SES’ten Şişli Etfal’de döner sermaye eylemi

SES, hastanelerde döner sermaye adaletsizliğine ve sağlık emekçilerinin haklarının gasp edilmesine karşı Hamidiye Etfal Hastanesi’nin Şişli’deki konferans salonu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 05 Mart 2019
  • 13:50

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi, Hamidiye Etfal Hastanesi’nde basın açıklaması yaparak döner sermaye payının emekçilere dağıtımındaki adaletsizliğe tepki gösterdi.

“Döner sermaye adaletsizliğine son verilsin!” yazılı ozalit açılan eylem saat 12.30’da hastanenin konferans salonu önünde başladı.
6 aydır döner sermaye priminin ya çok az verildiği ya da hiç verilmediği belirtilerek krizle birlikte artan fiyatlara değinildi. Döner sermaye yönetmeliğinin değiştirilmesi taleplerinin dikkate alınmadığı söylenerek hastaneler arasında da bu konuda büyük farklar olduğu aktarıldı.

“Ek ödemeler 6 aydır yapılmıyor”

SES Şişli Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Fırat Burak Gürhan tarafından okunan basın açıklamasında, hastanenin bölünerek taşınmak istenmesinin yarattığı sorunlara ilişkin şunlar söylendi: “Multidisipliner ve bu bölge için hayati bir öneme sahip bir hastane olmasına rağmen adım adım parçalara ayrılarak İstanbul’un farklı noktalarına taşınması planlanan hastanemiz şu an Sarıyer ve burada hizmet vermeyi sürdürüyor. Hastanenin ikiye bölünmesi ve İsmail Akgün’ün birleştirilmesinin bedeli de yine biz sağlık çalışanlarına ödetiliyor. Kadın Doğum ve Çocuk bölümlerimizin Sarıyer’e taşınmasından sonra, azalan hasta başvurusu, İsmail Akgün’ün birleştirilmesi ile artan personel sayısı gerekçe gösterilerek çalışanların aldıkları ek ödemeler son 6 aydır ödenmiyor.”

“Performans sistemi sağlığı çökertti”

Kaşıkla verilen zamların kepçeyle geri alındığı vurgulanan açıklamada “Hastaların müşteri, biz çalışanların pazarlamacı gibi görüldüğü ve ‘nasıl koruruz’ yerine ‘Hasta başvurusunu nasıl arttırırız’ tartışmaları yürütüldüğü performans sistemi, sağlık hizmeti vermeye çalışan bizleri birbirimize düşürmekten, rekabeti arttırmaktan, ekonomik darboğazdan başka bir şey yaratmadı” denildi. Ekonomik kayıpların giderilmesi için imza toplayarak dilekçe verdikleri ancak sonraki ay yapılan kısmi düzeltmenin ardından 3 TL, 17 TL gibi komik rakamların “ek ödeme” olarak yatırıldığı aktarılan açıklamada “Yetkili sendika bu duruma dair herhangi bir girişimde dahi bulunmadığı gibi bu durumun düzelmesi için çaba sarf eden biz ve tabip odasını ötekileştirmişlerdir” denildi.

“Sorumlusu değiliz, faturasını ödemeyeceğiz”

Her şikayetin “yönetmelik öyle” denilerek geçiştirildiği belirtilen açıklamada “Hastanenin bölünerek parça parça taşınmasına da, Sarıyer İsmail Akgün Hastanesinin Etfal‘e birleştirilmesine de biz karar vermedik, bedelini de biz değil bu kararlara imza atanlar ödemeli” denildi. Bütün sağlık çalışanlarını kapsayan iyileştirmeler yapılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada “Hastanenin yükünü hekim dışı sağlık çalışanları olmadan kaldırabiliyorsanız, hiçbir açıklama yapma gereği hissetmiyorsanız, yaşadığımız sıkıntılara kulak tıkayıp bizi emeğimizle sınıyorsanız bizim de size verecek cevabımız var” denilerek krizin ve hastanenin bölünmesinin bedelini ödemeyecekleri vurgulandı.

Son olarak, performans ödemelerinde enflasyon rakamlarının dikkate alınması ve ödemelerin zamanında yapılması, ekonomik kriz bahanesiyle çalışanların haklarının kesilmesine son verilmesi istendi.

Açıklamanın okunmasının ardından konuşan İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Osman Öztürk enflasyonun altında zamma imza atan yandaş sendikalar gerçeğine dikkat çekerek performansa dayalı döner sermaye sisteminin sağlık emekçilerini yoksulluğa mahkum ettiğini belirtti. Ekonomik krizin tanzim satış vb. ile göründüğünü hatırlatan Öztürk “17 yıldır sömürenler, semirenler krizin bedelini bize ödetmeye çalışıyor” dedi.
“Eşit işe eşit ücret!”, “Sağlıkta performans ölüm demektir!” sloganları atılan eylem alkışlarla sona erdi. Basın açıklaması hastane çalışanları tarafından da dinlenerek alkışlarla karşılandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul