Belçika: Grev imalat sektörünü durma noktasına getirdi
29 Mart Pazartesi günü, Belçika'nın dört bir yanındaki özel sektör çalışanları, ortalama ücret artışlarının yüzde 0,4'ü aşmasını engelleyen bir yasaya karşı bir günlük genel greve katıldı. RTBF, grevin birden fazla şehirdeki toplu taşımayı ve 10 teknoloji şirketinden 7’sini etkilediğini bildirdi. FGTB sendikası, Wallonia'daki imalat endüstrisinin "neredeyse durma noktasında" olduğunu bildirdi. Grev çağrısı, CSC ve FGTB sendikaları tarafından yapıldı ve 3 milyon üye greve katıldı.
Almanya: Amazon işçileri zam için grev yaptı
Le Figaro ve Reuters'e göre, Amazon'da çalışan yaklaşık 2 bin işçi, şirketin perakende ve postayla sipariş sektörleriyle yapılan bölgesel toplu sözleşmelere bağlı kalmasını talep etmek için 29 Mart Pazartesi gününden itibaren 4 gün boyunca grev yaptı. Grev, Werne, Leipzig, Rheinberg, Koblenz ve Bad Hersfeld'deki siteleri etkiledi. VERDİ sendikası, coronavirus salgını depolara yayılırken şirketin büyük kârlar elde ettiğini, ancak güvensiz çalışma alanlarını kapatmak için hiçbir çalışma yapmadığını, bunun yerine çalışanları sınırlı ve izole mücadeleye yönlendirdiğini belirtti.
Bosna-Hersek: 2 binden fazla madenci ücretleri için grevde
2 binden fazla madenci 26 Mart Cuma günü Tuzla kenti yakınlarındaki Kreka kömür madeninde süresiz greve başladı. İşçilere ücretleri aylarca sonra 25 Mart Perşembe günü ödeme yapılacaktı. Kreka madeni hükümetin elektrik hizmetleri şirketi EPBiH tarafından işletiliyor ve buradaki kömür üretimi, ülkenin enerji sisteminin istikrarının temelini oluşturuyor. Grevciler, ücretlerin düzenli ödenmesi, modernize ve insancıl bir üretim süreci karşılanıncaya kadar işbaşı yapmayacaklarını açıkladı.
Fransa: Fransız Ulusal Elektrik Şirketi’nde (EDF) kısmi özelleştirme ve "reforma" karşı grev yapılacak
Fransız Ulusal Elektrik Şirketi (EDF)'de 8 Nisan'da grev planlanıyor. Şirketi bölme ve işletmenin daha kârlı dağıtım ve yenilenebilir enerji kısımlarını özelleştirme planı olan Project Hercule'a karşı çağrıda bulunuldu. Le Figaro'ya göre Fransız hükümeti, EDF yönetimi ve Avrupa Komisyonu şirketin dağılması çağrısında bulunuyor, ancak EDF'deki işçileri temsil eden büyük sendika federasyonları plana karşı grev çağrısı yaptı. Plana karşı önceki beş günlük grev eyleminin her birinde, EDF çalışanlarının yaklaşık dörtte biri iş bıraktı.
İspanya: Çelik işçileri işten çıkarmalara karşı direniyor
Tubacex firmasında yaklaşık 800 çelik işçisi, 129 kişiyi işten çıkarma planlarına karşı 11 Şubat'ta başlayan grevlerine devam ediyor. Şirket, azalan talebi gerekçe göstererek çalışma saatlerini yüzde 60'a düşürdüğünü duyurdu. İşçiler çok sayıda protesto eylemi düzenledi. El Correo'nun haberine göre 30 Mart Salı günü Vitoria'daki Bask Parlamentosu önünde protesto gösterisi düzenleyerek bölgesel başkentte tramvay ve karayolu trafiğini durdurdular. Bir Tubacex fabrikasında grev gözcülüğü yapan işçiler, gözcüleri ve barikatları aşmak için zırhlı araçlar ve plastik mermiler kullanan polisle çatıştı.
Mutahhar Aksarı- BirGün / 03.04.21