Standart Profil'den yine 23 işçi çıkarıldı

2013 yılında 209 işçiyi Petrol-İş Sendikası'na üye oldukları gerekçesi ile işten çıkaran Manisa'daki Standart Profil kasım ayında aynı sebepten 23 işçinin iş akdine son verdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Kasım 2015
  • 19:06

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Standart Profil'de 23 işçinin işine son verildi.

2013 yılında 209 işçiyi Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesi ile işten çıkaran fabrika 2015 Kasım ayında da aynı sebepten 23 işçinin iş akdine son verdi.

Bianet’ten Ayşe Yılmaz’ın haberine göre, İşten çıkartıldıklarını cep telefonlarına gelen mesajla öğrenen işçiler “ne sendikadan ne de hakkımızdan vazgeçeriz” diyerek patronlara; “greve geliyoruz hazır olun” çağrısında bulundu.

2013 yılında Petrol-İş Sendikası’nın işten çıkartılan üyeleri fabrika önünde tam 287 gün hak mücadelesi vererek grev yapmış, haklarına kavuşmuştu.

Kısa mesajla atıldılar

Tarihler 2015 Kasım ayını gösterdiğinde benzer tablo yeniden gündeme geldi. Fabrika, Petrol- İş'e üye olan 23 işçinin iş akidlerine son verildiğini kısa mesajla bildirdi:

“Performans düşüklüğü, devamsızlık gibi görevi suistimal eden davranışlar, özveriyle çaba gösteren çalışanlarımızı rahatsız etmekte ve onların hakkını gasp etmektedir. Bu doğrultuda, rutin olarak yaptığımız takipler neticesinde devamsızlık adına sağlık gibi hayati önemi olan ve tartışılmaz bir konuyu suiistimal eden bazı arkadaşlarımızla yolumuzu ayırmak zorunda kaldık.”

Grev uyarısı

İşçiler ise bu iddialara karşı dün fabrika önünde açıklama yaptı.

İki buçuk yıl çalıştıktan sonra işten çıkartılan Demet Çetiner, sendikalı oldukları için işten çıkartılmaya zorlandıklarını söyledi. Her türlü mobbing ve bezdirici uygulamaların yapıldığını anlatan Çetiner, işten sahte tutanaklar ile çıkartıldığını söyledi.

İşçilerden Arzu Özdemir ise fabrikaya başlamadan önce herhangi bir sağlık sıkıntısının olmadığını ancak bugün astım gibi rahatsızlıklarının bulunduğuna dikkat çekti.

18 ay çalıştıktan sonra çıkartılan Orhan Kısa ise fabrika içerisinde diğer sendikalara izin verildiğini ancak Petrol İş sendikasına tahammül edilmediğini söyledi.

Petrol-İş Manisa Temsilcisi İlker Aydemir ise işten çıkartmaların hukuksuz olduğu görüşünde. Aydemir fabrika önünde yaptığı açıklamada, “2013 yılında da benzer mektuplar, tehditler ile karşılaştık. Bu fabrikada kazanılmış mücadelelerimiz var. Direncimize devam edeceğiz. Patronlara buradan sesleniyoruz, haklarımızı acilen vermezseniz ‘greve geliyoruz hazır olun’” dedi.

İşçilerin eylemine İzmir Tek Gıda-İş Sendikası'nın 23 gündür grevde olan işçileri de destek verdi.