ABD'de Hafter'e dava

Amerikan emperyalizmi bölge halklarını kontrol altına almak için her türlü yolu kullanıyor. Libya'da ABD emperyalizmine 'sorun çıkaran' General Hafter'e malvarlığı için dava açılarak baskı kuruluyor. Hukuk simsarları da dava üzerinden para koparmanın peşinde…

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Eylül 2020
  • 10:00

ABD'nin Virginia eyaletinde Libyalı General Halife Hafter hakkında tazminat davası açıldı. Dava, Hafter'e bağlı güçlerin dinci çetelere karşı düzenlenen bir operasyonda yakınları ölen iki ailenin talebi üzerine açıldı. İddiaya göre Hafter, “yargısız infaz emri vermek”, “insanlığa karşı suç işlemek” ve başka uluslararası hukuk ihlali yapmakla itham ediliyor. “Çok önemli” olduğu iddia edilen davada sadece maddi tazminat talep ediliyor. Hafter hem ABD hem Libya vatandaşı olduğu için Amerika’da da yargılanabiliyor. Dinci grup üyelerinin ailelerini temsil eden avukatların daha önce İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) mensuplarına karşı benzer davalar açmış olmaları ise çok şey ifade ediyor.

Ailelerin avukatlığını yapan McCue & Partners hukuk bürosunun ortaklarından Matthew Jury, basın karşısına çıkarak tazminat talebinin ikinci planda olduğu iddia etti. Oysa Hafter'in Virginia'daki mal varlığının ailelere dağıtılmasından, diğer uluslararası mülklerinin incelenmesine uzanan talepler öne sürmeleri esas amaçlarını ortaya koyuyor. Davanın Virginia’da açılmasının nedeni de, Hafter’in bu eyalette değeri 8,5 milyon dolar olduğu tahmin edilen yüzlerce dönüm arazisi, gayrimenkul ve finansal varlığının bulunmasıdır.

Hukuk simsarlarının para peşindeki oyunları, emperyalistlerin bölgesel hesaplarından bağımsız değil. Yakınları 3 ve 4 yıl önce ölen ailelerin, ABD'nin Hafter'e karşı yaptıkları “çıkarlarımıza uygun değil” açıklamasından sonra dava açmalarının rastlantı olmadığı açıktır.

 ABD'nin bölge halklarına dayattığı emperyalist politikalardan biri de maddi baskı kurmaktır. Bu kirli silah İran, Irak, Suriye başta olmak üzere birçok ülkeye karşı kullanıldı, halen de kullanılıyor. “50 milyon dolarlık tazminat davası” açılması da, ABD’nin Hafter’e karşı baskı uygulamaya başladığına işaret ediyor. Amerika’ya yakınlığıyla bilinen Hafter’in tepesinde tazminat sopasının sallanması Libya’daki kirli paylaşım hesaplarıyla bağlantılı. Göründüğü kadarıyla Hafter’in ABD’de hedefe çakılması Rusya'yla yakınlaşmasından kaynaklanıyor.

Amerikan emperyalizmi bölge halklarını kontrol altına almak için her türlü yolu kullanıyor. Libya'da ABD emperyalizmine ‘sorun çıkaran’ General Hafter'e malvarlığı için dava açılarak baskı kuruluyor. Hukuk simsarları da dava üzerinden para koparmanın peşinde…