Tekstilde işten çıkarmalar ve haksızlıklar sürüyor

Tekstil iş kolunda patronlar krizin faturasını işçilere ödetiyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Ocak 2019
  • 12:21

Krizin faturasını işçiler ödemeye devam ediyor. İşten çıkarmaların yanı sıra baskılar artarak devam ediyor. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamalarla örgütlenme çalışması yaptığı tekstil fabrikalarında yaşanan bu hukuksuzlukları dile getirmeye devam ediyor.

Batman’da bulunan Taşkın Tekstil’de işçiler mağdur olmaya devam ediyor. Bölgede devlet teşviklerinden en çok yararlanan tekstil patronları işçi çıkartıp İŞKUR üzerinden bedavaya işçi çalıştırıyorlar. Krizi, asgari ücret zammını işten çıkarma gerekçesi gösteren Taşkın Tekstil de bunlardan biri. Son olarak 25 işçi işten çıkarıldı. Çıkarılan işçiler arasında engelli işçiler de var. Ankara’da bulunan ve kısa bir süre öncede işten çıkarmaların yaşandığı Ekol Tekstil’de ise son olarak 4 işçi çıkarıldı. Ekol patronu işçi düşmanlığını küçülme bahanesiyle hayata geçirdi.

İşten atmaların yanı sıra işçilere kölece çalışma koşulları dayatılıyor. DEV TEKSTİL, Antep’te bulunan Melike Tekstil’de işçilere imzalatılmak istenen kölelik sözleşmesine karşı örgütlenme çağrısı yaptı. Melike Tekstil patronu işçilere imzalatmak istediği sözleşmeye ek bir madde eklemiş. Adına "serbest zaman kullandırılması” dedikleri bu sözleşme ile işçilere yaptıkları mesailerin ücretini vermek yerine onlara “ücretsiz izin” verecekler. Hafta tatillerinde, dini/resmi tatillerde çalışan işçilere bunun karşılığında mesai ücreti vermek ücretsiz izne çıkaracaklar. Yine Antep’te bulunan Villa Halı işçileri de DEV TEKSTİL’in sosyal medya hesaplarından seslerini duyurarak maaş ödemelerinin sürekli geciktirildiğini söylüyorlar.

DEV TEKSTİL tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi: “Tekstil patronlarına AKP eliyle devlet büyük yardımlar yapmaktadır. İşçiler düşük ücretlerle kölece çalıştırılmaktadır. Bunların sonucunda tekstil patronları muazzam kazançlar elde etmektedir. İşçilerin payına ise işten atmalar, daha da kötüleşen çalışma koşulları düşmektedir. Hep birlikte bu sömürüye, keyfiyete dur diyelim. Birlik olalım, güçlü olalım, sendikalı olalım, DEV TEKSTİL’e üye olalım.”