Sağlık işçileri taşeron sistemine karşı eylemde

Taşeron sisteminin en çok etkilediklerinden sağlık işçileri bugün 5 hastanede eylemde...

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Mayıs 2014
  • 06:59
Okmeydanı

Okmeydanı

Kartal

Kartal

Kartal

Kartal

GOP

GOP

Kocaeli

Kocaeli

Bursa

Bursa

Şişli Etfal

Şişli Etfal

15.15: Devrimci Sağlık-İş üyesi taşeron sağlık işçileri Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de eylemdeydi. Önce Aile Hekimleri'nin zorunlu acil nöbetlerine karşı yaptığı eyleme destek veren işçiler bu eylemin ardından basın açıklaması yaptılar. Açıklamaya İstanbul Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası da destek verdi.

Basın açıklamasını Dev Sağlık-İş Şişli Etfal işyeri temsilcisi Ali Osman Kandemir okudu. Sözlerine “Bizler, bu ülkenin dört bir yanındaki hastanelerde 24 saat çalışan, sağlık hizmeti üreten ama yıllardır taşeron şirketler aracılığıyla çalıştırılarak hakları gasp edilenleriz” diyerek başlayan Kandemir, her türlü baskıya rağmen taşeronlaştırma ve güvencesiz çalışmaya karşı direndiklerini dile getirdi.

Kandemir, şimdiye kadar emeklerinin yok sayıldığını söyledi. 'Taşeron işçiye müjde' denilerek içinde yine güvencesiz çalışmanın, taşeronlaştırmanın olduğu bir yasanın kendilerine kabul ettirilmek istendiğine dikkat çekerek, “Üstelik bu yasayı taşeron çalışmanın yıkımını hayatıyla ödeyen Soma işçilerinin belleklerimizde yarattığı kırılmanın hemen ardından gündeme getiriyorlar. Yüzbinler 'Taşeron yasaklansın' yürüyüşleri ve mitingleri düzenlerken iktidardakiler Soma’yı fırsat bilip başta kamu olmak üzere çalışma yaşamının her alanında taşeronun önünü açacak bir yasa uygulamasıyla karşımıza geliyor” dedi.

Yeni yasa ile taşeronluk sisteminin yasallaşacağına ancak sendikal örgütlenmenin yine yasak olacağına işaret eden Kandemir, “Bizlerin en temel hakkı olan sendika ve toplu sözleşme hakkımızı yok sayan bir yasa taşeron işçiye ne çeşit bir iyileştirme vaadedebilir” şeklinde konuştu.

Çalışma Bakanlığı'nın kendilerini sağlık işçisi olarak görmediğini belirten Kandemir, şunları söyledi:

Siz sendikaya üye değilsiniz deniyor. Siz aslında yoksunuz deniyor. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’yla taşeron şirketlerin yasadışı olarak verdiği beyanlarını esas alan sistem, bizleri inşaat, turizm, nakliye vb. işçisi sayarak sendikamıza 'işkolu uyuşmazlığı' nedeniyle üye olmamızı fiilen engelliyor.

Kandemir, torba yasanın taşeron patronlarına, hastane yöneticilerine güvence getiren bir yasa olduğunu söyledi ve bunun taşeron cumhuriyetine bir tuğla daha koyma çabası olduğuna dikkat çekti.

Kandemir, yasanın meclisten geçirilmemesi için tüm güçleriyle direneceklerini ifade etti.

Basın açıklamasının ardından eylem sona erdirildi.

15.00: Uludağ Üniversitesi taşeron sağlık işçileri de bugün hastane önünde gerçekleştirdikleri eylemle, Soma’da yaşanan katliamı ve  taşeron sistemini protesto etti.

Eylem saat 12.00’de polikliniklerin önünde başladı. Eylemde “Soma kaza değil, kader değil cinayet! Taşeron ölüm demektir! Yasaklansın!” pankartı açıldı. Burada konuşmalar ve alkışlarla hasta ve hasta yakınlarına seslenildi, taşeron köleliği protesto edildi.

Eylem boyunca “Susma haykır taşerona başkaldır!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Taşeron sağlığa zararlıdır!” sloganları atıldı.

Konuşmalarda taşeron sisteminin Soma’da görüldüğü gibi ölüm anlamına geldiği dile getirildi. AKP’nin yeni düzenleme yaparak taşeron sistemini yaygınlaştırmaya çalıştığı söylendi.

Dün basına yansıyan düzenleme ile taşeron cumhuriyetine bir tuğla daha ekleneceği belirtildi.

