Asgari ücret açlık sınırının dahi altındayken pek çok işçi ek iş yapmak zorunda. Patron ise verdiği ücreti sorgulamadan ek iş yapılmasını tazminatsız işten atma gerekçesi haline getiriyor. Bununla beraber işe girerken imzalatılan ve işçinin işe imzalamak zorunda kaldığı sözleşmede patronun oyunları var. Bu oyunlar sayesinde işçiyi tazminatsız işten atabiliyor.
Aydın’da ürün danışmanı olarak çalıştığı işyerinden hafta sonları ve izin günlerinde fotoğrafçılık yaptığı gerekçesiyle tazminatsız olarak işten atılan işçi iş mahkemesine işe iade davası açtı. İş mahkemesi işçinin ek iş yapmasını “kâr amaçlı” olarak değerlendirip, iş akdinin feshi için geçerli sebep olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Davacı, istinaf başvurusunda bulununca devreye Bölge Adliye Mahkemesi girdi.
İstinaf mahkemesi de patronu haklı bulunca karar temyize götürüldü.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, “Çalışan, iş sözleşmesi devam ettiği sürece, özel de olsa başka bir işte çalışmamayı taahhüt eder. Çalışan, şirkette çalıştığı süre içerisinde, başka bir işverene ait işyerinde veya kendi nam ve hesabına ücretli veya ücretsiz olarak çalışamaz” hükmü bulunan iş sözleşmesine işçinin imza koyduğunu belirterek mahkeme kararını onadı.