TMO işçilerinden zam talebi

Sefalet ücretine çalışmak zorunda bırakılan Mersin TMO işçileri yevmiyelerin iyileştirilmesi talebiyle TİP binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Ağustos 2022
  • 10:50

Ocak ayında zam yapılan asgari ücretten bile daha düşük ücrete çalışmak zorunda bırakılan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) işçileri, sefalet ücretine karşı bir araya geldi.

İleri’de yer alan habere göre Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Örgütü’nde gerçekleştirilen basın toplantısında işçiler adına basın açıklamasını okuyan Evren Tetik, patronlara şöyle seslendi:

“Temmuz ayında gelen asgari ücret zammı sonrası bu zamdan faydalanmak ve asgari geçim şartlarına ulaşmak bize bir lütuf değil emeğimizin karşılığıdır. Ancak hiçbir şekilde bu zam oranından faydalanmamız sağlanmadı ve düşük ücretlerle çalışmaya mecbur bırakıldık. Bizler yevmiyeli olarak çalışan işçileriz. Aylık çalışma ortalamamız 20 ya da 22 gün şeklinde ve yevmiye ücretimiz 145 TL olarak tutuluyor. Bu haliyle bırakın temmuz ayında gelen zamdan faydalanmayı 2021 Ocak ayında yenilenen asgari ücret oranına bile denk düşemiyoruz. Her birimiz kendisinin, ailesinin, evinin geçimini sağlamaktan sorumluyuz. Yaşamamız için gereken ücretleri alamıyor, emek veren işçiler olarak açlık sınırı denilen ücretlerin altında köleleştirilerek çalışmaya zorlanıyoruz. Bizim emeğimizle para kazananlar ceplerini doldururken, bizler hakkı olanı almaktan alıkonuluyoruz.”

TMO Müdürü: Hiçbir şey yapamayız

TMO müdürü İsmail Karaköy’e defalarca zam talebini ilettiklerini belirten Tetik şöyle devam etti:

“Hiçbir iyileştirme yapılmamış, aksine ‘1 yıllık sözleşmeniz budur, yevmiyeniz budur hiçbir şey yapamayız’ denilerek geri çevrildik. Emek vererek çalışan işçilere bu yapılanlar yasal olarak suçtur ve hak ihlalidir. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz her geçen gün insanca yaşama hakkımızı elimizden alırken hak ettiğimiz ücretlerin verilmemesi bu düzen içinde ölün demekle aynı şeydir. Bizler insanca yaşamak isteyen, alın teriyle çalışan emekçileriz. Hiçbirimiz hakkı olandan fazlasını, bize ait olmayanı istemedik. En temel gıdalara bile her gün zam gelirken işçilerin elinden evine ekmek götürme hakkı alınıyor. Bütün bunlara sessiz kalan patronlar kendi çıkarlarını korumaya devam ediyor.”

Tetik son olarak haklarını alana dek mücadele edeceklerini belirterek sözlerini tamamladı.