12.00: Dev Sağlık-İş üyeleri Kocaeli Üniversite Hastanesi'nde de taşeron sistemini protesto için iş bıraktı.

GOP'ta basın açıklamasının ardından yapılan iş bırkma eylem hastane önündeki bekleyişle sürdürülüyor.

10.45: Kartal Yavuz Selim Hastanesi'nde Dev Sağlık-İş üyesi işçilerin saat 07.00 itibariyle başlattığı iş bırakma sürüyor.

Hastanenin girişinde iş kıyafetlerini ve sendika önlüklerini giyerek toplanan işçiler alkışlarla ve taleplerinin yazılı olduğu dövizleri taşıyarak eylemlerini başlattılar.

Hastane polisi işçilerin bulunduğu alana gelerek “Kaymakamlık’tan izin aldınız mı?” sorusuyla işçileri baskı altına almaya çalıştı. İşçilerin kararlılığı sayesinde geri adım atan polis hastane içine doğru uzaklaştı.

Sendikanın örgütlenme uzmanı açıklama yaparak eylemlerinin en başta taşeron köleliğine karşı olduğunu vurguladı. “Tüm çabalara rağmen hastane müdürü ve başhekimin işçilerin sendikasını ve sendikalaşma hakkını tanımadı. Bu eylem buna karşı bir eylemdir” dedi. Özellikle sağlık işçilerinin büyük bir kısmının yol ücretlerindeki çarpıklığı gibi uygulamalara karşı da bir eylem olduğunu belirtilen konuşmada ülke genelinde yapılacak eylemlerden bahsetti.

Ardından “İş güvencesi, insanca yaşanacak ücret, taşeronluğun kaldırılması ve sendikanın tanınarak TİS’nin yapılması, yani gayet haklı ve meşru olan talepler için mücadele ediyoruz, sürdüreceğiz” denildi.

Eylem sürerken hastane müdürü, taşeron patronları ve hastane güvenlikleri işçilerin beklediği alana geldi. İşten atmakla, işçilerin yaptığı eylemin doğru olmadığı yalanlarıyla işçilere eylemlerini sonlandırmaları çağrısı yaptılar. Bu esnada 07.00’den beri işçilerin yanında olan sınıf devrimcileri müdürün bu sözlerini görüntülerken müdür ve yandaşları sınıf devrimcilerini hedef göstererek “aranızda provokatörler var” dedi. Bunu üzerine işçiler ve sendikacılar “desteğe gelenleri hedef gösteremezsin” diyerek tepki gösterdi. Bu esnada güvenlik amiri görüntü alan sınıf devrimcisine saldırmaya çalıştı. Fakat bu tutum sınıf devrimcilerinin ve işçilerin tok tutumları ile boşa düşürüldü. Müdür ve yanındakiler uzaklaştılar olayın ardından.

Engelleme ve tehditlere rağmen eylem devam ediyor. Eyleme çevredeki ve hastaneye gelen işçi ve emekçilerin, doktorların destekleri olumlu bir hava katıyor. Yanı sıra SES Anadolu Şubesi de pankart açarak işçilerle bekleyişini sürdürüyor.

Saat 12.30’da Kartal Meydanı'nda işçiler basın açıklaması gerçekleştirecekler. DİSK’e bağlı diğer sendikalar, devrimci ve ilerici örgütler de eylemde yer alacak.

08.45: Yavuz Sultan Selim Hastanesi’nde iş bırakan işçilere karşı tehditler savruluyor. Hastanenin özel güvenlikleri eliyle işçiler eylemden koparılmaya çalışılırken, destek için gelenler de tehdit ediliyor.

***

Devlet hastanelerinde taşeron şirketler eliyle çalışan işçiler haklarını savunmak için eylemlerini sürdürüyor. Bugün Dev Sağlık-İş Sendikası İstanbul'da 5 hastanede eylemde olacak. Taşeron çalışmaya karşı gerçekleştirilen eylemlerde iki hastanede uyarı için iş bırakılıyor.

Yavuz Sultan Selim ve GOP hastanelerinde uyarı için çalışılmıyor. Diğer hastanelerde öğlen paydoslarında eylem gerçekleştirilecek. Okmeydanı Hastanesi’nde çalışan işçiler gece nöbetinden çıkışta günün ilk eylemini gerçekleştirdi.

Yavuz Sultan Selim Hastanesi’ndeki işçiler de bugün iş bırakma eylemine çıkarak gasp edilen haklarını istiyor. İşçilerin eylemi karşısındaysa özel güvenlikler eliyle baskı ve tehdit devreye sokuldu. 

İşçilerin bekleyişi sürüyor.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Bursa