Özyeğin Üniversitesi önünde eylem

Polyak yönetiminin sendikalı olduğu için kod 45 ile işten çıkardığı Bağımsız Maden-İş üyesi Erdoğan Çapaklı'yla Özyeğin Üniversitesi önünde dayanışma eylemi düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Aralık 2022
  • 20:30

Polyak Madencilik'in işten çıkardığı Erdoğan Çapaklı için holdingin yönetim kurulu üyesi Hasan Özyeğin'e ait Özyeğin Üniversitesi önünde eylem yapıldı.

Eylemde Bağımsız Maden-İş üyesi olduğu için Özyeğin Fiba Holding'e bağlı Polyak’da işten atılan Erdoğan Çapaklı neden işten çıkarıldığını hatırlattı. Maruz kaldığı haksızlığı ve hukuksuzluğu aktaran Çapaklı, Polyak yönetiminin işten çıkarılışını kişiselleştirdiğini belirtti. Çapaklı, Bağımsız Maden-İş adına işçilerin hakkını ve kanun nezdindeki hukuksal, sosyal yaşamlarının genişletilmesi için, işçi sağlığı ve güvenliğinin yerine getirilmesi için uğraştığı için kod 45 ile işten çıkarıldığını söyledi.

Sendikayla görüşme yapıldığını, mutabakata varıldığı sırada yönetimin kendisinden gizli tutanak tuttuğunu söyleyen Çapaklı, TİS sürecinin yaklaştığını ve sarı sendika Öz Maden-İş’in tamamen patrondan yana davrandığını söyledi. Çapaklı konuşmasına şöyle devam etti:

“Manipülasyonlar çok ağır, etnik köken ayrımına kadar gidiyor. Bizi provokatör gibi algılatıyor. Biz işçi nezdinde onurlu bir sendikayız. İşçilerin bize güveni bundan dolayıdır. Sadece işçilerin iradesiyle hareket etmemizden dolayı. Geçmişte defalarca kazandığımız haklı yürüyüşümüz olmuştur. Onurlu mücadelenin en büyük eseri sendikamızın başkanı Tahir Çetin'dir. Kendisi Ali Faik İlter ile bizim için şehit oldular. Burada gösterdiğimiz şey sendikamızın ölümüne bu mücadeleyi yürüttüğüdür.”

2 ay önce Bağımsız Maden İş'in Polyak yönetimin söz aldığını söyleyen Çapaklı, şöyle açıkladı: “Bizler sizlere banka promosyonlarını 45 gün içinde ödeyeceğiz dediler. Ödemediler. Sosyal hakkı olan ayni yardımlarımızı aralık ayı içinde vereceklerini söylediler, vermediler. Yöneticilerin ne kadar yanlış ve yalan bilgilerle maniple ettiğini görebilirsiniz. Bölge halkını bize karşı eylem yapmasınlar diye kışkırtıyorlar.”
Mücadeleden asla vazgeçmediklerini ve geçmeyeceklerini söyleyen Çapaklı son olarak şunları söyledi:

“Müzakere diyaloğa açığız. Bizleri tek taraflı yargılamasınlar. Aldığım kod çok acı. İş bulmamı engelliyor, tazminat başta olmak üzere sosyal haklarımı vermediler. Beni açlığa mahkum ediyorlar, iş olarak önümü kesiyorlar. İki çocuğum var, evimin kirasını ödeyemedim. Çalışmazsam nasıl geçinebilirim. 46 kodundan dolayı işsizlik parası da alamıyorum.”

Ardından sendikanın avukatlarından Emre Erdal, DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar ve Özyeğin Üniversitesi mezunu öğrenciler adına birer konuşma yapıldı.

Konuşmaların ardından sendika Polyak yönetimiyle görüşme talebinde bulundu. Bandista'nın müzikleriyle Özyeğin Üniversitesi önünde bekleyiş sürdü.

Bağımsız Maden-İş heyeti Özyeğin Üniversitesi Rektörü Esra Gençtürk ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye dair yapılan açıklamada Gençtürk’ün madencilerin görüşme talebini Hüsnü ve Murat Özyeğin’e aktaracağını söylediği belirtildi. Çarşamba gününe kadar Gençtürk’ün yanıt vereceği belirtilen açıklamada direnişin yarın 13.00’da AÇEV önünde süreceği duyuruldu.