SUNNY (Atmaca Bilgisayar-Elektronik)’de işçi kıyımı

SUNNY’de işçi kıyımı yaşanırken, işçiler fabrika içinde iş durdurma ve yavaşlatma eylemleri gerçekleştirdiler.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Temmuz 2022
  • 17:45

Pandemiyi ve krizi fırsata çeviren SUNNY patronu yeni büyüme oranları açıklarken aynı dönemde çalışanların koşulları ise her geçen gün daha da ağırlaştı.

Düşük ücret dayatmasına, ağır çalışma koşullarına, baskı ve mobbinge tepki gösteren SUNNY işçileri hakları için sendikalaşma girişimlerinde bulundular. İlk olarak bazı bölümlerde Türk Metal çetesine üye olan işçiler işten atıldı. Ara ara işten atma saldırısı devam etti. Son olarak ise Atmaca Bilgisayar adlı şirkete kayıtlı işçiler Öz Çelik-İş Sendikası’na üye oldular. SUNNY’de üç farklı şirket bünyesinde yaklaşık olarak 1500 kişi çalışıyor. SUNNY Elektronik Tic. A.S, Atmaca Bilgisayar TİC. A.Ş, Atmaca Elektronik TİC. AŞ. Telefon, televizyon vb. üretimi yapılıyor. Öz Çelik-İş’in örgütlendiği şirkette 200 işçi bulunuyor.

İşçilerin sendika üyesi olduğunu öğrenen SUNNY sermayedarı ilk iş olarak işten atma saldırısını devreye soktu. Dün gerçekleşen işten atma saldırısı sonrası diğer işçiler arkadaşlarına sahip çıktılar ve üretimi durdurdular. Sendika yönetimi müdahale ederek işçileri çalışmaya ikna etti. İşçilerde sendikanın tutumuna tepki gelişirken aynı zamanda eylemlerini iş yavaşlatma biçiminde sürdürdüler.

İkinci vardiyanın iş başı yapması üzerine bu vardiyadaki işçilerde yaklaşık bir saat iş durdurdu. SUNNY sermayedarının işçileri ikna etmek için konuşmalar yapması da üretimin başlamasını sağlamadı. Sendikaya yakınlığı ile bilinen ve sendikanın temsilcisi olarak görülen kişiler yine işçileri ikna ederek işbaşı yaptırdı. Bu vardiyada da işçiler kendi inisiyatifi ile iş yavaşlatma biçiminde eylemlerini sürdürdü.

Hayata geçirilen saldırılar karşısında sendikanın pasif tutumuna işçiler yoğun tepki gösterdiler. Yöneticileri arayarak eleştiri ve yapılması gerekenleri ifade ettiler. İşçilerin yoğun basıncı sonucu ve patronun sözlerine rağmen işten atmaların devam etmesi üzerine Öz Çelik-İş bugün fabrika önünde açıklama yapmak zorunda kaldı.

SUNNY patronu gün boyu boş durmayarak sabah vardiyasından bir grup işçinin daha çıkışını verdi. İkinci vardiyadan ise bir dizi işçiye mesaj atarak çıkışının yapıldığını bildirdi. Fabrika önünde yapılan açıklamaya katılan ikinci vardiyada çalışan işçiler ise iş başı saati geldiğinde içeri alınmadı. SUNNY sermayedarı aynı dakikalarda bir dizi işçiye de yıllık ve ücretsiz izine çıkarıldıklarına dair mesaj attı. İşçilerin basıncı sonucu gerçekleştirilen açıklamaya TOMİS ve MİB’ de katılım sağladı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece