25. Yıl yurtdışında coşkuyla kutlandı

Ekim Devrimi’nin 106., TKİP’nin 25. yılı Wuppertal’da düzenlenen coşkulu bir etkinlikle kutlandı. TKİP VII. Kongresi’nin de şiarı olan “Devrimi ve devrimci birikimimizi savunuyoruz” şiarıyla düzenlenen merkezi gece başarıyla gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Kasım 2023
  • 14:30

Ekim Devrimi’nin 106., TKİP’nin 25. yılı Wuppertal’da düzenlenen coşkulu bir etkinlikle kutlandı. TKİP VII. Kongresi’nin de şiarı olan “Devrimi ve devrimci birikimimizi savunuyoruz” şiarıyla düzenlenen merkezi gece, sert hava koşulları nedeniyle trafiğe takılanlar gözetilerek, planlanandan yaklaşık 40 dakika sonra başlatıldı.

“Bu seneki gecemizi, TKİP’nin 7. Kongresi’ni ilan etmesinin arkasından düzenliyoruz. Gecemiz onun şiarını yükseltiyor, bu ilanın coşku ve heyecanını taşıyor aynı zamanda. Türkiye devrimci hareketinin yeniden doğumuyla başlayan 50 yılı aşkın süreçteki düşünsel, politik, moral birikim, gelinen yerde devrim perspektifiyle birlikte büyük oranda terk edilmiştir. Bu, ‘Devrimi ve devrimci birikimimizi savunuyoruz’ şiarının temel gerekçesidir. Devrimden kaçışa karşı devrimci çizgide, devrimci örgüt ve kimlikte ısrar etme çağrısıdır.” vurgusuyla başlayan açılış-selamlama konuşmasında, dünyadaki genel tablo ve gelişmeler üzerinden devrimci önderlik ihtiyacına işaret edildi. Dünyada ve Türkiye’de devrim ve sosyalizm kavgasında ölümsüzleşenler anısına yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından gecenin programına geçildi.

Programda ilkin “egemenlerin toplumlara dayattığı çaresizlik ve umutsuzluğa karşı umudun sesini” yükselten gençliği temsilen, Gençlik Korosu sahneye davet edildi. Çeşitli dillerden şarkı ve marşlarıyla sahnede göz dolduran gençler dinletilerini, sonunda gençliğe olan umudu yansıtan devrimci sloganlarla noktaladılar.

Program akışında ikinci sırada parti konuşması vardı. Katılanların parti adına selamlanmasıyla başlayan konuşmada, Filistin’deki son gelişmeler, Ortadoğu’daki durum, Ukrayna savaşı ele alınarak, Siyonist katliam makinasının arkasındaki Batılı emperyalistlerin saldırganlığına ve dünyaya dayattıkları tabloya dair gerçekler hatırlatıldı. Ukrayna ve Gazze’deki savaşların sona ermesinin koşullarına işaret edilerek, partinin Filistin sorununun çözümü konusundaki görüşleri özetlendi.

Türkiye’deki son seçim sürecinin değerlendirilmesiyle devam eden konuşmada, dinci-faşist iktidarın hesapları ve düzen muhalefetiyle ilgili gerçekler irdelenip, gelişmelerin sınıf ve emekçi kitlelerle Kürt halkı için anlamına dair tespitlere yer verildi. Ezici bölümüyle artık tümden parlamenterizm zeminine oturan Türkiye solunun tablosuna ve bunun da katkısıyla kitlelerde oluşan hayal kırıklıklarına karşın Türkiye toplumunun büyük çalkantılara gebe olduğu hatırlatıldı ve sınıfı çalışması üzerinden gerçek sınıf mücadelesine yönelme sorumluluğuna vurgu yapıldı. Son olarak TKİP VII. Kongresi’nin ana şiarının anlamına dair vurguların yapıldığı konuşma “zor dönemin bilinciyle devrime hazırlığını sürdüren partimiz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devrimi ve devrimci birikimimizi kararlılıkla savunmaya devam edecektir” sözleriyle noktalandı. Baştan sona büyük bir dikkatle dinlenen parti konuşması, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın partimiz TKİP!”, “Selam olsun TKİP VII. Kongresi’ne!” sloganlarıyla karşılandı.

