Pandemi koşullarında eğitim

Online eğitim de, yüz yüze eğitim de öğretmenlerin, velilerin ihtiyaçları gözetilmeden planlanıyor. Yeterli imkan, donanım ve önlem alınmıyor; sadece yapılmış oluyor. Online eğitimde, interneti olmayan evler var; interneti olanlar dahi aynı altyapıya sahip değil.

  • Mücadele postası
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 29 Eylül 2020
  • 13:18
ikon

Kocaeli Üniversitesi öğrencisiyim. Bilindiği gibi pandemi döneminde yüz yüze eğitime ara verilmişti. Çevirimiçi eğitime geçtik fakat sistem çöktü. Sınavlar yapılamadı. Yapılabilen online sınavlarda hakkaniyetli olmadı. Bizlere verilen farklı süreler ve sorulara tabi tutulmak bence ayrımcılıktı. Üniversite tablosu böyleyken, lise ve ortaokul öğrencilerinin mağduriyetleri bu anlamda çok daha fazla oldu diye düşünüyorum.

Evde öğrencimiz var. Bu süreçte, özel olarak çocuklarının eğitimiyle yakından ilgilenmeye dair planlama yapmamıza rağmen çok sıkıntı yaşadık. Online eğitimde başından beri ders programı oturtulamadı, sürekli program değişti, daha sürecin başında çocuklar ders kaçırmış oldu. Sürekli eksik ders işlendi. Çocukların yaşı ve ihtiyaçlarını hesaba kattığımda, online eğitimi açıkçası çok verimli bulmuyorum. Sürekli ekran başında olmak çocukların algılarını da düşürüyor.

Sadece öğrenciler değil, öğretmenlerin de sıkıntılar yaşadığını görüyorum. Online eğitim de, yüz yüze eğitim de öğretmenlerin, velilerin ihtiyaçları gözetilmeden planlanıyor. Yeterli imkan, donanım ve önlem alınmıyor; sadece yapılmış oluyor. Online eğitimde, interneti olmayan evler var; interneti olanlar dahi aynı altyapıya sahip değil.

Okulların açılmasına yönelik iyimser değilim. Her ne kadar çocukların ekran karşısında, yaşıtlarından uzak online eğitim görmesini savunmasam da, salgın koşullarındaki yüz yüze eğitimi daha ciddi bir problem olarak görüyorum. Önlem alındığını düşünmüyorum. Kaldı ki, daha 1. sınıftaki çocuk el yıkama, maske takma; kısaca salgın koşullarıyla çeşitlenen hijyen kurallarına nasıl uyum sağlayacak? Pandemi öncesi okulların temizlik tablosunu hepimiz biliyoruz. Devlet ödenek ayırmıyor. Sınırlı çalışan sağlıyor. İhtiyaç duyulan temizlik görevlilerinin ücretleri veliler üzerinden ödeniyor. Çok sınırlı yapılan temizlik hizmeti dahi velilerin üzerine yıkılıyor ve külfet oluyordu. Bunları düşündüğümde, pandemi döneminde “alınacak” denilen önlemleri açıkcası inandırıcı bulmuyorum.

Pandemiyle mücadele edildiğini düşünmüyorum. Bu iş bireylere bırakılıyor. Beş ay boyunca salgınla mücadele konusunda, ailecek ve bireysel olarak yapabileceğimiz her şeyi yaptık. Bu koşullarda başlatılan yüz yüze eğitimi, bu sınırlı önlemlerin dahi heba edildiği bir süreç olarak okuyorum. Bu yüzden aile olarak, okula gidecek öğrencimizin sağlını gözetip evde kalmasına karar verdik.

Ben bu süreçte, yüz yüze eğitimden yana değilim. Bu koşulların değerlendirilmesini ve alternatifler için tüm veli ve öğretmenlerin ortak taleplerle hareket etmesini istiyorum. Online eğitim üzerinden ise tüm öğretmen ve öğrencilere yeterli imkanların, altyapının, ek ders kaynaklarının sağlanmasını talep ediyorum.

Kocaeli Üniversitesi'nden bir öğrenci