Basında sendikalaşma mücadelesi sürüyor

  • Arşiv
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 15 Şubat 2013
  • 16:37

(15.02.13) – Basın emekçileri sendikal mücadelelerini sürdürürken sendikal mücadeleyi baltalamak için kurulan Medya-İş de patronların kollarında büyüyor.

DİSK’e bağlı Basın İş Sendikası, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere örgütlenme çağrısını yeni üyeliklerle yineledi. Basın emekçileri notere gidip sendika üyeliği için gerekli yasal prosedürü tamamladıktan sonra DİSK Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenlediler.

Basın toplantısında ilk sözü Basın-İş Genel Başkanı Mustafa Yamak aldı. Yamak konuşmasında Basın-İş Sendikası'nın tarihine değinirken son yasayla birlikte gazetecilerin örgütlenmesinin önünde engel kalmadığını ifade etti. Basın iş kolunda çalışanlar için güvencenin ancak sendikal örgütlenmeyle sağlanabileceğini söyledi.

Basın açıklamasını yeni üye olan gazeteciler adına Faruk Eren okudu. Eren, medya patronlarının Anayasa, iş kanunu ve uluslararası sözleşmelere aykırı davrandığını, keyfi uygulamaların yaşandığını vurgularken sendikanın alana girmesinin engellenmek istendiğini ifade etti.

Eren, açıklamada tüm basın emekçilerini Basın-İş’te örgütlenmeye çağırırken şunları ifade etti: “Biz bir grup gazete, televizyon, dergi, haber portalı, radyo, ajans çalışanları… Matbaa işçileri, ulaştırma görevlileri… Muhabirler, editörler, yönetmenler, teknik yönetmenleri up linkçiler… Sayfa tasarımcıları, reji çalışanları, yazı işleri çalışanları bundan sonra DİSK Basın İş’te örgütleneceğimizi ilan ediyoruz. Diğer meslektaşlarımızı da DİSK Basın İş’te örgütlenmeye çağırıyoruz.”

Basın toplantısında Yurt Gazetesi yazarı Atilla Özsever, gazeteci-yazar Ayşe Düzkan ve DİSK Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da bir konuşma yaptı.

Medya-İş: “siyaset dışı sendikacılık”

Adını Anadolu Ajansı’nda TGS’ye karşı oynanan sendikasızlaştırma oyunu ile duyuran ve sırf bu amaçla kurulan yandaş Medya İş Sendikası da bugün Mersin’de bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser, "Siyaset değil, sadece sendikacılık yapmak istiyoruz" yandaş sendikacılığı bir kez daha itiraf etti.

Eser, 11 ay önce kurulduklarını vurgularken “Amaçlarının Anadolu'dan Türkiye'ye yayılmak, her ilde örgütlenmek” olduğunu ifade etti. Eker, sendikaya üye olanlara İngilizce eğitimi verileceğini belirterek Medya-İş'in örgütlenmek için reklama duyduğu ihtiyacı da gösterdi.

750 üyesinden 550'sinin Anadolu Ajansı'nda olduğunu itiraf eden Eker, TGS'ye yönelik ithamlarını da “Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın Anadolu Ajansı'nda 18 üyesi, bizim 550 üyemiz var. Bunun için yargı sürecini aşmaya çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Foto: sendika.org