“TMO çalışanları köle değildir!”

TMO çalışanlarının izin haklana ilişkin açıklama yapan Tarım Orkam-Sen, emekçilerin resmi ve idari izinlerini kullanması için gerekli adımların atılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Mayıs 2024
  • 17:30

Tarım Orkam-Sen Genel Merkezi Toprak Mahsulleri Ofisi’nde çalışan emekçilerin sorunlarına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) emekçilerinin ürün alımlarında, resmi tatiller de dahil olmak üzere haftalık dinlenme izni verilmeksizin çalıştırıldığı belirtilen açıklamada şunlar denildi:

“Belirsiz mesai saatleri, gece yarılarına kadar çalışma, iş güvencesizliği ve çalışma koşuları göz önünde bulundurulduğunda emekçilerin psikolojik ve aile sorunlarının artmakta olduğunu görüyoruz. Elbette, çiftçilerimizin emeğini görüyor ve en iyi şekilde üretim politikalarının geliştirilmesini istiyoruz. Çiftçilerimizin girdi maliyetlerinin oldukça arttığı ve üretim koşullarının zorlaştığı bu süreçte piyasaya mahkum edilmelerini kabul etmiyoruz. İstihdam açığını fazla çalışma ve liyakatsız atamalar yaparak kapatamazsınız. Toplumcu politikalar uygulanmalı ve üreticinin ürünü tarlada kalmamalıdır. Fakat tüm bu sorunlar çözüm beklerken, TMO’nun çalışan eksiği, mevcut durumun iki katı iken, iş planlamasının çalışan emekçilere yüklenilmesini ve işgücü ihtiyacının görmezden gelinmesini kabul etmiyoruz.” 

Açıklamada talepler şöyle sıralandı:

“-Resmi ve idari izinler eksiksiz kullanılsın. 

-Angarya çalışma yaptıran yöneticiler tespit edilsin ve gerekli işlemler yapılsın. 

-Fazla mesai karşılığı idari izin kullandırılsın, fazla mesai ücreti insan onuruna yakışır bir ücret ile ödensin.

-Alım ve satış dönemlerinde; kamu emekçilerine alım ve satış tazminatı verilsin, geçici görevlendirilen arkadaşlarımıza mevcut harcırahın üç katı ödensin. 

-Kamu emekçisinin sayısının artırılması için hızlıca iş istihdamı açılsın. 

-Sınavsız atamaların durdurularak; liyakat esaslı bir yönetim anlayışı benimsensin. 

-Kamu çalışanı eksikliğinden ve stok depolamanın eksikliğinden kaynaklı, sürekli farklı illere görevlendirmeler yapıldığını, sıkışmışlıktan ve iktidarın liyakatsiz atamalarından kaynaklı görevlendirmelerin keyfi yönetici ataması ile mobbinge dönüştüğü bu uygulamaya son verilerek kamu emekçilerinin aile ve iş barışı sağlanarak planlama yapılsın. 

-Görevde yükselme ve unvan sınavları iki yılda bir yapılsın. 

-Koruyucu giyim yardımı her yıl en az bir maaş tutarında yapılsın.”