Tofaş işçisinden Ali Koç’a açık mektup

Kapitalizmi iyileştirmezsek birileri zorla değiştirecek diyen Ali Koç’a, Tofaş işçisi mektup yazarak kendilerine yapılan haksızlıkların giderilmesi talebinde bulundu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Ocak 2016
  • 10:11

Türk burjuvazisinin başında gelen Koç Holding’den Ali Koç’un, bir yandan kapitalizme dair itiraflarda bulunması, diğer yandan ise kendi fabrikalarında işçilere yönelik saldırgan tutumlarını sürdürmesi ile ilgili Tofaş işçisi Ali Koç’a mektup yazdı.

Metal İşçileri Birliği facebook sayfasında yayınlanan mektupta, Ali Koç’un sözde “kapitalizm ortadan kalkmalı” derken, pratikte işçilerin işten atıldığına dikkat çekildi. Bu açıdan da Ali Koç’un sözlerini samimi bulmadıklarını vurgulayan işçi, işten atılan arkadaşlarının işe geri alınması, ücret sorununun çözülmesi, sendika seçme özgürlüğünün tanınması taleplerini dile getirdi.

Mektubun sonunda, Ali Koç’tan taleplerinin karşılanmasını beklediklerini ifade eden işçi, aksi takdirde bu başlıklarda yaşanan haksızlığı zorla değiştirmek durumunda kalacaklarına dikkat çekti.

Mektubun tamamı şu şekilde:

“Sayın Ali Koç beyefendi,
Uzun süredir sizi basındaki açıklamalarınızdan takip ediyoruz. Güzel sözler söylüyorsunuz. İlk önce “Bir baba olarak dünyanın gidişatına baktığımız zaman çocuklarımızın geleceğinden endişe duymamak mümkün değil” demiştiniz. Siz bu sözleri söyledikten birkaç ay sonra biz de sahiplerinden olduğunuz fabrikada üretimi durdurup direnişe geçmiştik. Çünkü biz de çocuklarımızın geleceği için endişeliydik.
Ama bize karşı acımasız davrandınız. Haklı taleplerimizi bir türlü kabul etmeye yanaşmadınız.
Ama konuşmaya devam ettiniz. “Kapitalizmin ortadan kalkması gerek” dediğiniz sıralarda Tofaş’ta onlarca işçi kardeşimiz işinden edildi. Neden mi, çocuklarının geleceği için direnmişlerdi.
Bunları okuduğumuzda bu Ali Koç ya Tofaş’ta olanlardan habersizdir diye düşündük ya da ne söylediğinin farkında değil dedik. Habersiz olmanız mümkün olmadığına göre ikincisi üzerinde daha fazla durduk. Bugün sürdüğünüz yaşamı biz emekçileri iliklerine kadar sömüren her şeyin kar olduğu bu düzene borçlu olduğunuzu da unutmadık.
Sözleriniz bize pek samimi gelmedi açıkçası.
Birkaç gün önce yaşanan bir olay düşüncemizi pekiştirdi. Çünkü Tofaş’ta yıllar boyu emek verip üç kuruşluk ücretlere size büyük paralar kazandırmış, bundan dolayı da sağlığından bile olmuş 8 arkadaşımız hiç yoktan işten atıldılar.
Bunun için size büyük bir öfke duymuyor değiliz. Bunu saklamamıza gerek yok.
Fakat biz bunu yaşarken sizin yeni şeyler söylediğinizi duyduk. Şimdi de demişsiniz ki, “Gelir eşitsizliği başta olmak üzere bu sorunları liderler ya da iş dünyası gönüllü olarak düzeltemezse birilerinin bunu zorla düzeltmeye çalışacağından emin olabiliriz.”
Şimdi ne diyelim size? Dalga mı geçiyorsunuz, gerçeklerden bihaber misiniz?
Adaletsiz bir sistemin başında oturuyorsunuz. Bizzat Koç ailesi olarak bu sistemi yaratan ve yönetensiniz. Bir parça düzeltmek istediğimizde de bu sistemi, canımızı yakıyorsunuz.
E öyleyse biz bu son sözlerinizden ne çıkarmalıyız?
Soruyorum size:
Üzerinde oturduğunuz adaletsizliği düzeltecek misiniz?
Yani ilk olarak işten haksız yere attığınız 100 arkadaşımızın mağduriyetini giderip yaptığınız yanlışı düzeltecek misiniz?
İkinci olarak asgari ücret zammıyla daha bir görünür hale gelen ücret sorununu çözüp, bizi üç kuruşluk ücretlere çalıştırmaktan vazgeçecek misiniz?
Üçüncüsü bizzat Koç Holding olarak var edip işçinin başına musallat ettiğiniz, koruyup kolladığınız Türk Metal’den desteğinizi çekip sendika seçme özgürlüğümüzü tanıyacak mısınız?
Bunlara cevabınız evet mi hayır mı?
Hayırsa eğer, bizim bu haksızlıkları, bu adaletsizlikleri zorla değiştirmemiz hak mı değil mi?
Açıklayın bize bunu...”