Kriz derinleşti, direniş büyüdü

Türkiye'de ekonomik kriz, yüksek enflasyon, döviz kurlarındaki dalgalanma ve hak gasplarına karşı mücadele eden emekçiler, 2021 yılını direnişle kapattı.

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 22 Aralık 2021
  • 10:45

Türkiye’de ekonomik kriz, yüksek enflasyon, döviz kurlarındaki dalgalanma ve hak gasplarına karşı mücadele eden emekçiler, 2021 yılını direnişle kapattı.

Ekonomik krizin derinleştiği, işsizliğin büyüyerek kronikleştiği bir yılı daha geride bırakıyoruz. 2021’de diğer yıllardan farksız olarak sendikalaşmanın önünün kesildiği, en küçük hak aramanın bile terörize edildiği bir yıl oldu. Çalışma hayatını düzenleyen yasalarda yapılan değişiklikler, yine işçilerin aleyhine devam ederken, enflasyon karşısında eriyen ücretler için hiçbir adım atılmadı. Tüm bunlara rağmen 2021 yılı işçi sınıfı için direnişle başladı, direnişle sona erdi. 

Artan döviz yoksulluk oldu

İşçi sınıfının en büyük sorunu yine ekonomik kriz oldu. Var olan ekonomik krizin üzerine salgının de eklenmesiyle birlikte hem ekonomik kriz hem de siyasal kriz derinleşti. Ülkenin içinde bulunduğu çıkmaz, yıl içinde döviz kuruna, işçiye ve yurttaşlara yansıması çok ağır oldu. Yılın başında 7 lira bandında olan dolar, yılın sonunda 15 bandını da geçti. Döviz kurlarında yaşanan yükseliş ekonomik krizi derinleştirdi. Yıl içerisinde temel ihtiyaçlara gelen yüzde yüzü aşan zamlarla krizin faturası emekçilere, halklara kesilmeye çalışıldı. 

Gerçek enflasyon yüzde 58

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamları yıl boyunca hep tartışma konusu oldu. TÜİK son olarak; tüketici fiyat endeksini (TÜFE), Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,51 artarak yıllık artış ile birlikte yüzde 21,31 olarak açıkladı, ancak çarşı-pazardaki yüksek fiyatlar, açıklanan enflasyon rakamlarıyla örtüşmüyor. Bağımsız bilim insanlarının oluşturduğu Enflasyon Araştırma Gurubunun (ENAG) enflasyon hesaplarına göre, yılık enflasyon yüzde 58,65 oldu. Uzmanlar, TÜİK’in enflasyon rakamlarını maniple ettiğine dikkat çekiyor.    

Açlık sınırı yükseldi

 Temel ihtiyaçlara yapılan zamlar ise açlık ve yoksulluk sınırının yıl boyunca artmasına neden oldu. Her ay bu rakamları toplayan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) verilerine göre, Ocak ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 651,87; Kasım ayında ise 3 bin 192 TL oldu. Aynı verilerde, Ocak ayında yoksulluk sınırı 8 bin 638 TL iken, Kasım ayında 10 bin 396 TL’ye ulaştı. TÜRK-İŞ’in verilerine göre, bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise Ocak ayında 3 bin 222 TL’den Kasım’da 3 bin 903 TL’ye yükseldi. 

İnsanlar intihara sürüklendi

Yaşanan bu durumda insanların çalışırken bile geçinmesi mümkün değilken, milyonlarca yurttaş ise yılı işsiz olarak geçirdi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), bu konuda yıl boyunca araştırmalar yaparak her ay rapor yayınladı. Bu raporlara göre, Ocak ayında geniş tanımlı işsiz sayısı 9,7 milyonken, Kasım ayında bu sayı 7,9 milyon oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre hazırlanan bu raporda, işsiz sayısındaki düşüşün milyonlarca insanın iş aramaktan umudunu kesmesine bağlandı. İş aramaktan umudunu kesen bu kesim ise intihara sürüklendi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonu, 1 Ocak-30 Ekim tarihlerini kapsayan “Emek alanına ilişkin gündem ve hak ihlalleri” raporunda, bu tarihler arasında ekonomik nedenlerden ötürü en az 104 intihar girişimi sonucunda 76 yurttaş hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Bin 853 işçi hayatını kaybetti

2021 yılının ilk 10 ayında ise birçok iş yerinde iş güvenliği sorunu yaşandı. Fabrikalarda sık sık alınmayan önlemlerde nedeniyle iş cinayetleri meydana geldi. İlk 10 ayda en az bin 853 işçi “önlenebilir kazalarda” hayatını kaybetti.

