Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan ve direnen DEV TEKSTİL üyesi SML Etiket direnişçileri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nun Kod 29 düzenlemesine ilişkin görüşlerini gazetemiz Kızıl Bayrak’a aktardı. Kod 29’un patronların elinde keyfi olarak kullanıldığına değinen direnişçiler, bu saldırının ancak birlikte mücadele edilerek püskürtülebileceğinin altını çizdi.
Direnen işçilerle dayanışma çağrısını yükselten SML Etiket direnişçileri şunları ifade etti:
“Biz haksız hukuksuz bir keyfî bir şekilde işten atıldık. Binlerce kişi Kod 29’tan işten atılıyor. Kod 29’u patronlar keyfi olarak kullanıyorlar. İşçiler pek çok yerde Kod 29’a karşı eylemdeler. Kod 29’a karşı eylemler gündeme geldikten sonra iktidar bu kodu sadece kelime oyunu yaparak göstermelik önlem aldıklarını söylediler. Aslında bu kodu değiştirdik dediler ama değişen bir kod değil içerik aynı değişen isim oldu.
Biz işçiler yüz kızartacak ve ahlaksız bir şey yapmadık. Aslında daha iyi şartlarda çalışmak ve insanca yaşam sürdürebilecek ücretler istedik. Bu yüzden sendikaya üye olduk. Üye olduğumuz için bizi keyfi bir şekilde işten çıkardılar. Ama değişen yasada “sendikaya üye olduğu için işten atıldı” diye bir madde neden yok ki? Çünkü sendikaya üye olmak anayasal hak ve patronlar anayasal suç işliyor, işten çıkartıyor.
“İşçi sınıfına yönelik saldırılara karşı birlikte mücadele etmeliyiz”
Direnişte olan işçilerde gördük. Kod 29’tan atılan bütün işçiler sendika üyesi veya sendika yöneticisi. Görülen o ki yine hepsini günümüzde olan Kod 29’la işten atılacak. Bizler işçi sınıfına yönelik saldırılara karşı birlikte mücadele etmeliyiz bu ve bunun gibi saldırıları ancak böyle püskürtebiliriz.
Biz SML Etiket direnişçileri olarak Kod 29’tan işten atılmadık. Bizler sendikaya üye olduğunuzdan dolayı devlete ödeyeceği 3.100 tl gibi ödemeyi yaparak işten çıkartıldık. Ama Sinbo, Migros, PTT, Ekmekçioğlu gibi direnişte olan işçilerle yan yana gelerek direnişlerine omuz vererek destek olmaya ses olmaya çalışıyoruz. Bugün pandemi döneminde sadece 176 bin kişi Kod 29’tan işten atılıyorsa bunu patronların nasıl keyfi kullandığını gördük.”
Kızıl Bayrak / İstanbul