Yazaki’deki köleliğe karşı işçilerin mücadelesi

Gemlik Yazaki işçileri, baskı ve köleliğe karşı haklarına sahip çıkıp iş bıraktı. Kendi temsilcilerini seçen ve taleplerini belirleyen işçiler, yönetimle yapacakları görüşmeye hazırlanıyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Şubat 2018
  • 07:01

Yazaki işçileri, yıllardır süren baskı, tehdit ve tacizlere karşı geçtiğimiz hafta birliğini sağlama noktasında adımlar attı. Üretimden gelen gücünü kullanarak harekete geçen Yazaki işçileri, 14 Şubat Çarşamba günü taleplerinin ele alınacağı, yönetimle yapılacak görüşmeye hazırlanıyor.

Yazaki’de baskı, sömürü, taciz, yolsuzluk...

Kablo donanımı üreten otomotiv yan sanayi şirketi olan Yazaki’nin Türkiye’de 7500 çalışanı bulunuyor. 2500 kişiye yakın işçinin çalıştığı Gemlik Yazaki’de ise kölelik düzeni hüküm sürüyor. Aynı zamanda Yazaki CEO’su Metin Türk’ün saltanat sürdüğü ve çiftliği gibi kullandığı fabrikada sömürü, baskı, taciz ve yolsuzluk diz boyu idi.

Dilek Gültekin’in TOMİS ile birlikte, Gemlik Serbest bölgede sergilediği direniş, Yazaki yönetimine karşı tok bir yanıt olmuş, Yazaki işçilerine bu kölelik düzenine karşı mücadele de örnek olmuştu. Aynı zamanda direniş ile Yazaki yönetiminin ve Metin Türk’ün gerçek yüzü teşhir edilmişti.

İşçiler sefalet dayatmasına karşı iş bıraktı

Ağır çalışma koşullarına rağmen, sefalet ücreti alan Yazaki işçilerinin ocak ayında da beklentileri karşılanmadı. Asgari ücret düzeyinde yapılan zammın yanı sıra, işçilerin kıdem paraları gasp edildi, ücretlere ek olarak ödenen kalite primlerini kesintiye uğratmak için dayatmalar yoğunlaştırıldı. Metin Türk’ün Yazaki merkezi tarafından görevden alınması ve ardından tutuklanması, Yazaki işçisinde yılları bulan tepki ve huzursuzluğu ateşledi.

7 Şubat Çarşamba günü 4-12 vardiyasında 4 hat iş bıraktı. Yeni yönetimin talepleri görüşmek için muhatap almak istediği geçmişte yönetimin seçmiş olduğu temsilciler kabul edilmeyerek, işçiler bölümlerden kendi temsilcilerini seçti. Perşembe günü yeniden gerçekleşen iş bırakma sonrasında yeni yönetimle işçilerin seçtiği temsilciler ile yapılan toplantıda talepler yönetime iletildi.

Çarşamba günü görüşme yapılacak

14 Şubat Çarşamba günü, temsilcilerle yapılacak toplantıda Yazaki işçilerinin talepleri ele alınacak. Yazaki işçileri, ücretlerinin sendikalı Mudanya Yazaki düzeyine çekilmesini, kesilen kıdem paralarının iadesini, bonuslar ve kalite primlerinde kesintiyi hedefleyen dayatmaların geri çekilmesini, gasp edilen promosyon paralarının geri iadesini ve sosyal haklarda iyileştirmeler talep ediyor.

Türk Metal, Metin Türk’ün boşluğunu doldurma peşinde

Öte yandan, bu süreçte Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’in (TOMİS) işçilerle kurduğu bağdan rahatsız olan Türk Metal bürokratları da işçilerin birliğini bozma çabasıyla harekete geçti. Daha önce Metin Türk ile yapılan anlaşma gereği, Gemlik Yazaki’den uzak duran Türk Metal Sendikası, TOMİS’in Yazaki’de örgütlenme çalışmasının ardından serfeber olarak TOMİS’e yönelik her türlü karalama kampanyasını devreye soktu.

Kızıl Bayrak / Bursa