar verdi ve servet vergisini yürürlüğe koydu.

“Milyonerlerin vergisi” olarak adlandırılan tek seferlik bu özel vergi ile serveti 200 milyon pesoyu (19 Milyon 150 bin TL) aşan sermayedarlara ülke içindeki varlıklarına yüzde 3,5 ve ülke dışındaki varlıklarına yüzde 5,25 oranında ek vergi yükümlülüğü getirildi.

BBC'nin haberine göre, merkez solda yer alan Devlet Başkanı Alberto Fernandez, bu vergi ile 300 milyar peso (3,6 milyar dolar) toplamayı umuyor.

Ancak yasaya karşı çıkanlar da var. Merkez sağdaki Juntos por el Cambio (Değişim için Bir Arada) koalisyonu Fernanadez’in kararına itiraz etti. Yabancı yatırımcıların cesaretinin kırılacağını iddia eden sağcı koalisyon, tek seferlik bir vergi olmayacağını savunuyor. Koalisyon, zenginlerden vergi alınmasını ise “gasp” olarak nitelendiriyor.

Ek vergiden elde edilecek gelirin yüzde 20'si Covid-19 ile mücadelede gerekli olan tıbbi malzemeleri alabilmek için, yüzde 20’si küçük esnaf ve orta ölçekli işletmelere destek için, yüzde 15'i sosyal hizmetlere, yüzde 20'si öğrenci burslarına, yüzde 25'i ise doğal gaz ödemelerine aktarılacak.

“Milyoner vergisi” olarak adlandırılan servet vergisinin ülkenin en zengin 12 bin kişisinden alınması hedefleniyor. Ülkenin bu en zenginleri vergi mükelleflerinin yüzde 0,8'ini oluşturuyor. Bu sermaye sahiplerinin varlıklarının yüzde 42’si döviz cinsinden ve bunların yüzde 92’sinin yurtdışında bulunduğu ifade ediliyor.

Ülke yıllardır ağır borç yükü altında temerrüde düştü, IMF’nin kapısını aşındırdı ama kronikleşen sosyo-ekonomik sorunlar bir türlü aşılamadı.

Arjantin 2018 yılından bu yana resesyonda. 2018 yılında 57 milyar dolar ile IMF’nin en büyük kredi anlaşmasını imzalamış, lakin programı hayata geçirmeyi başaramamıştı. Şimdi bu anlaşmayı aktive etmek için IMF ile 44 milyar dolarlık dış borçların yapılandırılması ile ilgili görüşmeler sürdürülüyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl kamu borçları nedeniyle Arjantin 9. kez temerrüde düşmüştü. Bütçe açığı ise halen yüzde 8,5.

Covid-19 ile ülkedeki kriz daha da derinleşti. 45 milyon civarında nüfusu olan Arjantin'de 2 milyona yaklaşan koronavirüs vakası ve 47 binin üzerinde ölüm kaydedildi. İşsizlik ve yoksulluk oranları büyüdü. Arjantin'de nüfusun yüzde 40’ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. İşsizlik oranı isi yüzde 11’lerde...

Arjantin’de devletin devasa boyutlara varan borcu ise ekonomideki sorunları daha da derinleştiriyor.

Uluslararası Yoksullukla Mücadele Vakfı Oxfam hazırladığı bir raporda, Arjantin'deki krizden çıkış yolunun kapitalistlerden daha fazla vergi almak olduğunu belirtmişti. Raporda, “Dünya genelinde koronavirüs pandemisi nedeniyle normalden fazla kar eden şirketlerden alınacak vergilerle 104 milyar dolarlık bir fon yaratılabilir ve bu da tüm işçilere işsizlik güvencesi, en yoksul ülkelerdeki tüm çocuk ve yaşlılara da bakım güvencesi sunabilir” saptaması da yer almıştı.