İhraç edilen emekçiler

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra getirilen OHAL uygulaması ile çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) sonucu ihraç edilen 125 bin 678 kamu emekçisinin sorunları, 2021’e taşındı. Hukuksal mücadelelerini sürdüren kamu emekçilerinin çoğu başvuruları, OHAL Komisyon tarafından olumsuz sonuçlandırıldı. Bugün hala süresi sık sık uzatılan komisyonun önünde bulunan 8 bin 343 dosya karara bağlanmayı bekliyor.

Komisyonun reddettiği dosyalar, dava olarak taşındığı İdare Mahkemelerinde görüşülmeye devam edilirken, KHK’ye eklenen geçici 35’inci madde ile yıl içinde çoğu Eğitim Sen üyesi çok sayıda emekçi, ihraç edildi. 

Kayım belediyelerinde baskı 

 HDP’li belediye eşbaşkanlarının görevden alındığı kayyımlı bölge belediyeleri, yıl içinde emekçilere yönelik baskılarla gündeme geldi. Diyarbakır, Mardin, Van, Batman, Hakkari, Ağrı başta olmak üzere birçok ilçe belediyesine atanan kayyımlar, işten atılan kişilerin yerlerine yine çoğu Karadeniz ve batı bölgeleri kentlerinden getirdikleri kişileri yerleştirip, “kadro” ile ödüllendirdi. Belediyelerde personellere yönelik mobbing, sürgün, zorla emeklilik ve ihraçlar had safhaya çıkarken, muhalif sendikanın örgütlü olduğu belediyelerde MEMUR-SEN’E bağlı BEM-BİR-SEN örgütlendirildi. Baskı ve sindirme politikaları ile bölge belediyelerinde antidemokratik örgütlenmeler yapıldı, personeller, “istifa etmezseniz ihraç edilirsiniz” diye tehdit edildi.  

Hekim istifaları 

İkinci yılını geride bırakan Kovid-19 salgını, birçok sektörü etkilediği gibi en çok sağlık çalışanlarını zorladı. Salgınla çalışma şartları daha da ağırlaşan sağlık çalışanlarına karşı iktidarın verdiği ek ödeme sözleri yerine getirilmedi. Salgınla sağlık çalışanlarına getirilen emeklilik, istifa kısıtlamalarının kalkmasıyla beraber binlerce sağlık çalışanı istifa etti. Buna dair Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Ekim ayında yaptığı duyuruda, “Resmi olmayan bilgilere göre 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifası olduğu birliğimize iletilmiştir. Yurt dışında çalışmak için birliğimizden talep edilen iyi hal belgesi yılda 900’lere 1000’lere ulaşmıştır” dedi.

İşçiler sokakta

Yaşanan bütün hak gasplarına, yoğun çalışma koşullarına rağmen sağlık çalışanları başta olmak üzere emekçiler, ülkenin dört bir yanında yılın her günü sokaklardaydı. Yılın son günlerine doğru gelirken direnişler daha da arttı. İşçi direnişleri, grevleri ve eylemleri ile başlayan yıl, yine aynı şekilde bitiyor. Bu durum, yeni yılın işçiler açısından nasıl geçeceğini gösteriyor. 

