Zeki Mensucat'ta kölelik sözleşmesi

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Zeki Mensucat'ta işçilere kölelik sözleşmesi imzalatılmak istendiğini duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Haziran 2021
  • 12:42

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Zeki Mensucat'ta işçilere kölelik sözleşmesi imzalatılmak istendiğini duyurdu. Sendika tarafından sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, sözleşmenin “Disiplin Yönetmeliği” başlığı altında işçilere onaylattırılmak istenildiği, hükümlere uyulmadığı takdirde işçileri ihtar, kınama, ücret kesintisi ve işten atmakla tehdit edildiği belirtildi. DEV TEKSTİL'in açıklaması şöyle:

"Gaziantep Zeki Mensucat'ta işçilere kölelik sözleşmesi imzalatılmak isteniyor. Disiplin Yönetmeliği başlığı altında işçilere onaylattırılmak istenen hükümlere uyulmadığı takdirde ihtar, kınama, ücret kesintisi ve işten atmak mümkün olacak.

İşçileri köle yerine koyan bu sözleşmede öyle maddeler var ki her yöne çekilebilir. Keyfiyete oldukça açık bu maddeler işçilerin işten atılması için çok kolay bahaneye çevrilebilir. İşçilere prosedür gereği diye yutturulmaya çalışılan bu iş sözleşmesi ile işçiler esir alınmaya çalışıyor.

Mesela kişisel bakım ve temizliğe dikkat etmiyor diye bir işçi iki ihtarın ardından bir kınama verilebilecek ve devamında işten atılabilecek. Yine iki ihtarın ardından bir kınama ve devamında işten atılacak bir diğer işçi de görevini yeterince yapmadığı düşünülen işçi olacak. Laubali davrandığı düşünülen işçinin akıbeti de aynı olacak. İşçinin saç sakal bakımını yapmadığına kanaat getirilirse yine suç işlemiş olacak…

Zeki Mensucat'ta sendikalı olmak için, haklarını aramak için işçilerin bu sözleşmeyle bir araya gelmesi yasak! Keza işçilerin ücret ve diğer hakları için yapacağı iş yavaşlatma, boykot vb. eylem ve örgütlenme çağrıları da işten atılmak için bir gerekçe olacak.

Bu sözleşmeye göre sendika sayfamız gibi işçi haklarını savunan, şikâyet ve başvurularını yayınlayan sosyal medya sayfalarını işçilerin takip ediyor olması, şikayetlerini iletmesi de suç kapsamında değerlendirilebilecek.

İşçiler bu gibi kölelik sözleşmelerine karşı uyanık olmalıdır. Birlik olup işçileri zora sokacak sözleşme maddelerini çıkarttırmalı, kendilerine fayda sağlayacak maddeleri sözleşmeye sokmalıdırlar. Ayrıca iş sözleşmelerini mecburen imzalayan işçiler de bilmelidir ki işten çıkma durumunda dava açma hakları vardır. Sözleşmelere imza atılmış olması bir engel değildir. Çünkü sözleşmeler İş Kanunu’nda yer alan düzenlemelere aykırı olamaz. Bu gibi sözleşmeler geçersiz kabul edilir."

Kızıl Bayrak / Mersin