Sinbo’da direniş sürüyor!

TOMİS üyesi Sinbo işçisi Dilbent Türker Kod 29’a karşı direnişinde 297. gününü geride bıraktı. “Sinbo da direniş, sinema da Grev var” denilerek Grev filminin gösterimi gerçekleştirdi. “Asgari değil, İnsanca bir yaşam istiyoruz” şiarıyla 23. Direniş Okulu’na çağrı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Kasım 2021
  • 09:30

TOMİS üyesi Sinbo direnişçisi Dilbent Türker Kod 29’a karşı direnişinin 297. gününü geride bıraktı. Sinbo önündeki direniş çadırına sınıf dostları tarafından yapılan ziyaretler sürüyor.

23. Direniş Okulu’na çağrı

Öte yandan Sinbo fabrikası önünde bir mücadele geleneğine dönüşen 23. Direniş Okulu ise “Asgari değil, İnsanca bir yaşam istiyoruz” gündemiyle 17 Kasım Çarşamba günü Saat: 16.00’da MİB’in sunumuyla Sinbo direniş çadırında gerçekleşecek.

“Sinbo’da direniş, sinema da Grev var”

TOMİS Sinbo direnişinin 296. gününde Avcılar Barış Manço Kültür Merkezinde “Sinbo’da direniş, sinema da Grev var” şiarıyla Metin Yeğin’in Grev filminin gösterimini yaptı. TOMİS İstanbul temsilcisi film öncesi bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmada şunları ifade etti:

“Bugün ‘Sinbo’da direniş, sinemada grev var’ çağrısı ile Metin Yeğin’in filmini hep birlikte izlemek için buradayız. Filmden önce kısa bir konuşma yapmak istiyoruz. Bu topraklarda işçi sınıfı hareketinin tarihi 1800’lü yılların ortasına dayanıyor. Yeni başlamış bir harekete sahip değiliz. 19 yüzyılın ortalarından bu yana süren grev tarihimiz, direniş tarihimiz bir geçmişimiz var. Ve Osmanlıda bu filmin geçtiği dönemde işçi ve emekçilerin gelecekleri için, emekleri için hakları için kapitalizmin yeni yeni boy vermeye başladığı bir dönemde işçi sınıfı ve emekçiler direnişin mücadelenin en ön saflarındaydı. Bugün izleyeceğimiz filmde özellikle kadın işçilerin rolünü göreceğiz. Kadın işçiler ölmek istemiyoruz diyerek greve çıkıyorlar. Yaşamak istiyoruz diyerek greve çıkıyorlar. Çalışma saatlerinin düşürülmesi, ücretlerin artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleri bugün de olduğu gibi o günden bu yana işçi sınıfımızın yükselttiği taleplerden verdiği, mücadelelerden bir tanesi. Film işçi emekçilerin 20. Yüzyılın başında yaşadığı sorunları derinden anlatıyor. O dönemde İttihatçılar iktidarda. Grev yasakları, grevcilerin tutuklanması, grevcilerin kurşuna dizilmesi söz konusu…. O dönemde işçilerin insanca yaşamak ve çalışmak istiyoruz taleplerine engel olmak istiyorlardı.

Filmin geçtiği dönem özel bir dönem. Bu döneme her birimizin hakim olması gerekiyor. Tarihsel bilinci olmayanın sınıfsal bilinci de olmaz diyor Lenin. Bu topraklarda işçi sınıfı ve emekçilerin yüzyıllardır süre gelen bir mücadelesi var, emek mücadelesi var ve sınıfa karşı sınıf kavgası var. Kısaca bir giriş yapmak istedik. O dönemin iktidarının ve emperyalistlerinin bu ülkede yaptıklarına değinmek istedik. Bunların bir kısmını filmde hep birlikte izleyeceğiz. Bu döneme dair okumalar yapmam gerektiğini söyleyelim. Ve Bursa’da ipek işçilerinin grevini Mehmet Yeğin’den hep birlikte izleyelim. Vamos Grev!”

Kızıl Bayrak / Esenyurt