Torun Center’da işçilerin kanı var: 10 işçi öldü!

Mecidiyeköy’deki Torun Center inşaatında yine ihmallerin sonucunda “iş kazası” yaşandı. 10 işçi yaşamını yitirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Eylül 2014
  • 19:55

09.20: İnşaatın önünde bekleyiş devam ediyor. İnşaat firması yetkililerinin saat 10.30'da basın açıklaması yapacakları bildirildi.

***

06.00: Katliamda yaşamını yitiren işçilerin isimleri şöyle: Tahir Kara, Hıdır Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer Ferdi Kar,a Cengiz Bilgi

04.45: İnşaatın önünde bekleyiş hala sürüyor. İş cinayetini teşhir eden açıklamaların yapıldığı bekleyiş sırasında "Kaza değil katliam!" ve "İstanbul uyuma işçiler ölüyor!" sloganları atıldı.

İnşaatta çalışan işçiler ve desteği gelenler, şantiye alanının önüne  kurulan polis barikatına tepki gösterdi. Bir süre sonra polis kapıda bekleyen kitleye kalkan ve coplarla saldırdı.

Delilleri karartacağı gerekçesiyle itfaiye aracının geçişine izin vermeyen kitleye polis yeniden saldırdı.

Polis barikatı ileri taşındı. Kitle barikatın önünde ve çevrede bekleyişini sürdürüyor.

***

02.00: KESK İstanbul Şubeler Platformu'nun bugün (07 Eylül) saat 16.30'da Cevahir AVM önünde buluşarak Torunlar İnşaat'ın önünde katliamı protesto edeceği bilgisi yansıdı.

***

01.30: Katliamın ardından polis saldırısı geldi. Destek için gelenlerin diğer kiteleyle birleşmesini engellemek için barikat örüldü. İş cinayetini protesto eden işçi ve emekçilere çevik kuvvet polisi kalkanlarla saldırdı.

***

01.00: İşçi katliamı solganlarla protesto ediliyor. Torunlar Center'da çalışan işçilerin anlattıkları katliamın göz göre göre geldiğini, kölelik koşullarında hakları gasp edilerek işçilerin sömürüldüğünü bir kez daha gösterdi.

İnşaat işçileri slogan atarken polis yığınak yaptığı kapıda gaz maskelerini takarak kitleyi taciz ediyor.

***

00.50: "İş kazası"nın gerçek boyutu açığa çıkmaya başladı. Vali Mutlu şantiyede yaptığı açıklamada, "kesin açıklama yapmasının mümkün olmadığını"  belirterek denetimsizliğin bir sonucu olan net bilgilerin olmadığını itiraf etmiş oldu. Mutlu 10 işçinin yaşamını yitirdiğiniyse kabul etti. Mutlu açıklamasında "Olay yerinde yaralı söz konusu değil. Bu olay yerinden yaralı çıkmaz. Çıkan her kayıp, hayatını kaybetmiş olarak çıkacaktır" dedi. 

İşçi katliamına duyulan tepkiden kaynaklı açıklamada "olayla ilgili 8 kişinin gözaltına alındığı" da duyuruldu.

***

00.35: Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi'nden avukatlar da şantiye alanına ulaştı. ÇHD'li avukatlar 9 işçi ölümünün kesin olduğunu aktardı.

***

00.20: Vali Mutlu sözde inceleme için geldiği şantiyede protestoyla karşılandı. Afet toplanma alanı olan ve rant için talana açılan arazide şimdi de işçi kanı dökülmesine dikkat çekilerek Mutlu'ya tepki gösterildi. Vali Mutlu çevik kuvvet polislerini emekçilerin üzerine yollayıp alandan uzaklaştı.

Emekçiler "Katil vali hesap verecek!" sloganını attı.

***

23.50: İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun twitter mesajıyla ölen işçi sayısının 6'ya yükseldiği resmen kabul edildi. Mutlu demagojiye sarılarak "Üzücü işyeri kazasında hayatını kaybeden işçilerimizin sayısının artmasından endişe ediyoruz" dedi.

***

Düşen asansöre ilişkin bilgiler yansımaya başladı. Asansör içinde bulunan 4 işçinin de yaşamını yitirdiği açıklandı. İş cinayetlerine karşı denetim yapmayan devlet bölgeye  bir otobüs çevik kuvvet yollayarak "önlem" aldı. 

Düşen asansör nedeniyle başka yaralı işçilerin olduğu da ifade edildi. İnşaatta çalışan işçiler asansörün bakımsız olduğunu aktardı.

***

AKP’nin rant ve peşkeş projelerinden Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın imara açtığı alan işçilerin kanıyla sulanıyor. Torunlar GYO’nun dev gökdelen projesinde yine “iş kazası” yaşandı.

Bugün akşam saatlerinde inşaatın asansörü 14. kattan zemine çakıldı. Yaşanan “iş kazası” sırasında 4 işçinin asansörde olduğu ifade edildi. Çarpma sonucunda başka yaralı olup olmadığı da bilinmiyor. Asansördeki işçilerin durumuna dair henüz net bilgi yok.

Torunlar GYO’nun gökdelenin açılışını hızlandırma çabası ihmalleri arttırırken bu kâr hırsı Nisan ayında 19 yaşında genç bir işçinin hayatına mal olmuştu.