“Yasaları değiştirebilecek tek güç işçilerin birliğidir!”

Aliağa’da Ege İşçi Birliği temsilcisinin gemi söküm işçilerine seslenişini yayınlıyoruz…

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Şubat 2022
  • 15:05

Aliağa’da gemi söküm işçileri haklarını istiyor. Tesis içinde yürüyüş yapan işçiler temsilcilerini seçti ve taleplerini oluşturdu. Ege İşçi Birliği (EİB) temsilcisinin Aliağa’da işçilere yaptığı konuşmayı yayınlıyoruz:

“İşten atıldığınızda devlet diyor ki patron dört tane daha maaş verirse işe geri almayabilir. Yani bu ülkede yasalar bile işçiyi işe geri aldıramıyor. Yalnız işçiyi işe aldırtabilecek şöyle bir yasa var.

“İşçinin birliği, beraberliği, ortak hareket etmesi bütün yasaların üstündedir”

Bursa’da 2015’te Renault fabrikasında atılan işçilerin geri alınması için işçiler üretimi durdurmuş ve patron genel karından kaybetmemek için işçileri geri almak zorunda kalmıştı. Yani düzenin yasaları bile işçiyi işe geri aldıramıyorken işçinin birliği, beraberliği, ortak hareket etmesi bütün yasaların üstündedir.

“O yasalar sadece gemi söküm patronlarının daha fazla kazanması için düzenlenmiştir”

Eğer bugünkü yasalar bizi gemi sökümde asbeste maruz bırakıyorsa, bugünkü yasalar bizi düşük ücrete ve ölüme mahkûm ediyorsa o zaman o yasalar sadece gemi söküm patronlarının daha fazla kazanması için düzenlenmiştir.

“Mevcut yasaları değiştirebilecek tek güç işçilerin birliğidir”

Mevcut yasaları değiştirebilecek tek güç işçilerin birliğidir. Peki işçilerin birliği demek sadece bir araya gelmek midir? Evet bir araya geleceğiz ama ne istediğimizi bileceğiz, taleplerimizi belirleyeceğiz ve unutmayın birlikten kastımız tek bir firma da çalışan işçilerin değil tüm firmalarda çalışan işçilerin birlik olacağı bir zemin oluşturmak zorundayız. Bunu da ancak ortak taleplerle hareket ederek sağlayabiliriz.

“Temsilci seçelim, talep belirleyelim, ortak hareket edelim”

Herkes farklı telden konuşur ve hareket ederse birliğimiz bozulabilir. Patronlar işçileri bölmek için türlü yöntemlere başvurur.

İşçiler birlik olursa kendi yasalarını dayatır. Kendi yasaları da işçilerin çıkarını gerektirir. Temsilci seçelim, talep belirleyelim, ortak hareket edelim”

Kızıl Bayrak / İzmir