İngiltere’de hükümet, kamu alanında çalışan 91 bin işçiyi işten atmanın planını yaptığı ortaya çıktı. Yaklaşık 475 bin işçinin beşte birini işten atmak isteyen hükümet, sebep olarak da hayat pahalılığını gösteriyor.
Hükümet Sekreteri Bakan Simon Case, kamu işçilerine Perşembe günü gönderdiği mektupta, hayat pahalılığının arttığını ve hükümete bunun bir maliyetinin olduğunu öne sürerek, 2016 yılında 384 bin olan işçi sayısına inmek zorunda olduğunu iddia etti. Hükümetin bir süredir bu planı yaptığı ve salgın nedeniyle planını hayata geçirmeyi ertelediği belirtiliyor.
Sendika grevle karşılık verecek
Kamu ve devlet dairelerinde çalışan işçilerin üye olduğu sendika PCS, hükümetin hem gerekçesinin hem de planının kabul edilemez olduğunu belirterek grevlere ve direnişlere başlayacaklarını açıkladı. Sendika Genel Sekreteri Mark Serwotka, “Başbakan ve hükümet utanç duyulan icraatlarını kapatmak için işçilere saldırmanın planlarını yapıyor. Buna müsaade etmeyeceğiz” dedi. 56 sendikaya üye yaklaşık 6 milyon işçiyi temsil eden Sendikalar Konfederasyonu TUC Genel Sekreteri Frances O’Grady ise, “Hükümet, hayat pahalılığından dolayı zor günler yaşayan ailelere yardım etmek yerine işçileri tehdit ediyor ve işçilere savaş açıyor” diyerek, hükümetin planından vazgeçmesini istedi.
İşçilere saldırıda sınır tanımıyorlar
Bir süredir PCS’e üye işçiler, ücretlere yapılan düşük zammı protesto ediyor ve bölgesel grevlere çıkıyordu. Sürücü sınavlarını yapan memurların, ücret zammı ve iş koşullarının iyileştirilmesi için greve giderek kazanımlar elde ederken, özellikle iş bulma kurumlarında ve pasaport dairelerinde çalışan işçiler de yapılan yüzde 1’lik zamma karşı çıkıyordu. Yüzde 7 olan enflasyon karşısında yüzde 1’lik zammı kabul etmeyen sendika birçok bölgede grev oylamasına hazırlanıyordu.
Hükümet, salgın döneminde yaklaşık 650 milyar sterlin harcadı, bu miktarın sadece 50 milyarı doğrudan işçilere ve yoksul halka dağıtıldı. Gerisi büyük şirketlere peşkeş çekildi. Başta gıda ve petrol firmaları olmak üzere, tüm şirketler rekor düzeyde kâr yapmış olmasına rağmen hükümet, hayat pahalılığını önlemek bahanesiyle salgında yaptığı harcamaları işçilerin sırtına atmanın planlarını yapıyor.
Hayat pahalılığının önüne geçmek için bir miktar bütçeye ihtiyaç duyduğunu ve bunu da ancak işçi işten çıkartarak yapabildiğini öne süren hükümetin politikalarına karşı 18 Haziran’da TUC’nin çağrısıyla Londra’da büyük bir gösteri planlanıyor.
Arif Bektaş- Evrensel / 14.05.22