Ardından, kürsüye Frankfurt Gate Gourmet işçileri çıktı. Kısaca mücadelelerinden bahseden işçiler, destek ve davet için sınıf devrimcilerine teşekkür ettiler. Düzene ve kapitalistlere karşı her düzeyde örgütlülük ihtiyacına, örgütlü mücadelenin yakıcı önemine tekrar tekrar işaret ederek, örgütlülüğü büyütmeye çağırdılar. İşçiler sahneden “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak” şiarıyla uğurlandılar.

Etkinlik, “Bielefeld çevresinde müzik uğraşlarını mücadelenin ihtiyaçları doğrultusunda yürüten Ekim Müzik Topluluğu”nun müzik dinletisiyle sürdü. Seslendirdikleri parçalarla büyük beğeni toplayan grubun son parçalarına katılımcılar halaylarla eşlik ettiler. Ardından programa yarım saat ara verildi.

Programın ikinci bölümü, direnişçi Borbet işçilerinin kürsüye çıkmasıyla başlatıldı. Direnişçi işçiler, süreçlerini özetleyip, hangi taleplerle mücadele ettiklerini aktardılar. Etkinliği düzenleyenlere destek ve dayanışma için teşekkür eden işçiler, coşkulu alkışlar ve “Borbet işçisi yalnız değildir” sloganıyla uğurlandılar.

Ardından gecenin sinevizyonu gösterildi. TKP’nin kuruluşundan başlayıp sol hareketin ve Türkiye’de sınıf mücadelesinin tarihi üzerinden TKİP’nin içinden çıktığı birikimi özetleyen, devamında inşa sürecini ve partinin 25 yılını yansıtan sinevizyon ilgiyle izlendi.

Sinevizyondan sonra, Almanya’nın Siyonist devlete sınırsız desteğinin göstergelerinden biri olarak yasaklama yoluna gittiği Filistinli Tutsaklarla Dayanışma Ağı’ndan gençler kürsüye davet edildi. Temsilci olarak konuşan Filistinli, TKİP’yi, onun kongresini, RJ’yi içtenlikle selamlayarak, Filistin’deki katliamları ve Alman devletinin ikiyüzlülüğünü, baskı politikalarını teşhir eden ajitatif bir konuşma yaptı. Baskılar karşısında boyun eğmeyeceklerini, mücadelelerinin güçlenerek süreceğini dile getirdi. Konuşma sık sık slogan ve coşkulu alkışlarla karşılandı.

Gece programı biri ikisi hariç tümü ilk kez sahneye çıkan gençlerden oluşturulmuş şiir grubunun dinletisiyle devam etti. Farklı ulusal kökenden gelen gençlerin ve iki kızıl afacanın müzik ve görüntü eşliğinde okudukları Almanca, Arapça, Türkçe, Rusça şiirler kitlede güçlü alkışlar aldı. Özellikle çocuklar coşkuyu zirveye çıkardılar.

Programda son olarak “uzun yıllardan beri sanatını ve sözünü emekçilerin davasına adayan, devrimden yana duruşuyla tanınan sanatçı dostumuz” anonsuyla Pınar Aydınlar sahne aldı. Etkinlik, hemen tümü canlı ve dinamik parçalar seslendiren Aydınların dinletisinin son bölümündeki coşkulu halayların ardından, etkinliğe katılanlara, yanı sıra “gecenin hazırlığında, sahne arkasında ve standlarda etkinliğin yükünü omuzlayan tüm yoldaşlara, en başta da görünmeyen işlerdeki emeğin en büyüğünü sarf eden kadın yoldaşlara” teşekkür edilip, yeni etkinliklerde, mücadele ve eylem alanlarında buluşmak dileğiyle sona erdi.

Gençliğin başarılı sunumundan konuşma ve mesajlarına etkinliğin neredeyse tüm aşamaları sinevizyona yansıtılan yazılarla iki dilde yapıldı. Günün hava şartları ve ulaşımdaki aksamalar nedeniyle çok sayıda insan etkinliğin yarısından itibaren salona ulaşabildi.

Etkinliğin çeşitli dilimlerinde TKİP İstanbul ve İzmir İl Komiteleri ile Ankara İl Örgütü’nün mesajları okundu. Ayrıca TKP/ML Almanya Örgütü, DKP/BÖG, MLPD, Kommunistischer Aufbau, Linkes Forum, PiA tarafından mesajlar iletildi. Önceki yıllara göre daha çok sayıda örgüt ve kurumun stand açması da etkinliği zenginleştiren bir görünüm oluşturdu.

Kızıl Bayrak / Wuppertal