Amerika Devrimci Komünist Partisi kuruluşunu ilan etti

27-28 Temmuz’da Philadelphia’da gerçekleştirilen kongrede Amerika Devrimci Komünistleri, (Revolutionary Communists of America-RCA) partinin kuruluşunu resmen ilan ettiler.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Ağustos 2024
  • 09:00

27-28 Temmuz’da Philadelphia’da gerçekleştirilen kongrede Amerika Devrimci Komünistleri, (Revolutionary Communists of America-RCA) partinin kuruluşunu resmen ilan ettiler. Kongre’ye ABD’nin dört bir yanından 400’ün üzerinde delege katıldı. İngiltere, Kanada, Meksika ve farklı Avrupa ülkelerden gelen enternasyonal davetliler de kongrede yer aldı. 

Kongrede iki gün süren tartışmalarda dünya kapitalizminin derinleşen krizi ve ABD’deki sınıf mücadelesi ana gündem maddelerini oluşturdu. RCA’nın ileri kadrolarının değerlendirmelerinde Amerika’nın siyasi ve ekonomik koşullarının özellikle işçi sınıfı ve gençler arasında hızla bir devrimci potansiyel yarattığı ifade edildi. Kongre açılış oturumunda, mevcut Amerikan siyasi sisteminin sermaye sahipleri hariç Amerikan toplumunun tüm katmanlarının büyük bir kısmını dışladığı ve bu durumun ülkede devrimci bir uyanış için uygun koşullar yaratığı vurgulandı. ABD’de giderek artan yoksulluk ve eşitsizlik, değerlendirilen diğer önemli konular oldu. Kongrenin katılımcıları, son yıllarda artan işsizliğin, sağlık hizmetlerine erişimin zorlaşmasının ve konut krizinin Amerikan halkı arasında büyük bir öfke yarattığını savundular. 

RCA tüm komünistleri, emekçilerin öfkesini örgütlü bir devrimci harekete dönüştürebilmek için mücadelede birleşmeye çağırdı. Kongre kararlarında RCA’nın kısa bir süre içerisinde ABD’de hızla büyüdüğüne dikkat çekildi ve gelecekte büyümenin hızlandırılması için daha örgütlü ve sistemli bir çalışmanın örüleceği ifade edildi.

Partileşen RCA, özellikle gençler arasında komünizme karşı artan sempatiyi örgütlemeye ve bu kitlenin enerjisini örgütlü bir harekete dönüştürmeye yönelik çalışmalar yapacağını duyurdu. RCA’nın kurucuları, partinin yalnızca Amerika’da değil, aynı zamanda uluslararası düzeyde de güçlü bir dayanışma ağı öreceğini söylediler. Kongreye katılan uluslararası delegeler de dünya çapında komünist hareketlerle ilişkilerini güçlendirme sözü verdi. 

RCA, bu kongreyle birlikte, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki komünist mücadeleyi yeni bir seviyeye taşıma iddiasını da deklare etti.