Beyazıt’ta “Geçinemiyoruz” eylemi

KESK İstanbul Şubeler Platformu “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa karşı mücadelede birleşiyoruz!” şiarı ile işyerlerinde ve kent meydanlarında eylem yapacaklarını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Ekim 2024
  • 20:30

KESK İstanbul Şubeler Platformu, Beyazıt’ta düzenlediği eylemde “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa karşı mücadelede birleşiyoruz!” şiarı ile işyerlerinde ve kent meydanlarında eylem yapacaklarını duyurdu.

Eylemde okunan açıklamada bugüne kadar yapılan bütçelerde emekçilerin görmezden gelindiğine dikkat çekilerek emekten ve halktan yana bütçe için talepler şöyle sıralandı:

“Bizler emekten ve halktan yana bir bütçe için:

* Öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını, halkın, emekçilerin bütçe süreçlerine etkin katılımının sağlanmasını istiyoruz.

* Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını, piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.

*Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini, kadınların güvenceli istihdamının arttırılmasını, kadınları şiddetten koruyacak kamusal hizmetlerin genişletilmesini istiyoruz.

*Vergide ve ücretlerde adalet istiyoruz. Bunun için; tükettiğimiz her şeyden alınan KDV,

ÖTV gibi tüm dolaylı vergilerin düşürülmesini,

*Gelir vergisi birinci dilim oranının %15 ten %10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini,

*Kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını,

* Vergilerimizden oluşan bütçeden alıp Kamu Özel İş birliği (KÖİ) projelerine, Kur

Korumalı Mevduat (KKM) sistemine aktarılan Hazine garantilerine son verilmesini,

* Vergilerimizin, ülkenin kaynaklarının güvenlikçi politikalara, silahlanmaya değil; istihdamın, üretimi arttırılması, yoksulluğun ve işsizliğin önlenmesi, adaletin, barışın ve demokrasinin tesis edilmesi için kullanılmasını istiyoruz.

*Maaşlarımızdaki kayıpların karşılanmasını; en düşük kamu emekçisi maaşının kira, aile,

yakacak yardımları ile yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istiyoruz.

* Sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil gibi hür türlü güvencesiz istihdama son verilmesini, tüm kamu emekçilerinin güvenceli-kadrolu istihdam edilmesini istiyoruz.”

Bu kapsamda KESK’li emekçilerin “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa karşı mücadelede birleşiyoruz!” şiarı ile işyerlerinde ve kent meydanlarında eylemde olacakları duyuruldu. Açıklamanın sonunda 30 Kasım’da Ankara’da merkezi bir miting yapılacağı ifade edildi.