Sendikalar ve meslek örgütlerinden “Geçinemiyoruz” mitingi

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 2022 Bütçesine ilişkin taleplerini 14 Kasım’da 14.00’te Ankara Anıtpark’ta gerçekleştirecekleri mitingle duyuracak.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 09 Kasım 2021
  • 21:30

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 2022 bütçesine ilişkin taleplerini 14 Kasım’da Ankara Anıtpark’ta gerçekleştirecekleri eylemle duyuracak. Yazılı olarak yapılan açıklamada, ülkeyi yönetenlerin büyüme rekorlarının bir avuç sermayedara yaradığı vurgulanarak “Emekçiler için, halk için işsizlik büyüyor, pahalılık artıyor, borçlar kabarıyor, faturalar şahlanıyor” denildi.

“İşçi, patronundan daha çok vergi ödüyor”

Yoksulluğun, işsizliğin derinleştiğine ve bütçelerin emekçilerden toplanan vergilerden oluştuğuna değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye dolaylı ve dolaysız vergilerle işçilerin-emekçilerin, patronundan daha yüksek oranda vergi ödediği bir ülke haline gelmiştir. Bizim cebimizden alınanlar işverenlere-patronlara, yandaş müteahhitlere teşvik, prim desteği, ‘hazine garantisi’, faiz olarak aktarılmaktadır. Bizim cebimizden alanlarla milyonlar yoksullaşırken, bir avuç şirket şahlanmaktadır.

“Toplumsal cinsiyete duyarsız, eşitsizlikleri artıran bütçede kadınların ekonomik kaynaklara, kamusal hizmetlere, eğitime, sağlığa ve sosyal koruma haklarına eşitsiz erişimi, bakım ve ev içi emeği ile çifte mesaisi bir kez daha göz ardı edilmektedir.”

Açıklamanın devamında vergilerin silah tüccarı devletlere, bir avuç yandaşın aldığı beş rakamlı üçer beşer maaşa, itibar adı altındaki şatafata, yandaş vakıflara-cemaatlere aktarıldığına dikkat çekildi.

Talepler ise şu şekilde sıralandı:

“-Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükün hafifletilsin, bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayansın.

-Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.

-Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.

-Dolaylı vergiler düşürülsün, tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.

-Eğitim, sağlık gibi kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilsin, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılsın.

-En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilsin.

-Herkese temel gelir güvencesi sağlansın.

-Toplumsal Cinsiyete Duyarlı bir bütçe hayata geçirilsin.”