Sağlık Bakanlığı’ndan kölelik çizelgesi

Bakanlığın, bünyesindeki taşeron işçileri için hazırladığı yaptırım çizelgesinde; gözaltına alınmak, makyaj yapmak, şarkı söylemek işten atma gerekçesi olarak sıralandı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Haziran 2019
  • 11:31

Sağlık Bakanlığı, bünyesinde çalıştırdığı taşeron işçilerine en ağır ve aşağılayıcı koşulları kabul ettirebilmek, olmadığı durumda ise rahatlıkla işten çıkarabilmek amacıyla yaptırım çizelgesi hazırladı.

Tam anlamıyla taşeron işçilerine köleliğin reva görüldüğü çizelgede, gözaltına alınmaktan, şarkı söylemeye, makyaj yapmaya birçok durum işten atma gerekçesi olarak sıralandı.

Cumhuriyet’ten Şeyma Paşayiğit’in haberine göre; Sağlık Bakanlığı, bünyesinde çalıştırdığı taşeron işçilerine ilişkin cezai yaptırım çizelgesi hazırladı. Buna göre, kusurlu fiil ve davranışlar; işveren ve amirlerle uyum, ahlaki davranışlar, iş arkadaşlarıyla ve diğer kişilerle ilişkiler, iş kurallarına uyum, mesai düzeni, sağlık kuralları ve kılık kıyafet olarak sıralandı.

Bakanlığın yaptırım çizelgesinde:

*Gözaltına alınmak direkt işten atma gerekçesi olarak yer aldı.

*İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olması bile direkt ihraç gerekçesi olarak sayıldı.

*“Dikkat çekecek şekilde makyajlı olarak görev yapmak” önce ihtar, sonra yevmiye kesintisi sonra ihraç gerekçesi sayıldı.

*Amirlerle kavga eden, işveren aile üyelerinden birine sataşan personel direkt ihraç edilecek.

*“Ağırbaşlılığa uymayan” davranışlarda bulunan, amirler tarafından verilen görevlere itiraz eden personelin önce yevmiyesi kesileceği, tekrarlanırsa ihraç edileceği yer aldı.

*İşyerinde şarkı söyleyen personel uyarıya rağmen bunu yinelerse işten atılabileceği belirtildi.

*Bir aylık maaşından düşük bir ücrete denk gelen hasar ve kayıp, bu duruma neden olan işçinin hem yevmiyesinden kesilecek hem de işçi hasar bedelini ödeyecek. Benzer bir durum yaşanırsa işçi işten atılabilecek.

*Girilmesi ve oturulması yasak yerlere girmek ve oturmak, çalışma saatlerinde kitap, dergi, gazete okumak, elektrik, makine ve tesisatları tamir etmeye çalışmak, görev başında sigara içmek, işten erken ayrılmak, yemek molasına erken çıkmak, giriş çıkışlara ayrılan kapılar dışındaki yerlerden işyerine girip çıkmak, ihtardan yevmiye kesintisine tekrarlanırsa ihraca varan gerekçeler olarak yer aldı.