ABD'nin iltica politikası sığınmacıları katlediyor

Amerikan emperyalizmi, Orta Amerika ülkeleri El Salvador, Guatemala ve Honduras’tan gelen göçü “önlemek” uğruna emekçileri barbarlığa mahkum ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Şubat 2020
  • 11:26

Ortadoğu’da yürüttüğü savaş ve saldırganlık politikalarıyla bölgeyi yıkıma sürükleyen, emekçileri yerlerinden eden Amerikan emperyalizmi, Orta Amerika’da da ciddi bir göçmen sorununa yol açmış durumda. Bölgeden ABD’ye göçte son yıllarda devasa artış yaşanırken, ayyuka çıkan insanlık dışı uygulamalar ve katliam yine Amerikan emperyalizminin suçlarını ortaya seriyor.

ABD ve El Salvador “yasadışı göç, insan kaçakçılığı ve organize suçlar” bahanesiyle yakın zamanda anlaşma imzaladı. Anlaşma, Washington İç Güvenlik Bakan Yardımcısı Kevin McAleenan ve Salvador Dışişleri Bakanı Alexandra Hill tarafından imzalanmıştı. Yasa aynı zamanda El Salvador’dan ABD’ye giden sığınmacıların Amerikan sınırından Orta Amerika ülkelerine geri gönderilebileceklerini kapsıyor. Ayrıca Orta Amerika’dan gelen sığınmacıların işlemleri tamamlanıncaya kadar Meksika’ya sınır dışı edilebilmelerini öngörüyor. Amerikan İç Güvenlik Bakanlığı’na göre Honduras, Guatemala ve El Salvador’dan gelen sığınmacıların başvurularının yüzde 90’ı Amerikalılar tarafından redediliyor.

Her yıl yüz binlerce insanın şiddet ve yoksulluktan El Salvador, Guatemala ve Honduras’tan Meksika üzerinden Amerika’ya kaçtığı söyleniyor. Zira Orta Amerika’nın bu üç ülkesini kapsayan “Kuzey Üçgeni” dünyanın en şiddetli ve yoksul bölgelerinden biri olarak kabul edilir. ABD’ye sığınma talebinde bulunan Salvadorlu sayısı 2012-2017 yılları arasında yaklaşık yüzde bin oranında arttı ve bunun sadece yüzde 18’ine sığınma hakkı tanındı. 2014-2018 arasında ABD, çete şiddetinin pençesinde olan yaklaşık 111 bin Salvadorluyu ülkelerine sürdü.

ABD'nin sınır dışı ettiği en az 138 kişi katledildi

ABD’de Donald Trump yönetiminin izlediği politikanın ülkeye göçler üzerinde “caydırıcı” olduğu ifade edilirken, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün son raporu bu politikaların sonucunda ortaya çıkan katliamları gözler önüne serdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Trump yönetiminin Orta Amerikalıların buraya sığınmasını neredeyse imkansız hale getirdiği için son yıllarda ABD’den El Salvador’a sınır dışı edilen en az 138 kişinin öldüğünü söyledi. Örgüt tarafından Çarşamba günü yayımlanan raporda belgelenen ölümlerin çoğunluğu sığınmacıların El Salvador’a dönmesinden bir yıldan az bir süre içinde ya da birkaç gün içinde gerçekleştiği belirtiliyor. Ancak gerçek sayının çok daha yüksek olduğu söyleniyor. Çünkü ABD’den sürgün edilenlerin bir kısmının kaydı bulunmuyor.

Örgüt ayrıca ülkeye geldikten sonra sığınmacıların karşılaştığı cinsel saldırı veya diğer şiddet olaylarını da doğruluyor. Bu vahşetin yaşandığı en az 70 olayın rapor edildiği ifade ediliyor. Yanı sıra ABD yasaları tarafından geri dönmeye zorlanan insanların karşılaştığı riskin altını da çiziyor. Zira onları çok zor ve tehlikeli yolculuk bekliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Guatemala, Salvador ve Hondurans’dan gelen sığınmacıların Meksika’ya ya da Orta Amerika’nın diğer ülkelerine yerleşmesine izin veren anlaşmaları yürürlükten kaldırmaya çağırdı. Ayrıca çetelerin oluşturduğu tehditler veya toplumsal cinsiyete dayalı şiddet nedeniyle ABD’ye sığınma talebinde bulunmalarını zorlaştıran yasaların kaldırılması isteniyor.