Sosyal-İş Sendikası Ankara Şube Genel Kurulu

DİSK Sosyal-İş Ankara Şube Olağan Genel Kurulu bugün Ankara Evkuran Otel’de gerçekleştirilirken tek listeyle girilen seçimlerde eski yönetim yeniden seçildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Ekim 2015
  • 20:07

DİSK Sosyal-İş Sendikası Ankara Şube Olağan Genel Kurulu bugün Ankara’da Evkuran Otel’de gerçekleştirildi.

Genel kurul, Murat Bozbeyoğlu’nun gerçekleştirdiği açılış konuşmasıyla başladı. Bozbeyoğlu, emperyalistlerin “yeni dünya düzeni”ni eleştirdi. 12 Eylül’le birlikte Türkiye’de yaratılan toplumsal atmosferin işçi sınıfı için yeni saldırılar anlamına geldiğini vurguladı. İş cinayetlerine ve kıdem tazminatının gaspı planlarına değinen Bozbeyoğlu, “sınıf sendikacılığı ilkeleri ile hareket etmeye çalıştıklarını” iddia etti ve geride kalan 4 yılda şubenin yürüttüğü çalışmalardan örnekler verdi.

Bozbeyoğlu’nun konuşmasının ardından divan kurulunun başkanlığına Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk seçildi.

Ebetürk, Bozbeyoğlu’nun konuşmasının devamı olarak “zor dönemde sendikalarda demokratik işleyiş yaratmanın zorluğu”ndan bahsetti. Ebetürk, ekonomi, işsizlik, düşük ücretler, örgütsüzlük, iş cinayetleri, savaş sorunlarına dikkat çektiği konuşmasını alışılageldiği üzere “DİSK güzellemesi” yaparak noktaladı.

Konuk konuşmaları bölümünde ise geçtiğimiz yıllarda Sosyal-İş Sendikası’nın örgütlendiği ancak daha sonra kapanan bir işyeri olan, Türkiye’de ilk AVM grevinin gerçekleştiği Leroy Merlin’den Tolga Kandemir bir konuşma yaptı. Leroy Merlin’de yaşanan süreci genel kurul delegelerine aktaran Kandemir, Sosyal-İş üyesi olmaktan onur duyduğunu ifade etti.

“Sendikacılık yan gelip yatma yeri değildir!”

4 yıl aradan sonra yapılan bir genel kurul olmasına rağmen geriye dönük bir muhasebenin ve ileriye dönük hedef tartışmalarının oldukça cılız olduğu genel kurulda 6 delege söz aldı.

Hacettepe Üniversitesi İktisadi İşletmeleri işçisi Fevzi Gökdoğan ve Adana’dan Genel İş Sendikası işçisi Hüseyin Ateş’in yaptığı eleştirel konuşmalar salondan olumlu tepkiler aldı.

Gökdoğan, Hacettepe Hastanesi’nde taşeron işçisi olarak çalışırken başladıkları örgütlenme ve mücadele sürecini anlatarak sendika yöneticilerini bu mücadelede çoğu zaman yanlarında göremediklerini ifade etti. İşten atılmalarının ardından gerçekleştirdikleri direnişin sonucunda İktisadi İşletmeler’de çalışmaya başladıklarını ve Sosyal-İş Sendikası’na üye olduklarını söyledi. Sosyal-İş Sendikası’na üye oldukları süreçte de sendika yöneticilerini yeterince yanlarında göremediklerini söyleyerek işçilerin sendikal mücadelede söz ve karar hakkının önemine vurgu yaptı.

Hüseyin Ateş ise, Sosyal-İş Sendikası’nın Çukurova Bölgesi’nde niçin bir temsilciliğinin olmadığını sorarak başladığı konuşmasında sendikaların yan gelip yatma yeri olmadığını, görev layıkıyla yerine getirilemeyenlerin istifa edip kenara çekilmek gerektiğini söyledi. Ayrıca Ateş, işkolunda farklı sendikaların üye sayılarındaki değişimi örnek göstererek daha fazla örgütlenmek gerektiğine vurgu yaptı, bunun için bir Örgütlenme Komisyonu kurulması gerektiğini dile getirdi.

Delege konuşmalarının ardından genel kurula ara verildi. Daha sonrasında ise seçimlere geçildi.

Murat Bozbeyoğlu başkanlığındaki tek liste yeniden şube yönetimine seçildi.

60 üst kurul delegesinin seçilmesi gereken genel kurulda 68 kişi üst kurul delegeliği için aday olurken, “önden belirlenmiş” üst kurul delegeleri dışında kalan adaylar dağıtılan “anahtar liste” ile devre dışı bırakıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara