AKP-MHP rejimi uyguladığı politikalar sonucu derinleşen ekonomik krizin faturasını işçi ve emekçilere ödetmek için tüm yolları kullanıyor. Emekçileri bir kez daha zam sağanağı ile karşı karşıya bırakan torba yasa geçtiğimiz hafta Meclis’te görüşüldü. AKP’nin “depremin etkilerini en aza indirme” iddiasıyla hazırladığı ve adına “Milli Dayanışma Paketi” denilen torba yasa teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Teklif önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Yasayla birlikte uygulamaya konulan vergi ve harç artışları depremzedelerle dayanışma gibi yansıtılarak bir sahtekarlığa daha imza atıldı.
17 maddelik torba yasaya sonradan eklenen önergelerle birlikte; memur ve emeklilere sefalet zammı, KDV oranının yükseltilmesi, çeşitli vergilerde artış, harçlara zam, asalak patronlara asgari ücret desteği ve emekli milletvekili maaşlarına zammın yanı sıra en az 70 bin adli tutukluya af, zeytinlik ve ormanlık alanların ranta açılması, Erdoğan’a bütçe belirleme yetkisi gibi birçok madde yer alıyor.
Zeytinlikler yine hedefte!
Torba yasa teklifi görüşülmeye devam ederken AKP’liler yeni düzenlemeler önerdi. Depremden etkilenen 15 ilde mera, zeytinlik ve ormanlık alanların imara açılmasını düzenleyen değişiklik teklifinin gerekçesi olarak “afetten etkilenen bazı yerleşim yerlerinde fay hattına mesafe, zemin elverişliliği, yerleşim merkezine yakınlık gibi kriterlere sahip, konut yapımına elverişli yeterli alanların bulunamaması” gösterildi. Üstelik teklifin gerekçesinde depremzedeler, alanlara zeytin ve meyve ağaçları diktiği için “işgalci” olarak adlandırılarak suçlandı.
Deprem bölgelerinde henüz enkazlar bile kaldırılmadan, zemin etütleri yapılmadan, barınma sorununu çözümünde kayda değer bir adım atılmazken yüz yıllık zeytinliklerin kamulaştırılmak istenmesi AKP-MHP rejiminin rant-talan politikalarının devamıdır. AKP-MHP rejimi daha önce de defalarca zeytinliklerin talana açılmasına ilişkin yasal düzenlemelere başvurmuş, her defasında yöre halkının tepkisi, mücadelesi ve eylemleri ile geri adım atmak durumunda kalmıştı.
Bütçe yağmasına yeni kılıf…
Teklif kapsamında AKP şefi Erdoğan’a kurum bütçelerine ödenek ekleme yetkisi veriliyor. ‘Tek adam rejimi’nin tahkim edilmesinin bir uygulaması olan söz konusu düzenleme 2021 yılında da gündeme getirilmiş, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan itiraz sonucu düzenleme iptal edilmişti. AYM iptal kararında şöyleydi: “Bütçe kanunları, yasama organı tarafından yürütme organına yıllık olarak kamu gelirlerinin toplanması ve giderlerin yapılması için yetki ve izin verilmesini düzenleyen kanunlardır. Yürütmeye verilen bu izin ve yetki, özünde yasama organının halktan aldığı bütçe hakkının gereğidir.” Ancak burjuva düzenin hukukunu dahi tanımayan AKP-MHP rejimi her fırsatta emekçilerden toplanan bütçenin yağmalanmasına yasal kılıflar uydurmaya çalışıyor.
Emekli vekiller zammı kaptı!
Emeklilere ve memurlara yapılacak sefalet zammın yükü fahiş vergi artışları ile emekçilerin üzerine yıkılırken emekli milletvekilleri torbadan zammı kaptı.
Emekli milletvekillerinin maaş zamlarının yüzde 17,55’le sınırlı kalmayıp yüzde 25 artabilmesi için teklife özel bir hüküm konuldu. Böylelikle emekli milletvekillerinin ortalama 55 bin TL olan maaşlarının 64 bin TL yerine, yaklaşık 69 bin TL’ye çıkartılmasının yolu açıldı.
Yeni torba yasayla, kendi maaşına 40 bin TL zam yaparak 140 bin TL’ye yükselten, emekli vekillerin maaşlarına zam üstüne zam yapan Erdoğan ve şürekası, emekçileri bir kez daha açlığa mahkûm etti. “Depremin etkilerini en aza indirme” gibi bir söylemle, emekçilerin cebine bu sefer de fahiş vergi zamları ile göz diken yasa teklifinde, “işgalci” olarak suçlanan depremzedelerin topraklarının gasp edilmesinin yolu düzlendi ve ormanlık-mera alanları da talana açıldı.
Torba yasadan emekçilere bir kez daha rant, talan, sefalet ve antidemokratik uygulamalar çıktı.