Almanya’da ABD ile ilgili çatlak

Bir süreden beridir yaşanan Almanya-ABD gerilimi şimdi de Alman koalisyon hükümetindeki çatlağa yansıdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Mayıs 2020
  • 01:12

ABD ile Avrupa Birliği arasında açık bir anlaşmazlık yaşandığı sır değil. Bunun örneklerine zirvelerde de sıkça rastlanıyor. Hegemonyası sarsılan ABD’nin vesile doğdukça AB’nin patronu olan Almanya ile karşı karşıya kaldığı birçok konu söz konusudur ve bunlar zaman zaman gerilimler de yaratmaktadır. Yakın zamanda Almanya Başbakanı Angela Merkel, savaş sonrası istikrara zemin oluşturan Atlantik ötesi ittifakın neredeyse sona erdiğini ilan etmiş, “Başkalarına tamamen güvenebileceğimiz zamanlar, bir dereceye kadar sona erdi… Biz Avrupalılar yazgımızı kendi ellerimize almalıyız.” demişti.

Bir süreden beridir yaşanan Almanya-ABD gerilimi şimdi de Alman koalisyon hükümetindeki çatlağa yansıdı. SPD parlamento grubu lideri Rolf Mützenich’in, ABD’deki nükleer silahların Almanya’dan çekilmesi talebinde bulunması, koalisyon anlaşmazlığını tetikledi. Süddeutsche Zeitung’un haberine göre Mützenich’in Tagesspiegel’e yaptığı açıklama Alman koalisyon partileri arasında tartışma ve çatlak yarattı.

“Almanya’nın olası konuşlandırmaları engellemesinin zamanı geliyor” diyen Mützenich, başka ülkelerin “NATO’yu tartışmaya açmaksızın” benzer bir yol izlediğini ileri sürdü. SPD Meclis Grup Başkanı, talebini ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni bir nükleer strateji izlemesiyle gerekçelendirerek, Trump’ın nükleer silahları sadece caydırıcılık amaçlı değil, aksine savaşta kullanılacak silahlar olarak değerlendirdiğini söyledi. Bu görüşlerine ek olarak Almanya’nın NATO çerçevesindeki nükleer katılımını da sona erdirmesi gerektiğini savundu. 

DW Türkçe’nin haberine göre, sosyal demokrat siyasetçinin bu açıklamalarına, Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Meclis Grup Başkan Yardımcısı Johann Wadephul’dan tepki geldi. Wadephul, SPD’li Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın farklı bir tutum alması gerektiğini savundu.

“CDU/CSU Meclis Grubu açısından Almanya’nın nükleer katılımının sürdürülmesi tartışma dışıdır” diyen Wadephal, “Bu konu, haklı gerekçelerle koalisyon sözleşmesine geçirilmiştir. Müzakere edilemez” açıklamasında bulunarak nükleer caydırıcılığın Avrupa’nın güvenliği açısından elzem olduğunu belirtti. FDP ise, Mützenich’in hareketini “yanlış zamanda yanlış sinyal” olarak eleştirdi. Savunma politikası sözcüsü Marie-Agnes Strack-Zimmermann, dış siyaset ve güvenlik politikası konusunda koalisyonda devam eden anlaşmazlığın Almanya’nın dünyadaki duruşuna zarar verdiğini söyledi.

Alman Hava Kuvvetleri’nin Büchel’deki üssünde ABD’nin nükleer bombalarını taşıma kapasitesine sahip Tornado tipi 45 savaş uçağı bulunuyor. Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, eski tip Tornadoları Amerikan Boeing firmasının ürettiği 45 adet F-18 ve Airbus üretimi 93 adet Eurofighter ile yenilemek istiyor. Mützenich, F-18’lerin satın alınmasına da karşı olduğunu ifade etti.

Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti içinden daha önce de Almanya’da konuşlu ABD nükleer silahlarının çekilmesi talep edilmişti.