Soylu: Patronları mağdur etmemek için çalışıyoruz

Bugüne kadar işçileri mağdur eden sermaye hükümeti, vergi dilimi nedeniyle asgari ücretteki kesinti ve kıdem tazminatının gaspı konularında da aynı yolda patronları mağdur etmemek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Ağustos 2016
  • 10:46

Sermayenin sözcüsü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücretteki vergi kesintisi ve kıdem tazminatının gaspı konusunda açıklamalarda bulundu. İşçilerin mağdur olduğu konuların başında gelen bu başlıklarda işçilerin mağduriyetinin giderilmesi için atılacak adımlar basit ve orta yerde duruyorken, Soylu “çalışmalarını sürdürdüklerini” ifade ederek işçileri oyalamaya devam etti. Soylu’nun ifadeleri sermaye hükümetinin, işçilerin mağduriyetini gidermek değil, patronların çıkarlarını korumak derdinde olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Patronlar mağdur olmayacaksa yapılacak

Asgari ücrete çalışan işçiler için ekim ayı itibarıyla bir üst vergi dilimine geçileceği için kesinti yapılacak. Asgari ücret böylece bin 300 liradan bin 230 liraya düşecek. Soylu, açlık sınırını dahi geçmeyen asgari ücretteki bu kesintiyle ilgili şöyle konuştu: “Bundan sonra tüm vergi dilimleriyle ilgili bir karar alacak değiliz. Yapacağımız görüşmelerle bin 300 liranın altına düşürmeme kabiliyetimiz var mı, bakacağız.”

Bu kesintiye engel olmak varken Soylu’nun hala “bakacağız” demesi, “patronların kârlarına zarar vermeden bu kesintiye engel olabileceksek yapacağız” anlamına geliyor.

Kıdem tazminatının gaspında “işçiler mağdur” demagojisi

Kıdem tazminatının gaspı yolunda da “önümüzdeki günlerde” adım atacaklarını söyleyen sermaye sözcüsü, mevcut durumda işçilerin tazminatlarını alırken mağdur olduklarından bahsederek demagoji yaptı. Yapacakları düzenleme işçilerin haklarının gasp edilmesine engel olacakmış izlenimi vermeye çalışan Soylu, sorunun çözülmesi için işçilerin taleplerini değil patronları muhatap almaya devam ettiğini dile getirdi.

Kıdem tazminatlarını bugüne kadar gasp eden patronlarla görüştüklerini ve yüzde 70’inin sistemin değiştirilmesini istediğini aktaran Soylu, bu konuda da patronların çıkarlarına sahip çıktıkları bir düzenleme çabası içerisinde olduklarını söylemiş oldu. Bunun için de devletin sorumluluk alması gerektiğini ifade eden Soylu, şunları söyledi: “Bu konuda işverenler üzerinde iyi araştırmalar yaptık. Yüzde 70’in üzerindeki kısmı değiştirilmesini istiyor. Devlet elini taşın altına sokarsa kıdem tazminatı meselesi daha kolay çözülür. Çalışma bakanlığı olarak önerimiz bu yönde.”

İLİŞKİLİ HABERLER