Tersane işçilerinin eylemleri sürüyor

Tuzla Gemi Tersanesi önünden Kuzey Star Tersanesi önüne yürüyen tersane işçiler düşük ücretlere ve hak gasplarına karşı mücadele çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Şubat 2024
  • 13:30

Tersane işçileri sefalet ücreti dayatmasına karşı DİSK'e bağlı Limter-İş ile birlikte eylemlerini sürdürüyor. Yalova Altınova tersanesinde yapılan eylemde “Ücret hakkımız gasp edilemez” yazılı pankart taşındı.

Eylemde konuşan Limter-İş Genel Sekreteri Hakkı Demiral, tersane patronları ve taşeronlarının tersane işçilerinin hakkı olan zammı ödeyene dek eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti. Demiral, tersane işçilerine eyleme katılma çağrısı yaptı. Açıklamanın ardından sloganlarla Kuzey Star tersanesi önüne yüründü. Kuzey Star tersanesi önünde konuşan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, işçilere seslenerek emeklilik haklarını hatırlattı.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Burada da bazı yerlerde bir yıl bazı yerlerde altı ayda bir rapor isteniyor. Yarın dört aya düşürülürse şaşmayın. Dört ayda bir bin lira veriyorsunuz, oysa yasal olarak bu raporların parasını tersane patronları ödemeli. Haklarımızı her yerden çalıyorlar. Tıpkı bir bina yaparken demirden, çimentodan çalan müteahhit gibi. Neden çünkü birlikte, örgütlü değiliz. İki gün hatta bir gün burada iş durdursa, çalışmasak haklarımızı alacağız.”

Tersane işçilerine yapılacak zammın 20 Şubat'ta açıklanacağı ifade edilen açıklamada şunlar belirtildi:

“Emek dostlarımız burada, ayın 20'sine çok büyük hazırlanacağız. Herkesi buraya çağıracağız. Ama siz (tersane işçileri) ev sahibi olarak en önde burada olmak zorundasınız. Önce biz, önce siz sahip çıkacaksınız. Çalışmaya ihtiyacımız var ama köle gibi çalışmak zorunda değiliz değerli arkadaşlar. Bize köle muamelesi yapmalarına karşı çıkalım. Birlik olursak, istemiş olduğumuz zammı alacaksınız adım adım hazırlanacağız. Ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Şurada bir iş durdursak hanginizi işten atacaklar, hadi atsınlar. Bu gemileri kime yaptıracaklar? Gücünüzün farkına varın ama güçlü olmak çok olmak anlamına gelmiyor. On binlerce işçi arkadaşımız çalışıyor topu topu kırk tersane patronu var. Onlar neden güçlü çünkü biz dağınığız. Onların sendikası var taşeronların örgütlendikleri dernekler var. Kazanmak istiyorsanız örgütleneceksiniz. Diz çökmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz, onların önünde önümüzü iliklemeyeceğiz. İki patronun önünde diz çökmeyeceğiz. Alın terimizle hakkımızı kazanıyoruz, üç kuruş kazanıyoruz onlara üç trilyon kazandırıyoruz.”

Eylem boyunca “Tersane işçisi köle değildir”, “Direne direne kazanacağız”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları atıldı.

Eyleme İnşaat-İş, Dev Yapı-İş, TİP Emek Komisyonu, DİP ve EMEP de katılarak destek verdi.