ABD’nin kirli planı “Asrın Anlaşması”nın ekonomi paketi açıklandı

ABD’nin Filistin’deki İsrail işgalini yaymak için hazırladığı “Asrın Anlaşması” planının ekonomi paketinde, 50 milyon dolarlık yatırım fonu planlandığı belirtilirken, işgalin ve Filistin halkının Sina Yarımadası’nda hapsedilmesinin ardından yapılacak yatırımlar açıklandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Haziran 2019
  • 12:35

ABD’nin, İsrail işgalinin tüm Filistin topraklarına yayılmasını amaçlayan “Asrın Anlaşması” planının ekonomi paketi açıklandı.

Beyaz Saray’ın internet sitesinde yayımlanan paketin önsözünde, Filistin topraklarının son parçasının da işgal edilmesi amacını taşıyan planın “Bugüne kadar Filistin halkı için verilmiş en iddialı ve kapsamlı uluslararası çaba olduğu” öne sürülürken, bu kapsamda Filistin ve komşu ülkeleri kapsayan 50 milyon dolarlık yatırım fonu planlandığı belirtildi.

Açıklanana göre, 50 milyon dolarlık fonun yarısından fazlası yatırım olarak Filistin’e ayrılacak, geri kalanı Mısır, Lübnan ve Ürdün arasında paylaştırılacak. Filistin’de 179 altyapı tesisi ve iş projesi hayata geçirilecek.

“Asrın Anlaşması” kapsamında Filistin halkının başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurma mücadelesinden ve mültecilerin geri dönüş hakkından vazgeçmesini sağlama çabası, parlatılmak istenen ekonomi paketiyle bir kez daha ortaya çıktı. Zira Filistin halkına dayatılan “Sina Yarımadası’nda kurulacak gettolarda yaşam” için Mısır’ın paket kapsamında buraya yatırım yapması planlanıyor.

Öte yandan, işgalle birlikte Filistinlilerden “arındırılacak” bölgede turizm sektörünün canlandırılması için yaklaşık 1 milyar dolar ayrıldığı kaydedildi. Açıklamada, bunun “İsrail askerleri ile Hamas arasında Gazze ve  Batı Şeria’da çıkan çatışmalar sebebiyle zor durumda olan Filistin turizmini canlandırmak adına ‘parlak bir fikir’ olduğu” savunuldu. 

Batı Şeria ile Gazze’yi birbirine bağlayan ulaşım koridoru inşaatının yapılması da öngörülen pakete ilişkin yapılan açıklamada, planın hayata geçirilebilmesi için özellikle gerici Körfez rejimlerinin 50 milyar dolarlık fonun toplanmasına destek vermesi istendi. Bununla birlikte, “barış” adı altında Filistinlilerin haklı davalarından vazgeçmeleri istenerek “Uluslararası topluluğun desteğiyle, bu vizyon ulaşılabilir durumdadır. Ancak sonuçta, bu vizyonun kilidini açma gücü Filistin halkının elindedir. Filistinliler ancak barış yoluyla refah sağlayabilir” ifadelerine yer verildi.

Detaylı planın önümüzdeki hafta bölge ülkeleriyle birlikte Bahreyn’de yapılacak çalıştayda ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner tarafından paylaşılacağı bildirildi.

Filistinliler kirli planı kabul etmiyor

Bunlara karşın, ABD ve İsrail’in bu kirli planı Filistinliler tarafından kabul edilmiyor. Filistin halkı aylarca sürdürdüğü geri dönüş hakkı eylemlerle bunu ortaya koyarken, Filistinli örgütler bu planı reddediyor. Silahlı direnişi sürdüren güçler de bu plana izin vermeyeceklerini daha önce ilan etmişlerdi.