Sendika ve meslek örgütleri Yemeksepeti’ne boykot çağrısı yaptı. Yemeksepeti’nde ağır çalışma koşullarına karşı DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’na üye olan işçilerin işten atılmış ve yaptıkları eylemlerle Yemeksepeti’nin sendika düşmanlığını gözler önüne sermişti.
KESK, DİSK, TMMOB ve TTB ortak açıklama yaparak Yemeksepeti’nin sendika düşmanlığına dikkat çekti ve boykot çağrısı yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Nakliyat-İş Sendikamızın Yemeksepeti örgütlenmesi 2021 Ocak ayında hız kazanmış ve başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli, Bolu, Trabzon, Adana, Eskişehir ve diğer illerde bulunan üye sayısı 2 bin 200 kişiye ulaşmıştır. Sendikamızın 6356 Sayılı Yasa’ya göre toplu iş sözleşmesi yetki alabilmesi için işletmede %40 çoğunluk olan 2 bin 480 üyeye ulaşması gerekmektedir.
Bazı bölgelerde işveren temsilcileri, depo müdürleri ve şefler aracılığı ile sendikal örgütlenmeye yönelik baskı yapmışlar, üye işçiler istifaya zorlamışlardır. DİSK/Nakliyat-İş, baskılarla ilgili İstanbul’da bazı Yemeksepeti/BanaBi depolarında basın açıklamaları yapmış, Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunmuştur.”
İşkolu değiştirilerek 2 bin DİSK / Nakliyat- İş Sendikası üyesi işçinin üyeliğinin düşürüldüğü belirtilen açıklamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hiçbir adım atmadığına yer verildi ve şu şekilde devam etti:
“Yemeksepeti işvereninin, işçilerin örgütlenmesine yönelik baskıları, işçi ve sendika düşmanlığı devam etmiştir. Yemeksepeti ve BanaBi depoları özel kişilere devredilmeye başlanmış, işçilere yönelik istifa baskıları ve mobbinge dönüşen uygulamalar artmıştır. Büyük çoğunluğu moto kurye olarak çalışan Yemeksepeti çalışanları, esnaf kurye olarak çalışmaya zorlanmaktadır. Çalışanların birlikte örgütlenme ortamı ortadan kaldırılmak istenmektedir.
Bu süreçte İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi illerde istifa edip ayrılanların sayısı artmıştır.
İstanbul’da DİSK/Nakliyat-İş Sendikası’nın örgütlenmesine öncülük yapan 3 işçi 2021 Temmuz ayının başında işten çıkarılmıştır. 2001 yılında çevrimiçi yemek siparişi hizmeti vererek faaliyete başlayan Yemeksepeti, daha sonra BanaBi depoları ile market alışveriş hizmeti de vermeye başlamış ve 2015 yılında dünya tekeli olan Alman Delivery Hero’ya 589 milyon dolara satılmış ve pandemi döneminde de katlanarak büyümeye devam etmiştir.”
Açıklamada son olarak boykot çağrısı şu ifadelerle yapıldı:
“Yemeksepeti işvereninin işçi ve sendika düşmanlığını protesto etmek, işçilerin insanca yaşayabilecek bir ücret ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için mücadelesi ile dayanışmada bulunmak amacıyla Yemeksepeti’nden yemek ve market siparişi vermeyelim, BOYKOT edelim. Yemeksepeti işvereninin işçi ve sendika düşmanlığına ortak olmayalım!”