Kütahya'da özelleştirilen Çelikler Seyitömer Linyit İşletmesi'nde (SLİ) 18 işçinin işten çıkarılmasının adından başlayan üretim durdurma eylemi sürüyor.
Özelleştirme sonrası işten atma saldırısı başlamış, işçilerin militan tepkisi devlet terörü ile bastırılmış üç işçi tutuklanmış, işten çıkarma olmayacağı sözü verilmişti. Geçtiğimiz hafta ise aynı eyleme katıldıkları gerekçesiyle 18 işçi işten atıldı.
SLİ önünde çadır kurarak direnişlerini sürdüren işçilere aileleri de destek veriyor. İşçiler gece-gündüz devam eden bekleyişleri sırasında eylem kararlılıklarını gösterirken patron geçen günlere rağmen tutumunu değiştirmedi.
SLİ’nin stoklarındaki kömür nedeniyle üretimin durmasının şu an için şirketi etkilemediği ifade ediliyor. Fakat işçilerin ifade ettiklerine göre, stoklar erimeye başladığı için kısa süre sonra santralde üretim durma noktasına gelecek.
Düzen partileri direnişi kullanmaya çalışıyor
İşçilerin direnişi devam ederken düzen partilerinden direnişten faydalanma çabası da sürüyor. Dün CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, eylemci işçileri ziyaret etti. Ziyarette direnişi ‘sahiplenen’ Yılmaz’ın konuşmasındaki şu vurguysa durduğu yeri gösteriyor: “İşverene de insanlara bu kadar insafsızca davranılmaması gerektiğini bir dahaki gelişimde gerekirse gidip yüzlerine de söyleyeceğim. Çünkü buradaki huzursuzluk olduğu takdirde kendilerinin de bu huzursuz ortamdan etkileneceklerini söylemek istiyorum.”
Yılmaz’ın Seyitömer’de gördüğü işçilerin haklarının gaspedilmesi ya da güvencesiz çalıştırılması değil patronun “huzursuz ortamdan etkilenmesi” oluyor.