Torun Center katliamında uyarı var önlem yok

Torun Center’da yaşanan iş cinayetiyle ilgili hazırlanan nihai bilirkişi raporu katliamın göz göre göre geldiğini, uyarılara rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını ortaya koydu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Ekim 2014
  • 10:34

Torun Center’da 6 Eylül’de meydana gelen ve 10 işçinin katledildiği iş cinayetiyle ilgili 7 uzmanın hazırladığı nihai bilirkişi raporu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunuldu.

Raporda asansör firması Geda Major ve Torunlar GYO’nun asli kusurlu, iş güvenliği firması ve uzmanlarının da tali kusurlu bulunduğu belirtildi.

Katliamın göz göre göre geldiğini ortaya koyan raporda inşaat yetkilileri ve asansör firması arasındaki yazışmalara yer verildi. Bu yazışmalarda yer alan “Asansörler 20 gündür switch (fren sistemi) kontrolü olmadan ve kapıları açık olarak hareket ediyor” ifadeleri her iki tarafın da asansör arızasından haberdar olduğunu belgeliyor.

 

29 Mayıs’ta da asansör düşmüş

Raporda, 29 Mayıs’ta gerçekleşen asansör kazasında da fren sisteminin çalışmadığı belirtilerek İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Haluk Okur’un tuttuğu şu kayıt yer aldı: “A1 blokta bulunan yük asansörü B2 katından B4 katına düşmüştür. Düşme sırasında asansörde 13 işçi ve bir asansör görevlisi bulunmakla birlikte kaza kapı açık olduğu sırada gerçekleşmiştir. Olay asansör içine çalışanların binmesi sırasında teknik bir arızadan dolayı sistemin boşalması ile birlikte frenleme sistemlerinin hiçbirinin devreye girmemesi veya etkili olmaması sonucu meydana gelmiştir. Bu tür hataların ciddi bir iş kazasına dönüşmemesi için sistemin tekrar gözden geçirilmesi veya yenilenmesi uygun olacaktır.”

 

Tüm asansörler bozuk, kapıları açık...

Ayrıca diğer uzman Emre Öz bütün asansörlerde switch arızası olduğunu şirkete şu açıklamalarla tebliğ etti: “Personel ve yük asansörleri tüm bloklarda switch arızası gözlemlenmiştir. Kapıların açık olduğu konumda dahi çalıştığı gözlemlenmiştir. Kat kalibrasyonlarının uygun olmadığı, durması gereken kat döşemesinin yaklaşık 15 cm üstünde veya altında durduğu tespit edilmiştir. Bu hususların giderilmesi için gereğinin yapılması, ayrıca son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetimlerinde de belirtilen asansörlerle ilgili yapılan iyileştirme çalışmalarının daimi kontrolü yetkililerce sağlanmalıdır.”

 

Asli neden emniyet-fren sisteminin çalışmaması

Raporda, inşaatta 16 asansör görevlisi olması gerekirken sadece 3 kişinin görevlendirildiği, bu çalışanlara gerekli eğitimin verildiğine dair herhangi bir belge sunulmadığı yer aldı.

Raporda, kazanın asli nedeni olarak (Final Limit Switch) adlı emniyet-fren sisteminin çalışmamış olması gösterildi. Asansörlerdeki arızanın farkında olunduğu fakat gerekli önlemlerin ve bakımların yapılmadığı vurgulandı.