Yunus Emre Santrali’nde işçiler eylemde

Eskişehir’de Yunus Emre Santrali’nde Doruk Madencilik işçileri hakları için kendilerini madene kapattı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Eylül 2023
  • 09:30

Eskişehir’de Yunus Emre Santrali’nde Doruk Madencilik işçileri hakları istiyor. Dört gündür oturma eylemi yapan işçiler kendilerini madene kapattı.

160 maden işçisi ödenmeyen kıdem tazminatları, maaşlarının asgari ücrete düşürülmesi ve sigortalarının düşük gösterilmesini gerekçe göstererek taleplerinin karşılanması amacıyla kendilerini madene kapattı. Madene girmeden önce yaptıkları açıklamalarla taleplerinin bir an önce karşılanmasını istedi. Maden-İş Sendikası Orta Anadolu Şube Başkanı Kocabıyık şunları söyledi:

“Yeraltı çalışma ruhsatlarının kendilerine verilmediğini ifade edip yeraltı çalışanı 190 kişinin temmuz ayı içerisindeki sigortaları ve ücretleri herhangi bir tebliğ yapılmadan çalışanların sigortaları ve ücretleri yerüstüne uyarlanmıştır. 250 kişinin 9 aydır ödenmeyen kıdem tazminatı verilmemiştir. 2016 yılından bugüne kadar yüksek hakem kurulundan gelen karar bağlamında uygulanmayan toplu iş sözleşmelerin uygulanmaması ve geriye dönük alacaklarımız verilmedi. Bireysel emeklilik ve icra kesintileri üyelerimizden kesilip hesaplarına aktarılmadı. Temmuz ayında yeraltı çalışanlarına tebliğ yapılmadan sigortaları ve ücretleri yerüstüne göre uyarlandı. 2016-2022 yılları arası emekliliğinden dolayı ayrılan çalışanların kıdem tazminatlarının verilmemesi ana gündem sorunlarımızdır."

Eskişehir Anadolu’da yer alan habere göre açıklamada son olarak şunlar söylendi:

"Başlıca sorunlardan dolayı çalışanların hak ettiği ortalama 400.000 TL civarındadır. Bu zor geçen hayat şartlarında temel ihtiyaçlarımızı karşılamak ve önümüzdeki günlerde açılacak olan okulların eğitim masraflarının karşılanması bu yaşadığımız mağduriyette hiçbir şekilde mümkün değildir. Hal böyleyken sabırlı olmamız ve duyarsız kalmamızda söz konusu olamaz. Sesimizin duyulmaması ve sorunlarımıza çözüm bulunulmaması sonucunda işi aksatmadan ve iş yerine herhangi bir zarar vermeden 4 gündür yaptığımız oturma eylemimizi yer altında açlık grevi boyutuna taşıyoruz. Başta TMSF olmak üzere işveren yetkilileri ve devlet büyüklerimizden sorunlarımıza çare olmalarını bekliyoruz."