Türk-İş’ten “Zordayız, geçinemiyoruz!” mitingi

Haftalar öncesinden duyurusu yapılan Türk-İş mitingi Ankara Tandoğan Meydanı’ndan gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Ekim 2024
  • 17:31

Haftalar öncesinden duyurusu yapılan Türk-İş mitingi Ankara Tandoğan Meydanı’ndan gerçekleştirildi. 

İşçi ve emekçilerin yoksulluğunun yoğunlaştığı bir süreçte Türk İş “Zordayız, geçinemiyoruz!” şiarı ile mitingini gerçekleştirdi. Mitingde “Vergide adalet!”, “Emekçiye, asgari ücretliye ve emekliye adil gelir!”, “İşsize iş, taşerona kadro ve sendikal haklar!” ve “İnsan onuruna yakışır bir yaşam!” öne çıkan talepler oldu. Miting boyunca sık sık vergide adalet vurgusu yapıldı. 

Sabah 09.00’dan itibaren AKM ve Maltepe yürüyüş kollarından bir araya gelen kitleyi büyük oranda Türk Metal ve Yol İş sendikalarına üye işçiler oluşturdu. Saat 11.00’de miting saygı duruşu ile başladı. Ardından İstiklal Marşı okundu. 

Açılışın ardından taşeron işçiler adına bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada yetkililerin sorunları çözmekten yana olmadığı belirtilerek, haksızlık ve eşitsizliklerin son bulması gerektiği vurgulandı ve eşit işe eşit ücret, çalışma şartlarındaki ağırlık ve özlük hakları sorunları üzerine duruldu. 

Ardından emekliler adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada emeklilerin her iş alanında emek harcadığının altı çizilerek emekli aylıklarının enflasyon karşısında eridiği belirtildi. En düşük emekli aylığının bir insanın yaşamını karşılamaya yetmediği belirtilerek “bunu kabul etmiyoruz” denildi. 

Programın devamında asgari ücretliler adına bir konuşma gerçekleştirilerek asgari ücretin bir işçinin yaşamını devam ettirmeye yetmediği belirtildi. Ayrıca işsizlik korkusuna da değinilen konuşmada, hafta tatili yapmadan çalışmak zorunda kalındığı belirtildi ve meslek hastalıkları sorununa işaret edildi. 

Sonrasında vergi sorununa dair bir konuşma yapıldı. Konuşmada, yaşanan ekonomik krizin işçinin yaşamını derinden etkilediği belirtilerek “Sorumlusu olmadığımız politikaların mağduru olmak istemiyoruz, uygulanan iktisat politikalarından memnun değiliz, çalışıyoruz üretiyoruz ama artan hayat pahalığı karşısında eziliyoruz” denildi. Konuşmanın devamında kazancın büyük bir kısmının vergiye gittiği belirtilerek şunlar ifade edildi:

“Artan vergiler nedeni ile ücretlerimiz eriyor. Kazanırken de kazandığımızı harcarken de vergi ödüyoruz. Vergi bize yol, su, elektrik olarak dönmüyor. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınsın istiyoruz.”

Kürsüden emekçi kadınlar adına da bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada ücret farklılıklarının ortadan kaldırılması gerektiği belirtildi ve ülkede çalışanların büyük bölümü açlık sınırının altında denildi. Kadın işçilerin iki kat ezildiği belirtilerek ev işlerinin de üzerlerine yıkıldığı belirtildi.

Yapılan bu konuşmaların ardından kürsüden anons edilerek şube başkanları ve konfederasyon yöneticileri sahneye çağırıldı. Ardından Ergün Atalay sahneye çıktı. Atalay’ın konuşmaya başlaması ile beraber kürsünün önündeki kitleden yuhalamalar ve “Ergün İstifa” sloganları yükselmeye başladı. 

Atalay kürsü konuşmasında iş kollarından gelenleri tek tek sayarak işçilerden alkış toplamaya çalıştı. Hükümetten çözüm beklediğini dile getiren Atalay şunları ifade etti:

“Kadınların işten atıldığını görüyoruz. Suçları ne, örgütlendiler diye… Onların yanında olmaya devam edeceğiz. Bu ülke ne çektiyse özelleştirmeden çekti. Enerji ve maden işçileri özelleştirme mağduru. Önümüzdeki süreçte asgari ücret görüşmeleri başlayacak, bu sefer öncekiler gibi olmayacak. Komisyonda 4 tane işçi arkadaşımız olacak. Onlar ne derse o olacak. Onların istediklerini harfiyen uygulayacağız.” 

Konuşma arasında “Türk-İş nerede biz oradayız” sloganı kürsüden attırılınca kitle tekrar yuhalamaya başladı. İşçilerin içerisinde “O 4 işçi de kendi seçeceği işçiler olur” diyerek tepki gösteren işçiler oldu.

Atalay hükümete seslenerek “Bizi duyun biz buradayız” dedi ve sözlerine “Derdimiz ailemiz, derdimiz geçim, derdimiz vatanımız. Patronlara değil bize çözüm bulun. Enflasyonu biz bu duruma getirmedik” diyerek devam etti. Atalay konuşmasını “Adaletsiz vergi sistemini değiştirin, bu sistem değişene kadar alanlarda sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” diyerek sonlandırdı. 

Polonez işçileri kendi talepleri ile mitinge katılım gösterdi. Boykot çağrısı yapan Polonez işçileri kürsüden de selamlandı. Ayrıca Polonez işçileri çevredeki diğer iş kollarındaki işçiler tarafından dayanışma sloganları ile desteklendi. 

Mitingden notlar:

-Mitinge 150 binin üzerinde katılım gerçekleşmesi uzun yıllardır işçi sınıfında bir birikimin olduğunun göstergesiydi. 

-Kürsüde işçi konuşmalarına yer verilmesi Türk İş’in tabandan gelen basıncın etkisi ile mitingi örgütlediğinin bir göstergesi oldu. 

-Polonez işçileri direnişin enerjisini alana taşıdılar. 

-Ergün Atalay kürsüye çıkar çıkmaz “Ergün istifa!” sloganları ve yuhalamaların yanı sıra tekil olarak işçiler kürsüye doğru bağırarak tepkilerini gösterdiler. 

-Kitlesel geçen mitingin ana gövdesini Türk Metal ve Yol İş oluşturdu. 

-Ergün Atalay’ı protesto eden Harb-İş üyelerinin karşısına Türk Metal’i çıkararak bariyer kurdular. 

Kızıl Bayrak / Ankara