Direniş kazandırdı

Yılı direnişle geçiren işçiler, mücadelelerinden kazanımla çıktı. Bu kazanımların başında ise direnişlerini bin 280 gün sürdüren Cargill işçileri yer aldı. Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan işçiler, sendikanın 19 Ekim’de fabrikada yetki almasının ardından eylemlerine son verdi. Yıl içinde yine Anayasal hak olan sendikaya üye oldukları için işten atılan çok sayıda işçe, sendikalarıyla birlikte verdikleri mücadele sonucu fabrikalarına geri döndü. İstanbul Avcılar’da Xiaomi Salcomp’ta Türk Metal Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçiler, 5 günlük direniş sonucu; Kocaeli’nde ise Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçiler, direnişlerinin ilk gününde işlerine iade edildi. 

Meydanlar doldu: Geçinemiyoruz

Yılın son günlerinde Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde on binlerce emekçi meydanlara çıktı. Emekçiler, 18-19 Aralık'ta "Geçinemiyoruz! İnsanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe için omuz omuza" diyerek Diyarbakır, İzmir, Ankara ve İstanbul'da meydanları doldurdu. "Birleşe birleşe kazanacağız" ve "Zafer direnen emekçinin olacak" diyen emekçiler, hükümeti istifaya çağırdı. 

2021’de emek cephesinde yaşananlar 

Ocak 

* 1 Ocak: Yeni yıla zam ile başlandı. Doğalgazda yeni fiyat tarifelerinde konut, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri abone gruplarında yüzde 1 zam yapılırken, elektriğe de yüzde 6 zam geldi.

* 4 Ocak: Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) İzmir Şubesi, sürgünlere ve baskılara karşı Alsancak Gar önünde oturma eylemlerine başladı. Grup her hafta Salı oturma eylemi yapmaya devam etti. 

* 15 Ocak: KESK üyeleri enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından maaşlarına yansıyan yüzde 7.3 zamma karşı Ankara, İstanbul, Mersin ve Kocaeli gibi şehirlerde bordro yaktı.

* 19 Ocak: Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs salgını gerekçesiyle sağlık çalışanlarına yönelik getirdiği izin ve emeklilik kısıtlamaları kaldırıldı. 

* 22 Ocak: İstanbul’da Sinbo fabrikasında TOMİS sendikasına örgütlenen Dilbent Türker Kod 29 gerekçesiyle işten atıldı. Türker, 22 Ocak itibariyle fabrika önünde direnişe geçti.

* 22 Ocak: Halkların Demokratik Partisi (HDP), “İş ve Aş Buluşmaları”nın startını Diyarbakır’da verdi. Daha sonrasında Artvin, Van İzmir ve Mersin gibi illerde işçilerle buluşmalar gerçekleştirildi.

Şubat 

* 2 Şubat: BTS ve HABER-SEN üyelerine yönelik ihraç ve sürgünleri protesto etmek amacıyla 2 Şubat’ta Diyarbakır, İstanbul, Malatya ve İzmir'den Ankara'ya doğru yürüyüş başlatıldı. 

* 8 Şubat: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) tarafından Ocak ayında en az 199 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.  

* 16 Şubat: Kadıköy Belediyesi ile GENEL-İŞ arasında süren TİS görüşmelerinin tıkanması sonucunda 2 bin 300 işçi greve çıktı. 1 gün süren grev sonucunda Kadıköy Belediyesi ile GENEL-İŞ Sendikası Genel Merkezi anlaştı. 

* 23 Şubat: Maltepe Belediyesi ile GENEL-İŞ Sendikası arasında süren TİS görüşmelerinin tıkanması sonucunda işçiler greve çıktı. 5 günün sonunda 28 Şubat’ta taraflar arasında anlaşma sağlandı. 

Mart 

* 8 Mart: İSİG Meclisi tarafından Şubat ayında en az 138 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği açıklandı.

* 10 Mart: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan “Uzaktan Çalışma Yönetmeliği” Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle uzaktan çalışmanın usul ve esaslarının belirlenmesinin yanında uzaktan çalışmanın yapılamayacağı işler de belirlendi.

* 11 Mart: Salgın sürecinde Kod 29 çıkış kodunun fazla kullanılması, işçilerin tazminat ve sendikalaşma haklarının gasp edilmesine dikkat çekmek için İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), Kod 29’a karşı imza kampanyası başlattı.

