Türkiye seragazı salımını iki kat artıracak!- Mehveş Evin

İktidar, seragazı salımını önümüzdeki dokuz yılda azaltacağını, hatta 2053’te sıfırlayacağını iddia ediyor. Ancak kilit cümle “seragazı emisyonu artışı üzerinden azaltmak”. Doğru duydunuz... Türkiye, 2012’de 430 milyon ton olan seragazı emisyonunu 2030’da 929 milyon tonun altında tutacağını söylüyor. Yani emisyonu iki kattan fazla artırdıktan sonra azaltım yapacak!

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 08 Ekim 2021
  • 10:16

Tam da Paris İklim Anlaşması TBMM’de onaylanmışken, nasıl olur da seragazı emisyonu artırılır? Paris Anlaşması’nın amacı, emisyonları azaltmak değil mi?

Şöyle anlatayım:

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı 5 yıllık gecikmeyle de olsa onaylaması, elbette sevindirici. Ama iklim hedefleri konusunda ciddi bir değişim görünüyor.

İktidar, seragazı salımını önümüzdeki dokuz yılda azaltacağını, hatta 2053’te sıfırlayacağını iddia ediyor. Ancak kilit cümle “seragazı emisyonu artışı üzerinden azaltmak”.

Doğru duydunuz... Türkiye, 2012’de 430 milyon ton olan seragazı emisyonunu 2030’da 929 milyon tonun altında tutacağını söylüyor.

Yani emisyonu iki kattan fazla artırdıktan sonra azaltım yapacak!

Türkçesi şu:

İklim krizini körükleyen faaliyetlere, fosil yakıt teşvikine aynen –hatta hızlanarak- devam edeceğiz. Bu arada karbon emisyonu artacak. Biz de artışı hesaplayarak bunun üzerinden indirim yapmayı söyleyip, göz boyayacağız.

Şirketler “indirim” yaparken aslında daha fazla ürün satmak için nasıl pazarlama yöntemleri kullanıyorsa, bu da benzer bir mantık.

Ekosfer Derneği’nden Özgür Gürbüz, 2018’de Türkiye’nin seragazı emisyonunun toplam 506 milyon tona ulaştığını hatırlatıp, beyanın acilen güncellenmesi gerektiğini vurguluyor.

Neden? Paris Anlaşması’na göre ülkeler, küresel sıcaklık artışını +2’nin altında tutmak için kendi hedeflerini her beş yılda bir güncellemek sözünü veriyor.

Hiçbir ülke, karbon emisyonunu tepe noktasına çıkartma cinliğine kalkmıyor!

Örneğin Japonya, 2005’e göre yüzde 26, ABD yüzde 35-39, İngiltere yüzde 61, Avustralya yüzde 26-28 azaltımı taahhüt etti.

Buna karşılık Türkiye’nin tutumu şu:

Zengin ülkeler Dünyayı kirletti, bizim gibi gelişmekte olanlar n’apsın? O zaman biz de önce kirletiriz, sonra vaziyete bakarız...

Oysa Türkiye, yüzde 1.05’lik payla Avustralya ve Güney Afrika’nın hemen ardından dünyada seragazı emisyonuna yol açan 16. ülke konumunda.

BM’nin İklim Değişikliği Taraflar Konferansı COP26’ya geri sayım başladı... Bu toplantıda gözler Çin, ABD gibi “büyükler”de olacak. Ancak Türkiye acilen iklim hedeflerini yenilemezse, sadece değişimi ıskalamakla, dışlanmakla kalmayacak...

En büyük zararı kendi geleceğine, insanına verecek.

Okuma önerileri ve kaynaklar:

  • Ülkelerin emisyon hedefleri nedir? (climatechangeauthority.gov.au)
  • İklim Krizi ve Etkileri- Prof. Dr. Murat Türkeş’le söyleşi: www.birartibir.org   
  • Gazete Duvar yazarı, iklim uzmanı Önder Algedik’in “seragazı envanteri”ne dair yazısı:

Gazete Duvar / 08.10.21