Türk Metal işten atmaya yine ortak: “Yalan şahitlik” teklifi

Aygaz’da çalışan Sinan Duman, Türk Metal sendikasının yönetimle yaptığı işbirliğiyle kıdem ve ihbar tazminatı gasp edilerek işten atıldı. Temmuz ayında Çağdaş Çınar adlı işçi aynı şekilde işten atılmış, fabrika önünde direnişe başlamıştı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Kasım 2018
  • 11:40

Sendikaları kendi sefalarını sürmek için işgal eden bürokrat takımı, patronların işçilere yönelik saldırılarında da ajanlık ve işçi sınıfına ihanet misyonlarını yerine getiriyor. Bu açıdan öne çıkan sendikaların başında gelen Türk Metal, işçilerin haklarının gasp edilmesinde oynadığı role her geçen gün yenilerini ekliyor.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan, Koç Holding bünyesindeki Aygaz’da Türk Metal’in de saldırıya ortak olduğu kıyımların bir yeni örneği daha yaşandı. Sinan Duman adlı işçi, Türk Metal’in de şirket yönetimiyle kurduğu özel işbirliğiyle işten atıldı. Türk Metal, Duman’ın ihbar ve kıdem tazminatı haklarının gasp edilmesinde özel bir rol oynadı.

Aygaz’da çalışan işçilerin aktarımına göre, Sinan Duman’ın kimi sıkıntılar yaşadığı ifade edilirken, bunun üzerinden işçiye baskı ve mobbing yapıldı. Vardiya amirinin Duman’a bölümünü değiştirme baskısı yaptığı, Duman’ın da bunu kabul etmediği belirtildi. Bunun ardından daha fazla mobbinge uğrayan işçiye karşı Türk Metal de devreye girdi.

İşçi düşmanı Türk Metal, Duman’ın tazminat haklarının gasp edilmesine hizmet etmek için 5 işçiye yalancı şahitlik teklif etti. Sonrasında İnsan Kaynakları ile yapılan toplantı sonucunda, sermaye ve Türk Metal işbirliğiyle Sinan Duman ihbar ve kıdem tazminatını da alamadan işten çıkarıldı.

Türk Metal’in Aygaz’daki ihaneti yeni de değil

Geçtiğimiz aylarda 15 işçinin işten atıldığı Aygaz’da işten atmaların devam edeceği söylenirken, işçiler kendi aralarındaki dağınıklığa son vermezlerse bu saldırıların artacağının altını çizdi. Bununla birlikte fabrikada Türk Metal eliyle kıyımlar bu yıl içerisinde de yaşanmıştı.

Temmuz ayı sonunda yine onlarca işçi işten atılırken, Çağdaş Çınar adlı işçi 1 Ağustos’ta “İşimi geri istiyorum” diyerek fabrika önünde direniş başlatmıştı. İşten atılmasında rol oynayan Türk Metal temsilcilerinin, direnişe yönelik saldırısını anlatan Çınar “Güya bu kişiler fabrika temsilcileri ama patron gibi davrandılar. İş hakkını savunmam suç oldu neredeyse” demişti.