* 24 Mart: Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), üyelerine yönelik baskı, ihraç ve sürgünlere karşı İstanbul’dan Ankara’ya doğru yürüyüş gerçekleştirdi.

Nisan

* 8 Nisan: Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kamuoyunda oluşan tepkiler sonucunda Kod 29'daki ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı kodlar belirlendiğini duyurdu.

* 9 Nisan: İSİG Meclisi tarafından Mart ayında en az 142 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği duyuruldu.  

* 10 Nisan: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, aralarında, elektrik tesisatçısı, elektrik ve doğal gaz sayaç sökme-takma elemanları, çimento üretim elemanı, tıbbi atık toplayıcısı ve yer altı hazırlık işçisinin de olduğu 40 meslek için yeterlilik belgesi zorunluluğu getirdi.

* 12 Nisan: 6 çay fabrikasında mevsimlik olarak çalışacak 300 işçi arasında girmek için 35 bin 412 kişi başvuru yaptı

* 29 Nisan: Kovid-19 vakaları nedeniyle 29 Nisan-17 Mayıs arasında tam kapanma için karar alınarak uygulandı. 

Mayıs

* 1 Mayıs: Ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlandı. İstanbul’da 1 Mayıs’ın simgesi olan Taksim’e çıkmaya çalışan yüzlerce kişi gözaltına alındı.

* 13 Mayıs: İSİG Meclisi, Nisan ayında en az 249 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirtti. 

* 17 Mayıs: Doğu Karadeniz'deki çay hasadı başladı. Yaş çayın taban alım fiyatı 3 lira 87 kuruş, 13 kuruşluk destek primi ile birlikte 4 lira oldu.

* 17 Mayıs: Tekirdağ’da bulunan Bel Kalper firmasında örgütlenen Tek Gıda İş Sendikası’nı işveren tanımayarak TİS masasına oturmadı. İşverenin işten çıkardığı sendikalı işçiler, “İşten atılan işçilerin işe iadeleri ve sendikal özgürlük” talepleriyle greve çıktı. Grev bugün hala fabrika önünde sürüyor.  

Haziran

* 7 Haziran: İSİG Meclisi tarafından Mayıs ayında en az 232 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği duyuruldu.  

* 16 Haziran: Koronavirüs tedbirlerinin dışında kalan işçiler aşılanma başlandı. Aşılanma ilk olarak Organize Sanayi Bölgelerinde yapıldı.

* 16 Haziran: Soma Kömür Ocağı’nda 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayeti davası karara bağlandı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu'na ise 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç ise beraat etti.

* 21 Haziran: Manisa’da bulunan Uyar Maden tarafından mağdur edilen yüzlerce işçi, ödenmeyen tazminatları için Ankara’ya yürümeye başladı.

* 24 Haziran: KESK 10. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi.

* 30 Haziran: Salgın döneminde işçilere verilen kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulamaları son buldu. 

* 30 Haziran: Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde değişiklikler yapıldı.

Temmuz

* 1 Temmuz: Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık çalışanlarına getirilen istifa, emeklilik ve izin taleplerine dair kısıtlama kaldırıldı. Kısıtlamanın kaldırılmasıyla birlikte binlerce sağlık çalışanının bir kısmı istifa etti, bir kısmı da emekli oldu. 

* 2 Temmuz: Malatya ve Adıyaman'da tütün üreticileri, ticaret yasağına getirilen "yetki belgesi" şartını yol kapatma eylemleriyle protesto etti.

 * 5 Temmuz: 15 yıldır tazminatları için mücadele eden Uyar Maden işçileri 5 Temmuz’da bir kez daha Ankara’ya yürüyüşe geçti. İşçiler 9 Temmuz’a kadar Ankara girişinde tutuldu. Geri dönüş yolunda yaşanan kazada Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin ve Madenci Ali Faik İnter yaşamını yitirdi. 

* 14 Temmuz: İSİG Meclisi, Haziran ayında 173 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. 

