Sinbo’da ücretsiz izin saldırısını püskürtüp işe başladıktan sonra işten çıkarılan TOMİS üyesi Sinbo işçisi Dilbent Türker Kod 29’un kaldırılması talebiyle yeniden kurduğu çadırda direnmeye devam ediyor.
SML Etiket’te Greif Direnişi’nin ve DEV TEKSTİL’in kuruluş yıldönümü vesilesiyle gerçekleşen etkinliğe katılan Türker, Sinbo’da vardiya çıkışında Sinbo işçilerine seslendi. Türker, TOMİS Sinbo’ya girene dek, Sinbo işçisi insanca yaşama yetecek ücret alana dek, iş cinayetleri son bulana dek direnişi sürdüreceğinin altını çizdi. Türker, sendikalı çalışmanın önemine değinerek mobbing ve baskıya karşı, sefalet ücretlerine karşı, ağır çalışma koşullarına karşı sendikalı olma çağrısı yaptı.
Sinbo’da verilmeyen maaş bordrolarının hukuksuzluğuna da değinen Türker, mücadele sayesinde haklarını kazandıklarına dikkat çekti. Bu kapsamda bordroların dağıtılmasını, ücretsiz izin saldırısının püskürtülmesini, gece çalışma farkının alınmasını, taşeron işçilerin kadroya alınmasını örnek verdi.
“Greif İşgali 7. yılında da işçi sınıfımıza yol göstermeye devam ediyor”
TOMİS temsilcisi Greif Direnişi’nin yıl dönümü vesilesi ile şunları ifade etti:
“Söz-yetki-karar hakkının işçilerde olduğu, fiili-meşru mücadele hattından şaşılmayan bir direniş. Aradan yıllar da geçse yol göstericiliğini koruyor olması bundandır. Taşeron köleliğine son vermesinden, sendika bürokrasisine indirdiği ağır darbeye kadar devrimci de olan bir direniş. Ardından sınıfımıza bıraktığı DEV TEKSTİL ile de devrimci sınıf sendikacılığı anlayışını bugünlere getirdi. Sinbo'daki mücadelemizde de, genel olarak sınıf mücadelemizde de rehber edindiğimiz değerleri mevcut. Yeni Greif'ler yaratma mücadelemiz ile de onun değerlerini daha ileriye taşıyacağız. SML'de de Sinbo'da da kazanıma götüren bu değerler olacaktır.”
“Pandeminin etkisi çıkardığınız yasayla daha da boyutlandı”
TOMİS, üyesi Sinbo direnişçisi Dilbent Türker direnişinin 17. gününde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a soru sorduğu videoyu yayınladı. TOMİS’in sosyal medya hesabında yayınlanan videoda şunlar ifade edildi:
“17 Nisan 2020’de çıkardığınız 7244 No’lu geçici yasa ile pandeminin ekonomik ve sosyal hayata etkisini azaltacağınızı söylemiştiniz. Ancak gerçekler böyle değil. Çıkardığınız bu yasa, pandeminin etkisini azaltacağı yerde daha da boyutlandırdı. İşçiler ücretsiz izne çıkarılarak, asgari ücretin yarısına mahkûm edildi. Ben de o işçilerden biriyim. 1.5 ay öncesine kadar 600 kişinin çalıştığı Sinbo’da sırf sendikalı olduğumuz için 6 işçi ücretsiz izne çıkarılmıştık. Biz de bu hukuksuzluk karşısında direnişe geçtik. Bakanlığa bağlı müfettişler gelerek bu hukuksuzluğu tescillemişti. Direnişimiz 31. gününde kazanımla sonuçlandı ve işbaşı yaptık. Ancak Sinbo yönetimi bu kazanımı kabullenemedi ve madde 25/2 yani Kod 29’dan işten çıkarıldım. Patronlar madde 25/2’i hiçbir gerekçe göstermeden kullanıyor ve işçiler ahlaksızca, yalan ve iftiralarla işten çıkarılıyor. Gerçeği ispatlamak içinse davalarla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Ben davamı açtım. Bu sorun dava açılmasına gerek kalmadan çözülmeli. Size ve bakanlığınıza soruyorum.
Pandemi döneminde haksız yere kaç işçi madde 25/2’den işten atıldı?
Sinbo yönetimine SGK’ya bildirdiği kod 29 için nedenini sordunuz mu?
Sinbo yönetiminin bu hukuksuz uygulaması hakkında bir adım atacak mısınız?”
Kızıl Bayrak / İstanbul