ABD'de oy sayımı devam ediyor

ABD’de birçok eyalette sayımlar devam ederken, Trump “zafer” ilan etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Kasım 2020
  • 15:30

01.00: Michigan'da da Biden'ın kazandığı ifade edilirken, Trump aksini iddia ederek, eyalette milyonlarca oyun çöpe atıldığını iddia etti. Cumhuriyetçi Parti, Michigan'ın sonuçlarına itiraz etti.

00.15: Joe Biden seçim sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı. "Başkanlığı kazanmak için gerekli delegeye sahibim" iddiasında bulunan Biden, "birlik" mesajları verdi.

23.50: Baş başa giden Wisconsin eyaletinde Trump'ı geçen Biden'ın önemli bir avantaj sağladığı belirtiliyor. İddia edildiği gibi Arizona ve Wisconsin eyaletlerinin Biden lehine sonuçlanması durumunda Biden 248, Trump ise 214 delegeye ulaşıyor. 227 delege kazanan Biden, henüz oy sayımının tamamlanmadığı Wisconsin (10 delege), Arizona (11), Michigan (16) ve Nevada (6) eyaletlerinde önde gözüküyor. Pensilvanya, Kuzey Karolina, Georgia ve Alaska'da ise Trump önde.

***

Oyların hala sayıldığı ve pek çok önemli eyalette herhangi bir sonucun elde edilmediği bir aşamada Trump, seçimin kazananı olduğunu ilan etti.

Trump, Washington’daki destekçilerine “Bu seçimi kazandık” dedi. Tüm büyük eyaletlerde önde olduğunu iddia eden Trump, seçimdeki zafer törenini dört gözle beklediğini belirtti. Oysa Çarşamba sabahı erken saatlere kadar ABD başkanlık seçimlerinde hala kazanan yoktu. Trump kendisini kazanan ilan etse de birçok eyalette yüz binlerce oy henüz sayılmamıştı. 

Trump konuşmasından önce Twitter’da “büyük bir galibiyetten” söz etmiş, siyasi muhaliflerini “seçimi çalmaya” çalışmakla suçlamış ve “ama buna izin vermeyeceğiz” demişti. Kısa mesaj servisi ise bu tweete bir uyarı ekliyerek içerdiği bilgilerin “tartışmalı” ve seçim konusunda “yanıltıcı” olabileceği notunu düşmüştü.

Beyaz Saray’da Cumhuriyetçilerin kazanmayı beklemedikleri eyaletleri bile kazandıklarını söyleyen Trump, Demokratlar tarafından seçim sahtekarlığı yapıldığı iddialarını yineledi. Trump, seçim sonucundaki gecikme nedeniyle “sahtekârlık” yapıldığından söz etti ve oy sayımını durdurmak için Yüksek Mahkeme’ye gideceğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bir basın toplantısıyla Beyaz Saray’daki destekçilerinin önünde yaptığı konuşma, uzmanlar tarafından Amerikan demokrasi tarihinde bir dip noktası olarak tanımlandı. Konuşma aynı zamanda "Henüz 2020 seçiminin galibi yok. Oylar hala sayılıyor ve Donald Trump yarışın durumu hakkında yalan söylüyor."  değerlendirmelerine konu oldu. Trump, demokratik olmayan davranışlarla da suçlandı. Biden ekibi ise Trump’ın hiçbir yasal anlamı olmayan zafer ilanını “skandal” olarak eleştirdi. Joe Biden “Bu seçimi kazanma yolunda olduğumuza inanıyoruz” diyerek demokrat taraftarlarını sabırlı olmaya çağırdı. 

Pennsylvania valisi Tom Wolf ise, Trump’ın konuşmasında ortaya attığı iddiaları protesto etti. Wolf, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Açık konuşalım. Bu, Pennsylvania seçimlerine, oylarımıza ve demokrasimize yönelik bir partizan saldırısıdır. İllerimiz, oyları olabildiğince hızlı ve doğru bir şekilde işlemek için yorulmadan çalışıyor. Pennsylvania’da adil seçimler olacak ve her oyu sayacağız.” dedi. Eyalette henüz sayılmayan bir milyondan fazla posta oyu olduğunu söyledi. 

Şimdiye kadarki sonuçlara göre, Biden Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Rhode Island, Vermont, Virginia ve District of Columbia’da kazandı. Tüm bu sonuçların zaten büyük ölçüde beklendiği ileri sürülüyor. Trump’ın ise, Teksas, Florida, Alabama, Arkansas, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Nebraska, Kuzey Dakota, Oklahoma, Güney Carolina, Güney Dakota, Tennessee, Utah, Batı Virginia gibi yerlerde önde olduğu belirtiliyor.

ABD medyası, önemli bir eyalet olan Florida’da, özellikle Latin nüfusunun yüksek olduğu bölgelerde Trump’ın iyi iş çıkardığını ileri sürüyor.