* 31 Temmuz: Sinbo fabrikasında Kod-29 ile işten atıldıktan sonra direnişe başlayan TOMİS üyesi Dilbent Türker ve sendika yetkilisi Onur Eyidoğan, Ankara’ya yürümeye başladı. 12 günde Ankara’ya varan Türker ve Eyidoğan, geçtikleri her ilde gözaltına alındı.

Ağustos

* 2 Ağustos: Milyonlarca kamu emekçisini ilgilendiren 2021-2022 dönemi TİS görüşmeleri başladı.

* 10 Ağustos: İSİG Meclisi, Temmuz ayında en az 146 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini duyurdu. 

* 16-27 Ağustos: Aile hekimleri, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin geri çekilmesi talebiyle Türkiye genelinde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

* 18 Ağustos: KESK’in, TİS talepleri için Batman ve Edirne’den Ankara’ya doğru başlattığı yürüyüş, 20 Ağustos’ta Ankara’da sona erdi. 

* 23 Ağustos: Milyonlarca kamu işçisini ilgilendiren TİS, Memur-Sen ve hükümet arasında imzalandı. Varılan anlaşmaya göre memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam oranı 2022’nin ilk altı ayı için yüzde 5 + enflasyon farkı, ikinci yarısı için yüzde 7 + enflasyon farkı oldu. 2023’ün ilk altı ayı için yüzde 8, ikinci altı ay için ise yüzde 6 zam yapılacak.    

* 23 Ağustos: Sendikaya üye oldukları için Kod 29’dan işten atılan Adkoturk işçileri greve çıktı. İşçiler hala Çorlu’da bulunan fabrika önünde direnişlerini sürdürüyor.

* 27 Ağustos: Hükümet ve Memur-Sen’in imzaladığı TİS’e karşı ülkenin dört bir yanında KESK üyeleri bir günlük greve çıktı.

Eylül

* 6 Eylül: İSİG Meclisi tarafından Ağustos ayında en az 174 işçinin, iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtildi. 

* 9 Eylül: 40 ilde 120 bin üyesi bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), çimento fiyatlarındaki artışı protesto amacıyla boykot başlattı. 15 gün süren eylem nedeniyle çok sayıda inşaat durduruldu.   

* 13 Eylül: Türk Metal Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan Xiaomi Salcomp işçileri, fabrika önünde direnişe geçti. 5 günlük direniş sonucunda 18 Eylül'de sendika fabrikada yetkili olduğuna dair belgeyi alarak direnişi sonlandırdı. 

* 27 Eylül: Sendika üyelerini işten attığı gerekçesiyle sendika, meslek odaları ve tüketici dernekleri Yemeksepeti’ni boykot kararı aldı.

* 30 Eylül: Ankara Valiliği’nin kuruluşunda eksiklikler olduğu iddiasıyla İş Mahkemesi'nde açtığı dava sonucu Tüm Emekliler Sendikası kapatıldı.

Ekim

* 3 Ekim: Antep’te bulunan Uğur Tekstil’de DİSK Tekstil-İş yetki belgesi almasına rağmen sendika üyesi işçiler Kod-18 ile işten çıkarılarak fabrika kapatıldı. 3 Ekim’de başlayan direniş 8 Ekim’de varılan anlaşma ile son buldu. Ancak aylar sonra yeniden işten atılan işçilerin, fabrika önündeki direnişleri sürüyor. 

* 4 Ekim: Ümraniye’de geri dönüşüm depolarına polisler baskın düzenledi. Baskın sonucunda 3 işçi tutuklandı. İşçiler daha sonra 29 Ekim’de tahliye oldu. Bu baskından sonra İstanbul’un çeşitli yerlerinde geri dönüşüm işçilerine karşı baskılar arttı.

* 11 Ekim: Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan Mitsuba işçileri direnişe başladı. Direnişin birinci gününde anlaşmaya varıldı.  

* 13 Ekim: Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında TİS görüşmeleri başladı.

* 14 Ekim: İSİG Meclisi, Eylül ayında 175 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı.

