Sömürü düzeni işçilere düşman!

İstanbul, Elazığ, Antalya, Konya, Ordu ve Düzce'de iş cinayetinde işçiler hayatlarını kaybederken Mardin ve Adana'da meydana gelen iş "kazalarında" yaralandı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Temmuz 2022
  • 17:30

Emek sömürüsü üzerine kurulu olan kapitalizm işçilere düşman. İşçilerin canları ve kanları üzerinde zenginliklerini biriktiren sermaye sınıfı işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almıyor. Kapitalizmde işçilerin canının ve sağlığının kıymeti sermayeye kazandırdıkları üzerinden ölçülüyor.

Altı kentte alınmayan önlemler nedeniyle işçiler canlarından olurken, Mardin ve Adana’da iş “kaza”sı meydana geldi. Eskişehir ve İstanbul’da inşaat işçileri zehirlendi.

İstanbul Esenyurt'ta özel bir tıp merkezinin klimalarına bakım için giden Aydın Adıyaman isimli işçi, klima gazlarını doldurduğu sırada oksijen tüpü patladı. Adıyaman tüp patlaması sonucu yaşamını yitirdi.

Elazığ’da inşaatta çalışan işçi Naim Demir, dengesini kaybetmesi sonucu çalıştığı yerden aşağı düştü. Fırat Üniversitesi Hastanesine kaldırılan Demir yaşamını yitirdi.

Antalya Gazipaşa’da elektrik direğinde çalışma yapan Habip Karalarlı akıma kapıldı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri elektrik direğinde asılı kalan Karalarlı'nın öldüğünü tespit etti.

Düzce Akçakoca’da çelik boru fabrikasında çalışan Oğuzhan Erkek, çelik boruları düzenlerken, bu sırada istiflenen 2 boru üzerine düştü ve Erkek yaşamını yitirdi.

Konya’da, bir inşaat firması tarafından sürdürülen kanalizasyon hattı kazısında çalışan 66 yaşındaki Mehmet Maral’ın üzerine toprak çöktü. Göçük altında kalan Maral hayatını kaybetti.

Ordu Kumru’da tarım aracı devrildi. Yaralanan sürücü Ahmet Boşnak ve eşi Emine Boşnak, Kumru Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Emine Boşnak müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

Eskişehir'de ve İstanbul’da inşaat işçileri yemekten zehirlendi

Eskişehir Odunpazarı ilçesine bağlı Ihlamurkent Mahallesi’ndeki inşaatta çalışan 28 işçi, şantiye binasında yediği tavuk yemeğinin ardından zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

İstanbul Finans Merkezi Ziraat Kulelerini yapan Kalyon İnşaat’ın şantiyesinde işçiler zehirlendi. Dev Yapı-İş Sendikası sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda olay hakkında şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul Finans Merkezi Ziraat Kulelerini yapan Kalyon İnşaat’ın kampında akşam yemeğinden onlarca işçi arkadaşımız zehirlendi. Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş sendikaları olarak süreci takip ediyoruz. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Bilgi edinmek isteyen üyelerimiz ve işçi arkadaşlarımız ambulansların olduğu bölgeye yaklaştırılmıyor. Zehirlenen işçi arkadaşların hangi hastaneye kaldırıldığı bilgisi de gizli tutuluyor.”

Mardin ve Adana’da iş “kaza”ları

Mardin’in Mazıdağı’nda bulunan ve Cengiz Holding’e ait olan Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nde gaz tankının patlaması sonucu biri ağır, 2 işçi yaralandı.

Adana Yüreğir’de kırmızı ışıkta duran işçi servisine, otomobil çarptı. Kazada, otomobil sürücüsü Kadir Orakçı aracında sıkışırken, işçi servisindeki 5 kişi hafif şekilde yaralandı. Orakçı hastanede yaşamını yitirdi.