ABD’den Polonya’ya bin asker daha

ABD emperyalizmi Doğu Avrupa’da Rusya’yı kuşatmaya yönelik asker konuşlandırmaya devam ediyor. Polonya’yla bugün varılan anlaşmayla birlikte ülkeye bin asker daha konuşlandırılacak.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Ağustos 2020
  • 18:12

ABD ve AB emperyalistleri Doğu Avrupa sınırlarındaki NATO varlığını güçlendirmeye devam ediyor. Rusya, kendisini kuşatmaya dönük bir adım olarak değerlendirdiği bu girişime karşı rahatsızlığını çeşitli vesilelerle gösterdiği tepkilerle ortaya koymuştu. Buna rağmen ABD, emperyalist hegemonyasını koruma hedefiyle askeri adımlar atmaktan geri durmuyor. Şimdi de Polonya’ya 1000 asker daha konuşlandırılacağı açıklandı. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, düzenlediği Orta Avrupa gezisinin sonunda bugün Varşova’da Polonya’ya 1000 ABD askerinin daha konuşlandırılması için bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Pompeo, Polonya’nın devlet başkanı Andrzej Duda tarafından bu sabah cumhurbaşkanlığı sarayında kabul edildi ve Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak ile askeri işbirliği anlaşmasını imzaladı.

Sözleşme ayrıca Amerika Birleşik Devletleri Ordusu 5. Kolordu karargahının bir kısmının Kentucky, Fort Knox’tan Polonya’ya taşınmasını da içeriyor. Anlaşma aynı zamanda Avrupa’daki NATO ortaklarıyla işbirliğinin yanı sıra Avrupa’dan dönen ABD birliklerinin denetimiyle ilgilenmeyi de kapsıyor. Polonya Cumhurbaşkanlığı Şansölyeliği sözcüsüne göre, 5. Kolordu karargahının bir kısmı bu sonbaharda NATO ülkesine taşınacak.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, anlaşmanın “Polonya ve ABD için bir tehdit ve tehlike oluşması durumunda askerlerimizin omuz omuza duracağının garantisini güçlendirdiğini” öne sürdü.

Polonya’da şu anda 4.500’den fazla ABD askeri konuşlanmış durumda. Ancak kalıcı bir askeri üs yok. Varşova’daki ulusal-muhafazakar PiS hükümeti özellikle de Rusya’ya karşı caydırıcı olmak amacıyla uzun zamandan beridir ülkesinde daha fazla ABD askeri olmasını istiyordu. Moskova ise, Doğu Avrupa’daki ve sınırlarındaki yüksek düzeydeki  NATO varlığını eleştiriyor.

ABD, Almanya’da konuşlanmış bulunan 36.000 askerin yaklaşık 12.000’ini Almanya’dan çekmek istiyor. Yarısından fazlasının ABD’ye döneceği, 5600’ün ise Avrupa içinde konuşlandırılacağı önceden kararlaştırılmıştı. Trump, Haziran ayı ortasında Almanya’daki ABD askerlerinin sayısını 25.000 civarına düşürme kararını açıklamıştı. ABD emperyalizminin şefi bu kararına bahane olarak “bir NATO üyesi olarak Almanya’nın savunmaya yeterince yatırım yapma yükümlülüğünü yerine getirmediğini” öne sürmüştü.

Orta Avrupa’daki gezisi çerçevesinde Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile de bir araya gelen Pompeo, görüşmede ayrıca Belarus’taki mevcut durumu da ele aldıklarını açıkladı.