Polyak madeninde 700 işçi çalışma kampında!

Bağımsız Maden-İş Sendikası madenlerde çalışmanın son bulması için Çalışma Bakanlığı’na açık mektup yazdı, Polyak maden işletmesindeki duruma dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Nisan 2020
  • 21:39

Koronavirüs (Covid-19) salgını günlerinde madenlerde çalışma hiçbir önlem alınmadan sürüyor. Bağımsız Maden-İş Sendikası, Soma’daki ocaklardan örnek vererek, Polyak işletmesindeki duruma dikkat çekerek madenlerde çalışmanın son bulmasını istedi.

Polyak madenindeki ve Soma’daki durum

“Çalışma Bakanlığı’na açık mektup” başlığıyla yayınlanan mektupta “Polyak işletmesinde yasa dışı çalışma kampı kurmuş durumda, maden sahasına getirilen sağlıksız konteynırlarda yaklaşık 700 işçi 30 Haziran’a kadar kampa alınarak çalışmaya devam ettiriliyor, yemekhanede vardiya durumuna göre hiçbir önlem alınmadan topluca yemek yeniliyor. Buna itiraz eden işçiler tazminatsız işten çıkarılmakla tehdit ediliyor” denildi. Ayrıca Soma’yla ilgili “Sağlık Bakanlığı verileri Soma’da salgının yaygınlaştığını göstermektedir. Soma’da nerdeyse tüm yaşam madenler üzerinden gerçekleşmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Soma’da tüm madenlerin son sürat çalışmaya devam ettiği ifade edilen açıklamada sermaye ve AKP iktidarının işçilere reva gördüğü koşullar şu ifadelerle teşhir edildi:

“Ne salgına karşı ciddi bir önlem alınıyor, ne de işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinde bir iyileşme görünüyor. Şu an onlarca maden işçisi koronavirüsü nedeniyle hastanelerde tedavi altında, aileleri ve yakın çalışma arkadaşları evlerinde karantina altında.  Hükümetin tam desteğinden, bakanlığın her tür hukuksuz uygulamayı görmezden geleceğinden emin olan maden patronları sokağa çıkma yasaklarını bile tanımadan madenciler arasında bir kamu sağlığı felaketinin yolunu döşüyor. Sermayenin çıkarına ekonomi denilerek işçinin refahı ve sağlığı düşman muamelesi görüyor. Madencinin sağlığına, acısına umarsızlık o boyutta ki şılam patlamasında üç kardeşimizi kaybettiğimiz madende kurtarma çalışmalarında yapılmayan mesailerin telafisi için maden işçileri tehditle işe çağrılıyor. Bir pandemi sırasında alınması gereken hiçbir halk sağlığı ve fiziksel mesafelenme önlemine uyulmayan koşullarda madenciler işsizlikle tehdit edilerek çalışmaya zorlanıyor. Böylece madenciler ölümle açlık arasında tercihe zorlanıyor!”

Açıklamanın sonunda Çalışma Bakanlığı ve maden patronlarına seslenilerek şöyle denildi:

“Bugün gerekli önlemleri almayanların telafisi mümkün olmayan sonuçların da sorumlusu olacaklarını bir kere daha hatırlatıyoruz. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası olarak bir kez daha uyarıyoruz! Zorunlu olan tamir tarama, bakım onarım, havalandırma ve su tahliye işlerinde çalışan işçilerin her türlü sağlık ve iş güvenliği önlemleri alınarak, bunların araç gereç donanımları sağlanarak, düzenli kontrolleri yapılarak çalıştırılmalarını, diğer tüm işçilerin acilen ücretli izine çıkartılmalarını talep ediyoruz. Ulusal ekonomi kâr oranları değil yurttaşların refahıdır. Bakanlık sermayenin kârlılığını değil madencinin sağlık ve refahını düşünmelidir. Çünkü salgın sona erdiğinde Türkiye’yi yeniden imar edecek olan maden işçilerinin de dahil olduğu Türkiye işçi sınıfının emeğidir. Bugün bu emeği korumayan Türkiye’yi korumuyordur.”