Sendikalaştıkları için işten atılan Tariş işçilerinin direnişi 94. Gününde devam ederken DİSK Ege Bölge temsilciliğinin çağrısıyla bir araya gelen sendikalar Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki direniş alanında kitlesel bir eylem gerçekleştirdi.
Saat 15.00’te gerçekleştirilen eylem için sendikalar henüz alana gelmeden işçilerin çevresi ve fabrikanın önü TOMA, çevik kuvvet ve sivil polislerce abluka altına alındı. İşçilerle desteğe gelenlerin bir araya gelmesi engellendi. Görüşmeler ardından fabrika önünde değil fabrikanın karşı tarafında, yol trafiğe kapatılmadan basın açıklamasına izin verildi.
Bekleyiş sırasında sık sık “Tariş işçisi yalnız değildir!”, “İşçilere değil patronlara barikat!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” , “Direnene dire kazanacağız!” sloganları atıldı.
Birleşik Metal-İş üyesi Totomak, ZF, Schneider işçileri ile sendikanın Gaziemir ve Kemalpaşa’da örgütlü oldukları fabrikaların temsilcileri ve sendika yöneticileri direniş alanına yürüyüş ile geldi. Gıda-İş Sendikası da alana yürüyüş yaparak gelirken Aydın’da işten çıkarılan Sosyal İş üyesi Aydın Büyükşehir Belediyesi işçileri, TMMOB, İzmir Tabip Odası, KESK, İzmir Barosu, Emekli Sen, Disk Güvenlik Sen, Lastik-İş Sendikası ve demokratik kitle örgütleri katıldı.
“İşçinin haklarına saygı duyun”
Basın açıklamasından önce Gıda İş Ege Bölge Başkanı Gürsel Köse konuşma yaptı. Desteğe gelenlere teşekkür eden Köse, Tariş yönetimine seslenerek 94 gündür yılmadan direndiklerini ve bütün baskılara rağmen desteğin büyüdüğünü söyleyerek “Buraya bakın desteyi görün ve bunu not düşün. Tarih bu direnişi ve desteyi yazacak. Sizin baskılarınız bu dayanışmayı kıramayacak” dedi. Köse kısaca direniş sürecini neden direndiklerini aktardıktan sonra konuşmasını bitirdi.
Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan 94 gündür direnen 7 işçiyi selamlayarak, Flormar, Sibaş, Aydın Belediyesi işçilerine, Cargill direnişlerine de selam gönderdi. Tariş işçilerinin neden sendikalaşmak istediklerini ve koşullarını anlatarak Tarişin binlerce üyesi olan bir kooperatif olduğunu ve Tariş yönetiminin kendi ortaklarını işten çıkardığını belirtti. İşten çıkarma nedeninin ise sendikaya üye olmak olduğunu söyleyerek Tariş yönetiminin “Tasarrufa gidiyoruz, disipline uymayan işçileri işten çıkardık gibi söylemlerle kamuoyunu aldatmaktadır” dedi. “20 yıl boyunca iyi çalışan, verimli çalışan işçi disiplinli davranıyordu da sendikaya üye oldukları için mi disiplini bozuyorlar?” diye sorarak şu ifadelerle konuşmasına devam etti: “Yine tasarruftan bahsediyorsanız kendi ücretlerinize bakın 20 bin, 40 bin, 60 bini bulan ücretlerinizle tasarruf yapmıyorsunuz da işçilerin aldığı 2 bin beş yüz liraya mı göz diktiniz. Hukuksuz ve yasa dışı iş yapıyorsunuz. Basın açıklaması işçinin en demokratik hakkıdır siz bu hakkı kullanmanın önüne geçmek için işçileri ve Tariş çevresini Abluka altına aldırdınız. Tariş yönetimi olarak sizin bu dayanışmayı engellemeye gücünüz yetmez bunu anlayın ve işçinin haklarına saygı duyun.”
Aslan son olarak; “Bizler kapıları kapatmış değiliz gelin bu hukuksuz uygulamanızdan vaz geçin ve sendika hakkını tanıyın Tariş’te her işçinin söz hakkı vardır. Bu işçiler yada aileleri bu fabrikanın ortağıdır” diyerek mücadelenin engelleyemeyeceğini vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.
“Kurdurduğunuz bu barikat dayanışmayı engelleyemez”
Disk Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı ise; “Tariş işçilerinin direniş geleneğini hatırlatarak 39 yıl önce Tariş işçileri haklarına ve geleceklerine sahip çıkmışlardı. Bugün yine Tariş işçileri 94 gündür Tariş önünde Tariş yönetimine karşı direniyor, bütün baskılara rağmen kararlılıkla direnişlerini sürdürüyor” diyerek Tariş yönetimine seslenerek “Kurdurduğunuz bu barikat bizleri korkutamaz bu dayanışmayı engelleyemez” dedi. “Siz işçilerin sendika hakkını tanımadığınız işçileri geri almadığınız sürece karşınıza çıkacağız” sözleriyle konuşmasını sonlandıran Sarı Basın açıklamasını için sözü DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’na bıraktı.
“Tariş’in bir geleneği var, direniş, mücadele geleneği 39 yıl sonra bir kez daha Tariş’in önündeyiz. Tariş yönetimi Tariş’in geleneğini unutmasın. Tariş gelenektir, direniştir, Tariş bu topraklarda birliğin simgesidir” sözleriyle açıklamaya başlayan Çerkezoğlu, Tariş işçilerinin kendi çocuklarının geleceğinin yanı sıra bütün emekçilerin çocukları için de direndiğini ifade ederek sendikalaşma karşısındaki baskıları teşhir etti.
Konuşmasının devamında tek adam rejimine geçme politikalarına değinerek taşeronlaştırma, güvencesizleştirme ve sendikasızlaştırma ile işçilere ve emekçilere baskı uygulanmasını teşhir etti. Tariş’te yaşananlara sessiz kalan hükümetin suç işlediğini söyleyen Çerkezoğlu, Türkiye’de yaşanan hak gasplarına, vergi sistemine değinerek “Siz işçileri sendikasızlaştırırsanız, yan yana gelmesini engellerseniz bu işçiler gelir bir gün sizden hesap sorar” dedi. “Tariş işçilerinin direnişi ve yürüttükleri mücadele aynı zamanda bir demokrasi mücadelesidir. Demokrasiyi kuracak olan da örgütlenen, yan yana gelen işçiler olacaktır. Kendilerinin üretip yönetecekleri düzeni kuracak olan da işçilerdir” diyerek direnişte olan bütün işçilerin direnişini selamlayarak konuşmasını bitirdi.
Kızıl Bayrak / İzmir