Yeni OVP: Sınıfın onuruna saldırı

Orta Vadeli Program (OVP) çatısı altında yer verilen saldırı planları, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklandı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Ekim 2014
  • 10:50

Sermaye hükümeti AKP, milyonlarca işçi ve emekçi için daha fazla sömürü ve kölelik anlamına gelen sosyal yıkım saldırılarını raftan indirip uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

'Kıdem tazminatı fonu', 'taşeron işçilik' ile işçisi hastalanan, izne çıkan, askere giden, siparişi artan patrona 'işçi kiralama' imkanı getiren özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi imkanı verilmesi AKP’nin ve sermayenin gündeminde. Yeni oluşturulan Davutoğlu Hükümeti’nin programında yer almayan fakat Orta Vadeli Program (OVP) çatısı altında yer verilen saldırı planları, geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklandı.

 

‘Köle işçi pazarı’ hedefleniyor

OVP'de, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sendikaların, ilerici ve devrimci güçlerin protestoları sonucu 'insan onuruna aykırı' diyerek reddettiği 'işçi kiralama' da tekrar yer aldı. 2009 yılında meclisten geçirilerek yapılmak istenen düzenlemede, İş Kanunu’nun 7. maddesinde yapılan değişiklikle özel istihdam büroları, işçilerle geçici iş sözleşmesi yapıp onları istediği şirkete kiralayabilecekti. Bu düzenlemenin veto edilmesi nedeniyle sözkonusu plan uygulamaya konulamadı.

 

Kıdem tazminatı hedefte

9 Ekim günü Resmi Gazete'de yayımlanan OVP'nin 243. maddesinde; "Sosyal taraflarla diyalog içerisinde tüm işçilerin faydalanacağı ve bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi geliştirilecektir" denildi. Kıdem tazminatının, fona devir adı altında gasp edilmesi planı, sendikaların ve sokaklara çıkan işçi ve emekçilerin itirazları sonucunda geri çekilmişti. Sermaye hükümetinin gündeminden düşmeyen bu düzenlemeye OVP’de yer verilerek kıdem tazminatı hakkının gaspı amaçlanıyor.

 

Taşeron köleliği yaygınlaşacak

AKP şefi Erdoğan’ın başında bulunduğu 61. Hükümetin meclis kapanmadan önce çıkardığı torba kanunun en önemli maddelerinden biri de kamu ve özelde 'asıl işlerde' de taşeron çalışmayı yaygınlaştıran düzenleme olmuştu. Soma’da yüzlerce maden işçisinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından gündeme gelen ve meclisten geçirilen bu saldırı, OVP'nin 240. maddesinde "Alt işverenlik uygulaması işçi haklarını ve ekonominin rekabet gücünü dikkate alacak şekilde gözden geçirilecektir" denilerek yer aldı. Sermaye hükümeti AKP’ye, taşeronun yaygınlaşmasıyla ilgili adımlar yeterli gelmemiş olacak ki hükümetin yeni dönem hedeflerinde taşeron uygulamasını yaygınlaştıracak yeni adımlar var.

Sınıfın geleceğini ilgilendiren bu üç temel düzenlemenin 2015 genel seçimlerinin ardından yapılacağı tahmin ediliyor. 

İLİŞKİLİ HABERLER