* 19 Ekim: Bursa’da faaliyet gösteren Cargill fabrikasında sendikaya üye olduktan sonra işten atılan işçilerin başlattığı ve bin 280 gün süren eylem, Tek Gıda-İş Sendikası’nın 19 Ekim’de fabrikada yetki almasının ardından son buldu.

* 24 Ekim: 42 sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi parti Kartal Meydanı’nda “İşçi-Emekçi” mitingi düzenledi.

* 25 Ekim: Bakırköy Belediyesi’nin Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Belediye-İş), üyesi işçilere TİS görüşmesinde yüzde 0 zam önerdi. Yüzde 0 zam önerisine karşı Belediye-İş Sendikası greve çıktı. Grev hala sürüyor.

Kasım 

* 3 Kasım: Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Urfa, Mersin, Adana ve Antalya’da hekimler basın açıklamaları yaparak, 7200 Ek Gösterge ve yükseltilmiş özel hizmet tazminatının, maaşlarına yansıtılmasını istedi.

* 11 Kasım: DİSK üyeleri Adana, Diyarbakır, Ankara, İstanbul, Kocaeli ve birçok kentte "Gelirde adalet, vergide adalet" şiarıyla eylemler düzenledi.

* 15 Kasım: İSİG Meclisi, Ekim ayında en az 165 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirtti.

* 23 Kasım: TTB, 23 Kasım’da İstanbul’dan Ankara’ya doğru “Beyaz Yürüyüş” gerçekleştirdi. 27 Kasım’da Ankara’ya varan kitle, burada hekimlerle forum düzenledi. 

* 25 Kasım: DİSK üyeleri Mersin, Antalya, Adana ve Eskişehir'de “Artık yeter, geçinemiyoruz” diyerek eylemler düzenledi.

* 26 Kasım: KESK, DİSK ve sivil toplum örgütleri ekonomik krize karşı Ankara, İzmir, İstanbul, Diyarbakır ve birçok kentte eylemler gerçekleştirdi. Eylemlerde iktidar istifaya çağırıldı.

Aralık

* 1 Aralık: Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri için Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. 

* 6 Aralık: Sakarya Hendek’teki Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında 7 işçinin ölümüyle sonuçlanan patlamaya ilişkin dava 6 Aralık’ta görüldü. Davada "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçlamasıyla 7 sanık hakkında 2 yıl 8’er aydan, 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi. Davanın duruşması sürüyor. 

* 6 Aralık: İktidarın sağlık emekçileri arasında ayrım gözeterek yapmaya çalıştığı maaş artışına karşı ülkenin dört bir yanında sağlık çalışanları eylemler düzenledi. Yapılan eylemler sonucunda Meclisteki düzenleme geri çekilerek ertelendi.

* 12 Aralık: DİSK, Kartal Meydanı’nda “İstanbul ses veriyor, artık yeter geçinemiyoruz” şiarıyla düzenlediği mitinge siyasi parti, sivil toplum örgütleri de destek verdi.  

* 14 Aralık: Binlerce metal işçisini ilgilendiren TİS görüşmelerinde MESS, Türk Metal Sendikası’nın teklifine karşılık ilk 6 ay için yüzde 12, diğer 6 aylık periyotlar için enflasyon oranında artış önerdi. Buna karşı Türk Metal Sendikası MESS’in İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir'de bulunan ofislerine siyah çelenk bıraktı. 

* 15 Aralık: Sağlık örgütleri, sağlık çalışanlarının koşullarının düzeltilmesi talebiyle tüm Türkiye’de bir günlük iş bıraktı. 

* 16 Aralık: Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret, 4 bin 250 TL olarak açıklandı.

* 17 Aralık: İSİG Meclisi, Kasım ayında en az 164 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini duyurdu.  

* 18-19 Aralık: KESK, binlerce emekçiyle birlikte "Geçinemiyoruz" diyerek Diyarbakır, İzmir, Ankara ve İstanbul'da meydanlar çıktı ve hükümeti istifaya çağırdı. 

Kadir Güney- Mezopotamya Ajansı / 22.12.21